tirsdag 28. juli 2009

Pensjonsreform og utstøting av eldre arbeidstakere

Pensjonsreform og utstøting av eldre arbeidstakere
Asker og Bærum tingsrett har jf medieoppslag (E24/NTB) avsagt en dom som konkluderer med at SAS kan si opp 10 piloter over 60 år. Pilotene at de var utsatt for aldersdiskriminering, noe tingretten ikke enig var enig i. De 10 pilotene må derfor fratre sine stillinger, og må i tillegg betale SAS vel 900.000 kroner i sakskostnader. Retten konklusjon er at hensynet til yngre arbeidstakere må tillegges vekt i en situasjon der SAS har vært nødt til å si opp ansatte.
Dersom denne dommen blir stående - og som dermed vil skape presidens for fremtidens arbeidsmarked, må det bli en omkamp på pensjonsreformen! Vi kan ikke ha et nytt pensjonssystem som for kommende generasjoner betyr at arbeidstakere juridisk utestenges fra å oppfylle ”gulroten” i den nye pensjonsreformen, dvs muligheten til kunne tjene opp en rimelig god pensjon – som minst bør være på dagens nivå.
Denne dommen rokker også ved ansiennitetsprinsippet, og hvordan de som har lang og tro tjeneste verdsettes. Et er også nye signaler.
Stortinget har vedtatt en pensjonsreform hvor det skal lønne seg å stå lengre i arbeidslivet. Regjeringen kaller den nye pensjonsreformen for ”arbeidslinja”. Det vil si at jo lengre du står i jobb, jo bedre blir pensjonen din. I tillegg skal pensjonen skal levealdersjusteres (et prinsipp om at dersom levealderen øker, så går pensjonene ned da oppspart pensjonsbeholdning må fordeles over flere år). Ergo, for sikre seg en pensjon på dagens nivå, skal det lønne seg å stå lengre i jobb. Asker og Bærum tingsrett sin dom, gjør fremtidige arbeidstakere rettsløse fra å kunne oppfylle den nye pensjonsreformens målsettinger om å stå lengst mulig i arbeidslivet.
I tillegg er særaldersgrensene under vurdering av myndighetene, og hvor det er åpenbart myndighetene ønsker å heve aldersgrensene, dvs få arbeidstakere til å stå lengre i arbeidslivet.
Det synes åpenbart at markedsliberalismen har nådd domstolene, og overskygger rettigheter, lover og avtaler som generelt gjelder i arbeidslivet.
Det er tragisk at i et selskap hvor staten har eierinteresser, at slik utstøting av eldre arbeidstakere fra arbeidslivet kan tillates at finner sted. Det er rett og slett skremmende!
Dommen fra Asker og Bærum tingrett bør påankes, og her må politikerne inn å instruere domstolene om at det blir en annen slutning – i motsatt fall må politikerne åpne for en ny behandling av pensjonsreformen. Blir denne dommen stående, tror jeg det blir vanskelig for de fleste å være lojal – samt føle trygghet - i forhold til den nylig vedtatte pensjonsreformen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar