torsdag 30. juli 2009

En skjerpet kamp mot "svart arbeid"!

Av Jørund Hassel

En dom fra Stavanger konkluderer med 60 dagers betinget fengsel, og en bot på kr. 80 000.- (Aftenposten 30.07).
Svart økonomi og svart arbeid er blitt et betydelig samfunnsproblem, og det undergraver velferdsstaten og viktige rettigheter i blant annet folketrygden for de som utfører arbeidet. Det er bra at det endelig blir tatt tak i dette problemet rettslig.
Ofte er slike oppdrag med svart arbeid et stort problem i forhold til sosial dumping også i den forstand at når oppdragsgiver ikke oppgir inntekter, så får arbeidstakeren en lavere timesats enn hva vedkommende eller ville fått – mot at det ikke innebrettes blant annet skatt og arbeidsgiveravgift.

Et annet problem er at dersom det ikke settes en stopper for utviklingen av svart arbeid/ sosial dumping, blir det vanskeligere for seriøse aktører å få oppdrag. Vi kan ikke ha et system hvor de redelige aktørene straffes mens de uredelige går fri gjennom å ikke reagere.

Et annet problem at mange virksomheter krever såkalte ”håndpenger”. Det vi si at virksomheten leverer inn et anbud – ofte lavt kalkulert i den hensikt å få oppdraget – men hvor eierne å få et beløp som utenfor kontraktbeløpet (håndpenger”). Her taper det offentlige – for det offentlig har ingen muligheter til å utbetale penger svart – slik det kan skje i det private.
Dette er en sak som er vanskelig å bevise – for ingen vil jo stå frem og innrømme en slik praksis. Men det er påfallende at når sykehuset på Lillehammer tillyste et oppdrag på ca 100 mill kr – mens det ennå var oppgangstider i bransjen – så var det ingen som leverte inn anbud. Og det enda til at det å få oppdrag fra det offentlige er den sikreste oppdragsgiver en virksomhet kan få. Forklaringen fra folk i bransjen var at så lenge det var byggeoppdrag nok å få, så valgte man bort offentlige aktører fordi de ikke kan betale ”håndpenger”.

En honnør til myndighetene (påtalemyndighetene) og den rød-grønne regjeringen for at det nå endelig skjer noe i kampen mot svart arbeid og svart økonomi på en slik måte som dommen fra Stavanger.

Det hører med til historien at dommen i Stavanger er anket til lagmannsretten, fordi påtalemyndigheten mener at denne type lovovertredelse bør straffes hardere, med ønske om ubetinget fengselsstraff.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar