onsdag 29. juli 2009

Mellom drøm og virkelighet!

Det er viktig for et moderne samfunn å ha visjoner og sette mål for fremtiden! Men visjoner og mål har en kostnadsside, en kostnad som må deles av samfunnsfellesskapet. Noen, spesielt de som er vel formuende og rike, er ikke villig til å dele fellesskapets kostnader etter evne på like vilkår som norske arbeidstakere. Disse rike personene sponser i disse dager Fremskrittspartiet – fordi de ikke vil være med å ta sin del av samfunnsansvaret og velferdssamfunnet.
Historisk - nå som før – er høyresidens partier kun ute etter "løft og utvikling" for de rike på bekostning av arbeidstakere og andre grupper som har lite fra før av. Markedsliberalistenes kamp for å fremskaffe en ny underklasse gjennom bruk av anbud, privatisering og konkurranseutsetting, for derigjennom å tvinge frem sosial dumping på arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår - viser nettopp det. Det arbeidstakere trenger er trygge arbeidsplasser og et godt arbeidsmiljø!

Ønsketenkning er en ting - realiteten er en annen. Også Fremskrittspartiet har en realitet de må forholde seg til. Når Fremskrittspartiet svekker inntektssiden til det offentlige, gjennom skatte- og avgiftslette (først og fremst til de rikeste), så blir det ikke penger igjen til alle (de mange) lovnadene Fremskrittspartiet fremmer. Noen må betale for Fremskrittspartiets lovnader også dersom forslagene realiseres. Når de rike, jf Fremskrittspartiet syn ikke skal bidra til samfunnets spleiselag på samme nivå som andre, så blir det ingen annen til å betale for Fremskrittspartiets lovnader enn arbeidstakerne og trygdede. Det betyr høyere egenandeler for brukerne - noe som særlig vil ramme de som har minst fra før av. Fremskrittspartiets politikk er kort og godt ikke egnet for arbeidstakeres og trygdedes lønnsnivå.
Summen av Fremskrittspartiets mål og økte kostnader med å realisere sine lovnader, samtidig som det offentliges inntekter svekkes, viser med all tydelighet at Fremskrittspartiets egentlige mål er å knuse velferdssamfunnet! Det rammer ene og alene arbeidstakere og trygdede!

I Fremskrittspartiets program står det svart på hvit, sitat: ”(Fremskrittspartiet vil) jobbe for lavere skattenivå for arbeidstakere, pensjonister og bedrifter”. Det betyr at dersom det blir en realitet at alle skal bidra mindre med skatter, så blir det mindre penger som det offentlige kan bruke på velferdstilbud for brukerne.
Selv om Fremskrittspartiet svart på hvit skriver at de vil svekke de offentlige inntektene, så vil de - som nevnt - samtidig øke de offentliges utgifter, noe som henger verken på greip eller spade. Det synliggjøres i Fremskrittspartiets program ved at de vil ”styrke sykehusenes økonomi, styrke kommunenes økonomi, sørge for økte offentlige investeringer til veier, bygninger, utstyr (skoler, sykehus osv)”. I tillegg fremmet Fremskrittspartiet en et forslag om likelønn/lavlønnsforslag 1. mai år – uten å vise til økonomisk inndekning av forslaget. Summen av disse lovnadene vil koste mange milliarder mer i utgifter for fellesskapet (og hvor de rikeste skal skjermes fra å bidra).
Hvor har Fremskrittspartiet tenkt å hente alle disse pengene fra? I Fremskrittspartiet tror man visst at det er mulig å få både i pose og i sekk.

Ingen er uenig med Fremskrittspartiets målsettinger om en bedre velferdsstat – noe som selvsagt også er de rød-grønne partiers ubestridte mål! Men forskjellen er at de rød-grønne bygger denne politikken ved å legge stein på stein for å nå disse målene ut fra de økonomiske forutsetningene som samfunnet har! Det er å føre en ansvarlig politikk.

En annen svakhet i Fremskrittspartiets politikk er at de vil bygge ned samfunnets kontroll og revisjonsorganer for å spare penger – de vil i stedet at markedet skal styre seg selv. I Fremskrittspartiets verden er offentlig kontroll og byråkrati ansett til å være et onde - sånn som kredittilsyn, ligningsetat, arbeidstilsyn, forurensningstilsyn m.v. Og man skal ikke stikke under stolen at disse tilsynene kan oppleves som et onde ovenfor de som har til hensikt å drive med snusk i forhold til demokratiske vedtatte lover og regler om skatter og avgifter, ytre miljø, samt trygge lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakerne.

Fremskrittspartiets partiprogram viser med all tydelighet - fra a til å – at er ikke et program for arbeidstakere og trygdede! Derfor må arbeidstakere og trygdede ta ansvar ved å ta avstand fra Fremskrittspartiets metoder for å undergrave velferdsstaten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar