lørdag 30. oktober 2010

Hvor stor er den faktiske statsgjelden til EU-landene

EU landene diskuterer å gjøre endringer i Lisboa-traktaten som trådde i kraft 1. desember i 2009. Et av spørsmålene som skal drøftes, er om det skal innføres sanksjonsmidler ovenfor EU land som har store underskudd på statsbudsjettene/ stor statsgjeld.

Hvordan makteliten i EU håndterer økonomisk land som gått bankrått på, er Hellas et godt eksempel på! De fattigste får lide!
Når pensjoner og sosiale bidrag, samt lønninger settes ned – og de rike fører pengene sine ut av landet (ofte på hemmelige kontoer i skatteparadiser) – så forsvinner en stor del av kjøpekraften i samfunnet. Det gjør at det vil ta meget lang tid før man får man stimulert etterspørselen av varer og tjenester, slik at Hellas og andre land kommer på fote igjen. Og det vil ta enda lengre tid før man får bukt med den store arbeidsledigheten som mange land sliter med. I mens forvitrer velferdsordningene – hvilket virker til å være høyrepartienes og EUs fremste formål, ved siden av å drive fagforeningsknusing.


Høyrepolitikk i praksis
Da tidligere president i USA, Bill Clinton, overleverte makten til George W. Bush, var det stort sett orden på finansene i USA. USA er i dag inne i en ond spiral – forårsaket av tidligere president George W. Bush! Bush gav skattelettelser til de rike, samtidig som han satte i gang to kriger (Irak og Afghanistan) - på ”lånte” penger – og som USAs fremtidige skattebetalere må unngjelde for. Budsjettunderskuddet i USA er nå på mer enn en 1 billion (1.000.000.000.000) dollar.

Finanskrisen har forårsaket at pensjonene til mange amerikanere er forduftet, sammen med bankene (pensjonsfondene) som har gått fløyten. Bortfall av pensjoner, nedgang i inntekter, stagnasjon på sosial bidrag - innebærer at mye tapt kjøpekraft, med påfølgende stor arbeidsledighet. 1 av 7 amerikanere lever i dag i fattigdom i USA. President Barack Ombama sliter i dag med konsekvensene av 8 år med høyrepolitikk (George W. Bush).


Offentlig privat samarbeid
Nyliberalistene (høyrepolitikk) har innført en ny måte å finansiere offentlig infrastruktur på – det har fått navnet ”offentlig privat samarbeid (OPS)”. Det innebærer at private tar opp lån og bygger ut offentlig infrastruktur – og hvor det offentlige forplikter seg til å kjøpe tilbake investeringene fra de private etter eksempelvis 10 år. OPS er et system som er bygd opp av og for den rike eliten. Det er slik at tilbakebetaling av OPS-lån (når den tid kommer), så skjer det med skattebetalernes penger. OPS-lån har da prioritet foran pensjoner, sykelønn, eldreomsorg, sosialstønader, skoler, helse osv osv.

OPS fungerer på samme måte som når vi handler på avbetaling. Dvs en meget kostbar måte å handle (investere) på – med skyhøye renter. OPS er blitt et viktig redskap for den rike eliten (høyrepartiene og EU), for å ”knuse”/ bygge ned velferdssamfunnet på – og dermed gjenskape fattigdom og nye underklasser i samfunnet.
OPS handler om at den rike eliten vil berike seg i dag, gjennom å forgjelde fremtidens skattebetalere, med de konsekvensene det medfører for kommende generasjoner.


De rike EU-landene sitter på sin høye hest
Som nevnt – de rike landene – diskuterer å innføre sanksjonsmidler ovenfor de EU-landene som påfører sine land budsjettunderskudd/ statsgjeld. Trolig er dette en krampetrekning for å forsøke å redde euroen som fremtidig pengesystem. Den rike eliten krever med andre ord mer – og strengere høyrepolitikk av sine medlemsland. Dvs kutt i pensjoner, kutt i sosialstønader, kutt i lønninger til arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning og formue (inntekt). Slik fungerer EUs store underskudd på demokrati!

Den rike eliten, omfattes ikke av innstramningene virker det som. Til tross for den internasjonale finanskrisen – viser World Wealth Report (WWR) at "de rike blir rikere igjen!”. Jf WWR, har antall dollarmillionærer vokst med 17,1 % i 2009, og dollarmillionærenes formuer økte med ca 18,9 % i samme periode. Det viser at den rike eliten er skjermet for finansielle kriser i de enkelte land. Dette er høyrepolitikk/ nyliberalistisk politikk i praksis!

Men hvilken statsgjeld besitter egentlig de rike EU-landene med i dag? Det er veldig mange OPS-investeringer som er gjennomført i de høyredominerte EU-landene de seneste årene. Og det er slik at OPS-investeringer kan være er skjult form for statsgjeld – slik også tidligere statsråd Halvard Bakke skrev om forleden i en artikkel?

Kanskje bør en eventuell omskriving av Lisboa-trakten – til også å omfatte OPS-gjeld når det vurderes å innføre sanksjonsmidler mot å øke statsgjeld? Tar man med OPS-gjeld i regnestykket – så er kanskje ikke behov for å gjøre endringer i Lisboa-traktaten?
For jeg lurer virkelig på hvor stor OPS-gjelden er i de ulike EU-landene faktisk er!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar