lørdag 1. mai 2010

Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen!
Arbeidernes frihetsdag – er en viktig markering! Din deltakelse og oppslutning om dagen er viktig – fordi denne dagen handler om at arbeidstakere fortsatt må stå sammen om å videreutvikle vårt velferdssamfunn! Det er også dagen hvor det er grunn til å minne hverandre om de mange seierne som arbeiderbevegelsen har vunnet frem.

Først og fremst er 1. mai en viktig dag til å markere kampen om solidaritet og utvikling av demokratiet – dvs kampen om det å ha stemmerett i de fora som er viktig for arbeidstakeres arbeid, velferd og samfunnsutvikling.
Den allmenne stemmeretten ble innført i 1898 i Norge. Tidligere var stemmeretten forbeholdt de rike (godseierne) og høyt utdannede.

Kvinnene fikk sin allmenne stemmerett først 1913 (I 1910 fikk kvinnene stemmerett ved kommunale valg). For arbeidstakere gjaldt det å få plass i de foraene hvor viktige beslutninger fattes for utviklingen av samfunnet.

Utviklingen av velferdssamfunnet i Norge, er først og frem fagbevegelsen - LO - sin fortjeneste! Og historisk er det gjennom det faglige politiske samarbeidet med Arbeiderpartiet - at kampen om utjamning, solidaritet og utjamning har vunnet frem. I dag skjer dette gjennom det rød-grønne regjeringssamfunnet – bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet.

En av de viktigste sakene fagbevegelsen i sin tid vant frem med – var at arbeidstakere og deres barn fikk rett til utdannelse - og ikke minst muligheter til å gjennomføre utdanning. Det har ikke alltid vært slik. Tidligere var skolegang forbeholdt de rike som hadde råd til det – i private skoler. Dette skjedde først og fremst fordi det bare var de rike som hadde råd til bøker og skolegang. Hva var fagbevegelsens mottrekk mot dette? Jo, fagbevegelsen satte i gang med opprettelse av bibliotek – som var gratis utlån av bøker – for at barn av arbeidstakere skulle lære å lese og regne og få seg en utdannelse. I tillegg drev fagbevegelsen frem et krav som sørget for at den allmenne offentlige skolen innført. Det var og er en viktig sak i kampen mot fattigdom. I nyere tid har LO drevet frem retten til etter- og videreutdanning for voksne for sikre eldre arbeidstakere nødvendig og riktig kompetanse i dagens arbeidsmarked.

En viktig kamp for høyresiden i dag – og særlig Fremskrittspartiet – er å innføre betalingsordninger for lån av bøker, og mange av deres sympatisører mener at bibliotek ikke lengre er en offentlig oppgave. I tillegg til at de ønsker en fremvekst av private skoler for eliten – dvs å gjeninnføre et markert klassesamfunn.

I tidligere tider var det fortrinnsvis godseiere og de som eide produksjonsmidlene – de som eide butikkene (varehandelen). Det innebar at mat- og forbruksvarer ble sterkt overpriset, og mange arbeidstakere sto i gjeld til kjøpmennene (kriteordninger) fordi lønna ikke strak til. Nøden (arbeidere i Sulitjelma/ Samhold-arbeiderne i Arendal) utviklet mottiltak til denne form for spekulasjon og gjeldsslaveri mot arbeidstakere. Det skjedde gjennom et kollektivt fellesskap. Arbeiderne startet egne fabrikker og butikker – med lave matvarepriser for arbeidstakerne - gjennom medlemskap. Samvirkelagskjeden, Østbanernes forbruksforening m.fl. er gode eksempler på dette. Medlemskap i samvirkekjeder gav også fortrinnsrett til mat- og forbruksvarer i tider med knapphet på enkelte varer.

Slik har fagbevegelsen systematisk kjempet frem velferdssamfunnet, med forsikringsordninger, pensjonssystemer, trygder, stønader, - og lovgivninger som beskytter arbeidstakernes helse, miljø, sikkerhet, sosialt og velferdsmessig – og sist men ikke minst; Landsomfattende tariffavtaler som sikrer arbeidstakere ei lønn som er til å leve av!

Det bør være et stort tankekors for alle uorganiserte – som i dag nyter godt av slike allmennrettigheter – og ikke vil være med å bidra!

Fagbevegelsen er fortsatt en meget viktig aktør! Det velferdssamfunnet som vi har fått i Norge må forsvares hver eneste dag! Ingen andre organisasjoner enn LO gjør det i dag! Det er bare LO og dets sterke påvirkning mot de politiske miljøene som har maktet å stå imot nyliberalistene og høyrekreftene som vil bygge ned og demontere velferdssamfunnet!

I dag pågår det den omfattende streik blant arbeiderne ve Åsmund Pettersen og Sønn AS i Oppland – om retten til å få en tariffavtale! I dag står LO solidarisk rundt disse arbeidstakerne – i kampen for at disse arbeidstakerne skal få sine allmennrettigheter oppfylt. Støtt disse streikende arbeiderne!

Årets tariffoppgjør handler om å dempe utviklingen av klasseforskjeller – og bedre likelønn mellom menn og kvinner, og å sikre fagbevegelsens medlemmer opprettholdelse/ forbedring av kjøpekraften – og retten til arbeid for alle!

Globalt har vi en stor utfordring i kampen mot sosial dumping, og høyrekreftenes forfølgelse av fagforeningsledere rundt om i verden! Og det handler kampen mot at arbeidstakere blir utbyttet rundt i verden, og mot sult og fattigdom!

I kjølvannet av den store internasjonale finanskrisen, handler det om å få demokratisk styring, kontroll og revisjon av finansinstitusjonene – og få bukt med svart økonomi, skatteparadiser og utflagging av kapital til skatteparadiser.
I tillegg handler det om å stå imot avdemokratisering (privatisering/ AS-ifisering) av viktige samfunnsoppgaver som vann, strøm og andre viktige samfunnsressurser (fisk, olje, mineraler osv osv). Det vil si forhold som kan få negative konsekvenser for arbeidstakerne Det handler om en kamp mot nyliberalismen fra høyrekreftene og EU først og fremst.

Arbeidstakere og fagbevegelsen har viktige oppgaver foran oss – vi må stå imot høyrekreftene/ nyliberalistene som arbeider mot fagbevegelsen og arbeidstakere – alt for å berike seg selv!

Stå opp! Stå sammen! Vær på vakt – hver eneste arbeidstaker! Første mai er din dag! Det handler om solidaritet med de som daglig trenger samfunnets støtte!
1. mai handler om stolthet – arbeidernes stolthet – stolthet over det velferdssamfunnet som vi har fått til i Norge. Et velferdssamfunn som er langt overlegent hva svært mange arbeidstakere rundt i verden får oppleve/ har fått til. Internasjonal solidaritet er derfor et viktig arbeid – for å motvirke en undergraving av det vi har oppnådd av velferd i solidarisk fellesskap!

Gratulerer med dagen! Den er din!

Jørund Hassel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar