søndag 15. august 2010

Høyrepolitikk i praksis

Debattanter og politikere fra Fremskrittspartiet og Høyre tar hele tiden til orde for at de rike (eliten) må få mer skattelette, forutsigbare rammevilkår for sine særinteresser – dvs særordninger som er særlige gunstige for den rike eliten. Dette mener debattanter og politikere fra Fremskrittspartiet og Høyre er helt nødvendig for å skape vekst, nye arbeidsplasser, og for å sikre velferdssamfunnet - Norge! Men er det egentlig slik?

For alle som er opptatt av velferdssamfunnet og fellesskapet, så mener man at velferdssamfunnet sikres best en demokratisk fordelingspolitikk i form av gode lønns- og arbeidsvilkår, og gjennom å fordele til de som trenger samfunnets støtte i form av skatter og avgifter. Dette har vært nøkkelen for å sikre et funksjonelt velferdssamfunn. Det betyr at man mener at høyrepolitikk ikke er funksjonelt i forhold til fordelingspolitikk – fordi høyrepartiene (og EU) ønsker store klasseforskjeller og etablering av underklasser (fattigdomsklasser). Kort sagt; Høyrepolitikk generelt innebærer de rike (eliten) ikke vil fordele i samme grad av verdiene som skapes – men at de vil beholde "alt" selv!

Den rike eliten er heller ikke opptatt av demokratisk fordelingspolitikk av fellesskapets eiendeler, men mener at alt – også det offentlige, skal privatiseres, delprivatiseres, eller at offentlige selskaper skal AS-ifiseres, og i tillegg at alt i samfunnet skal styres av "jente-/ gutteklubben grei" (elitens betrodde) i mer eller mindre lukkede styrerom.
Dette er en grunnleggende filosofi i EU også!

Ekvatorial Guinea
På Aftenposten.no den 15.08 fremgår det at, sitat; "Rundt 30 familier nyter godt av oljerikdommen i Ekvatorial Guinea. Resten av befolkningen lever i fattigdom.
I Ekvatorial Guinea bor det rundt en halv million mennesker, men pengene synes ikke noe annet sted enn hos presidenten og hans krets. I dette lille landet, som de senere årene har doblet sitt BNP ved å hente ut store mengder olje, er det ikke en gang asfalterte veier, sier Ketil Fred Hansen. Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, med en doktorgrad i vestafrikansk historie". Sitat slutt.

Høyrepolitikk er høyrepolitikk hvor enn man befinner seg i verden. Eksempelet fra Ekvatorial Guinea er vel den beste beskrivelsen på hvordan høyrepolitikk fungerer i praksis!
Jeg kjenner ikke til noe sted i verden hvor høyrepolitikk praktiseres etter andre prinsipper enn gjennom økte forskjeller og fremvekst av nyfattigdom.

Hva er bildet i Norge?
I Norge er det en befolkning på ca 4,7 millioner. Hvor stor den "ringere krets" rundt kongefamilie og regjering er i Norge er jeg usikker på, men det vi vet er at denne "ringere kretsen" har de seneste årene jf statistikk fått en lønnsutvikling på ca 11 % årlig – mens den øvrige befolkningen må nøye seg med et gjennomsnitt på ca 3 % økning. Utdanningseliten har fått noe høyere lønnsutvikling enn andre – hvilket betyr at andre grupper (normalt de med midlere/ lavere utdanning og lønn) utsettes for økt skjevdeling for å kompensere det utdanningseliten får mer enn andre (dvs gjennom "sosial dumping").

Hva har skjedd den norske oljen?

Hva har skjedd med den norske oljen – sammenlignet med Ekvatorial Guinea?
Den gangen Oljeselskapet Phillips Petroleum fant olje i Nordsjøen i 1969, ble det fra politisk hold (tverrpolitisk) fremhevet at oljen var hele nasjonens eiendom.
Oljen og oljeproduksjonen skjer ved tildeling av konsesjoner på oljeboring/ oljeutvinning (tildeling av blokker). Poenget er blitt firmaene som forvalter de norske oljeforekomstene er blitt AS-ifisert (i praksis privatisert).

Etter hvert som det norske oljefondet begynte å vokse, kan det virke som om politikerne er veldig opptatt av å finne ut modeller som sikrer at den norske olje ikke lengre tilhører befolkningen og demokratiet (politikere) å forvalte – men "private". Det ble besluttet at en avdeling i Norges bank skulle forvalte oljefondet. (Fra 1. januar 2006 overtok Norges bank ansvaret for å forvalte Statens pensjonsfond – utland).

Før dette skjedde var Norges bank underlagt politisk styring (forvaltning). Det måtte høyrepolitikerne gjøre noe med. Bondevik II-regjeringen – støttet av Fremskrittspartiet - sørget derfor for " å privatisere" Norges bank, ved å kaste ut demokratisk valgte politikere ut av styret til Norges bank (2001).

Bonus for forvaltning
Det kan virke som at de som kommer innenfor systemet for forvaltning av oljepengene nyter gode dager. Norges bank betalte ut hele 1,4 mrd kr i bonus til eksterne forvaltere knyttet til forvaltningen av oljefondet i fjor. Og dette var bare bonuser! Oljefondets kostnader økte med 49 % fra 2008 til 2009 (kilde; Dagens Næringsliv 06.03.2010).

Hvor mye er 1 mrd kroner? Det kan illustreres slik; Dersom du putter kr. 45 000.- inn på din personlige konto hver dag, 365 dager i året – i hele 60 år, da har du nesten nådd en milliard (dvs uten tillegg av renter og rentes rente).

Oljepenger til "avlatt"
I tillegg ser vi at oljefondet brukes til en form for "avlatt". Vi ser at 6 mrd kroner skal gå til regnskogsplanting, som en slags avlatt for at rike nordmenn har drevet rovdrift på skog/ regnskog ute i verden.

Nylig var næringsminister på tur med Stein Erik Hagen m.fl i Asia.
Stein Erik Hagen sto frem nylig, og bekjente seg som skatteflyktning (som høyrefolk flest – de vil ikke bidra til velferdssamfunnet og fellesskapet). Hagen flagger altså ut sin kapital. Tross dette – tar næringsministeren med sjekkheftet og betaler "piratpenger" for å beskytte blant annet norske skatteflyktninger i utlandet. Og slik den norske stat nylig gjorde ved å sende militære styrker til Adenbukta på piratjakt for kort tid siden.

Hva med norske arbeidsplasser?
Hva med norske arbeidstakere og innbyggere – og norske arbeidsplasser? Oljen varer ikke evig! Hva skal Norge leve av når den tar slutt? Og hva gjøres for å forhindre at all norsk kunnskap og teknologi sendes til utlandet - av den rike eliten og "jente-/ gutteklubben grei" (styrevervsgrossistene)?

Det norske folk ønsker trygghet for fremtiden! Da er det på tide at politikerne faktisk synliggjør og tydeliggjør hvordan oljepengene kan anvendes til slike formål – dvs å sikre fremtidige arbeidsplasser i Norge! Oljepengene tilhører tross alt det norske folk – og det er den som kan bidra til å sikre nye arbeidsplasser i fremtiden.

Poenget her er at vi kan ikke forvente noe av Fremskrittspartiet og Høyre med hensyn til å sikre norske arbeidstakere sysselsetting. De er ikke opptatt av annet den rike eliten/ utdanningseliten må få gjøre akkurat som de vil. Fremskrittsparti/ Høyrepolitikk virker etter samme prinsipper som beskrevet om eliten på Ekvatorial Guinea!

Den rød-grønne regjeringen bør derfor være tydelige på at det er forskjell mellom Fremskrittspartiet og Høyre på den ene siden, og de rød-grønne på den andre siden når det gjelder å sikre fremtidige arbeidsplasser i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar