søndag 31. oktober 2010

Dnb NOR og eventuell utflagging

Det er pussig hvordan nyliberalismen finner sine veier, og hvor lite samfunnsansvar enkelte av disse kreftene er i stand til å utvise!

Den gangen markedsliberalismen ble innført i Norge (Høyreregjeringene til Kåre Willoch 1981/ 1985), fikk man stadfestet begynnelsen på et sterkt klasseskille i Norge. Finans- og utdanningseliten på den ene siden, og arbeidstakere, trygdede og innvandrergrupper på den andre siden. Klasseskillet kom til syne gjennom at man lønningene til utdanningseliten ganske markant. Under begrepet ”ledelse” som ble finans- og utdanningseliten fremstilt som en slags forherligelse for samfunnet. Det begynte med høyesterettsdommere, som nærmest fikk fordoblet årsinntekten sin over natta. Så eskalerte dette systemet videre, finanseliten fikk lov til bygge ned strandsoner (under dekke av dette var nødvendig for å beholde viktig kompetanse i Norge) – og for stenge underklassene ute, man fikk i stand belønnings- og bonusordninger og haugevis med frynsegoder for de samme gruppene.

Med nedbygging av strandsoner eksalerte lov- og rettssystemet med at den rike eliten er unntatt fra demokratisk vedtatte lover – dvs alminnelig lov- og rett.

På den tiden innførte bankene ulike spareordninger med skattefradrag. Hensikten var i utgangspunktet å stimulere til økt sparing - som et mottiltak mot høy inflasjon. I praksis var dette å innføre et system hvor de med ekstra penger, skulle tilegnes særordninger i den hensikt å øke klasseforskjellene i Norge! I ettertid viser det seg at mange av disse spareordningene var rent lureri – og at mange sparere ville hatt større avkastning om de hadde plassert pengene på en høyrentekonto i stedet.

Bankene lokket på denne tiden kunder (småsparere) til å investere i bankaksjer. Det skulle være ”trygt som banken”. Dnb var ikke noe unntak. Men det var inntil Dnb fikk sin finanskrise. Da gikk det fryktelig galt, aksjene til småsparerne i Dnb ble nedskrevet i null og annullert. Så stygt behandlet Dnb sine deleiere – dvs småaksjonærene.

Frislippet av økonomien som fulgte på denne tiden, kombinert med deregulering av boligmarkedet, forårsaket etter hvert en stor økonomisk krise for hele nasjonen. Høyre feiget ut etter år med feilslått politikk og overlot makten til Arbeiderparti. LO måtte inn å ta nasjonalansvar med solidaritetsalternativet for å rette opp igjen landets økonomi etter vandalenes luksusfest (vi husker saken med Blystad-brødrene fra denne tiden).

Vi husker også, når folk mistet jobbene sine på 80/ tallet, og arbeidsledigheten var urovekkende høy, og slik at mange ikke klarte å betjene lånene sine. Da var bankene raske med å slå arbeidstakere/ trygdede konkurs, og kjøpte opp konkursboene til latterlig lave priser (de satt med bukta og begge endene). Det medførte at bankene gjorde mange arbeidstakere/ trygdede til gjeldsslaver – noe mange sliter med enda. Mens boligene som bankene kjøpt opp som konkursbo til ”latterlige gi bort-priser” ble videresolgt med kjempestore fortjenester for bankene.

I 2008 ble verden rammet av ny finanskrise. Arbeidsledigheten steg, Takket være den rød-grønne regjeringen, fikk bankene overføringer fra oljefondet i en vanskelig økonomisk tid – delvis for å redde norske banker, og for å stimulere etterspørselen etter varer og tjenester, og redde norske arbeidsplasser. Penger som pr definisjon var norske skattebetalers penger. Dnb Nor var blant mottakerne så vidt jeg husker. Penger som de i tilfelle har tjent godt på i ettertid.

Nå kommer takken fra Dnb/ Dnb Nor, og hvilket ”samfunnsansvar” Dnb Nor utviser til norske skattebetalere og sine ansatte. De vurderer nå å flagge ut til Baltikum (jf Finansavisen den 29.10.10), hvor lønnsnivået er 25 % av hva de norske arbeidstakerne får. Dnb Nor regner med å tjene 100 mrd kroner på en slik utflagging. Det betyr økt bonus til ledelsen og økt aksjeutbytte til eierne. Eventuelle arbeidsledige som blir utstøtt av arbeidslivet over i arbeidsledighet som følge av utflaggingen, skal norske skattebetalere få betale gjennom trygde- og stønadssystemene.

Dersom Dnb Nor gjør alvor av planeneutflaggingen, bør det være et krav fra norske skattebetalere om at norske myndigheter nasjonaliserer Dnb Nor! Det er et krav norske skattebetalere har et legitimt krav på å få innfridd. Staten er dessuten deleier i Dnb Nor. Planene til Dnb Nor har ingen annen betegnelse enn at det er et røveri. Røveri er pr definisjon en kriminell handling!

Det er norske arbeidstakere som har bygd om Dnb/ Dnb Nor, og bidratt til redde banken under kriser. Det bør ledelsen i Dnb Nor ta inn over seg!

1 kommentar:

  1. Ha ha ha. DnB nor trengte ikke noen støtte fra staten denne runden, og staten eier ikke DnB Nor, ergo må selskapet, som er sin egen herre, tenke på selskapets beste. Enkelt og greit. Så får evt regjeringen legge forholdene til rette for at selskapet har en fordel av å ligge i Norge. Noe som er lite sannsynlig. Så kos deg så lenge Olja og oljepenegene varer, for når den og de er borte blir det ikke kjære mor lenger. Da kan de som koser og synser begynne å konsentrere seg om å overleve.

    SvarSlett