søndag 26. september 2010

Noen må en gang betale tilbake opparbeidet gjeld

Sverige har hatt valg på ny Riksdag, og det ser dessverre ut til – for arbeidstakere og underklassene) at høyrekreftene får regjere i Sverige i nye 4 år. ”Velgerne får de politikerne de fortjener” – heter det i et ordtak, og det har svenskene fått. Arbeidstakere og trygdede (underklassene) er blitt grundig lurt - igjen!

Valganalytikere hevder at en hovedårsakene til at den svenske befolkningen vil ha gjenvalg på høyrepolitikk, er at om lag 90 % av Sveriges befolkning ”har fått det bedre økonomisk” under Reinfeldts regjering – gjennom skattelette. De resterende 10 % av befolkningen har derimot fått det vesentlig dårligere, spesielt de arbeidsløs – spesielt unge arbeidsløse. Slik forvitrer solidariteten blant arbeidstakere og underklassene.

Bondevik II-regjeringen og Fremskrittspartiet (2001 til 2005) hadde en annen strategi, de gav betydelig skattelette til bare 10 – 15 % av befolkningen (først og fremst de aller rikeste – dvs til de som gir store valgkampbidrag til partiene deres), mens 40 – 50 % den norske befolkningen ikke merket noen stor økonomisk forskjell, mens resterende (underklassene) fikk det til dels betydelig verre.
Man kan si – i motsetning til Bondevik II-regjeringen/ Fremskrittspartiet -at Fredrik Reinfeldt har vært mindre opptatt av å tydeliggjøre klasseskillene – og profitert på det i velgeroppslutning ved siste valg. Foran valget lovet den borgerlige regjeringen i Sverige at fra nyttår skal en gjennomsnittlig arbeidstaker betale mellom 2500 og 3000 kroner mindre i skatt årlig. En lovnad som i fremtiden har en meget høy pris!

EU og høyrepolitikken (Reinfeldts sin politikk) har en meget stygg bakside!!! Det skjer ved at skatteletten finansieres gjennom å øke statsgjelden. Det er slik at noen må en gang tilbakebetale dette!!! Og det er det – som alltid - arbeidstakerne og underklassene som må gjøre. Derfor mener jeg at den svenske befolkningen har begått et selvbedrag ved fortsatt å hegne om og stemme frem høyrepolitikken. Det er slik at den rike eliten fører pengen ut av landet, opptrer som skatteflyktninger – eller plasserer pengene sine i skatteparadiser, når de kan tjene mer andre steder (da opphører interessene for hjemlandet).

Sveriges statsgjeld er for tiden på ca 100 mrd kroner – det er prisen svenskene må betale for den skatteletten som hittil er blitt gjennomført. Gjennom at Fredric Reinfeldt har senket skattene, har det medført at den rike eliten i Sverige sluppet unna med lavere lønnsoppgjør en hva de ellers ville ha gjort. Det betyr i praksis at arbeidstakerne og underklassene opparbeider seg (stats)gjeld gjennom den skatteletten som gis, samtidig som skattelette vil gjøre mindre press på normal lønnsøkning (deling av overskuddet) – hvor den rike eliten på denne måten blir stående igjen som de store økonomiske seierherrene. Klasseskillene vil øke i et enda raskere tempo.

Det svenske arbeidstakere og underklasser faktisk gjør – er å kjøpe dagens velferd på avbetaling ved at dagens skattelettelser finansieres gjennom å øke statsgjelden.

Til tross for den internasjonale finanskrisen – viser World Wealth Report (WWR) at "de rike blir rikere igjen!”. Jf WWR, har antall dollarmillionærer vokst med 17,1 % i 2009, og dollarmillionærenes formuer økte med ca 18,9 % i samme periode. Det viser at den rike eliten er skjermet for finansielle kriser i de enkelte land.

Som nevnt - en dag må de lånte pengen (statsunderskuddene) betales tilbake! Hvem må betale den? Jo, det vil nok være arbeidstakerne og underklassene – da er ikke den rike eliten lenger der! Bare se på hva som har skjedd i Hellas – hvor arbeidstakere og underklassene nå må se svekkelser velferdstilbudene (blant annet lavere pensjoner og trygder) – mens den rike eliten mer eller mindre er forsvunnet. Hellas har i dag en gjeld på nesten 2.400 milliarder kroner som skal tilbakebetales av befolkningen.

President Barack Obama har fått store problemer men å gjennomføre sin politikk gjennom å ha arvet en stor opparbeidet gjeld. George W. Bush gav store skatteletter – samtidig som at han satte i gang to kriger – og krig koster penger. Derfor involverte George W Bush allierte i sin private krig - i strid med folkeretten (dele kostnadene). I dag har USA en gjeld som er overgått 1 billion (1. 000.000.000.000 dollar, på amerikansk kalt trillion), og en arbeidsledighet på ca 10 % - og samtidig som antall fattige er økt enormt. Gjennom at kjøpekraften til mange er borte/ tapt – vil det ta lang tid å bygge opp igjen økonomien. Spesielt gjelder dette alle som tapte sine pensjoner gjennom de uttallige finansinstitusjonene som har gått dukken/ fortsatt går dukken.

EU-politikken har også nådd Storbritannia, gjennom at underskuddet på handelsbalansen er på rundt 4,900 milliarder britiske pund. Disse pengene må også betales tilbake. I dag har Storbritannia som har fått en ren høyreregjering, dvs en høyrepolitikk som innebærer både høyrepolitikk (elitenpolitikk) samtidig som at statsgjeld skal betales tilbake.

På toppen av dette – i store deler av EU - har den rike eliten lurt politikere til å investere i infrastruktur gjennom ordninger med offentlig privat samarbeid (OPS). Det vil si et avbetalingssystem, hvor den rike eliten – til kjempedyre rente- og risikolån – lånefinansierer utbyggingsprosjekter, men hvor det offentlige har forpliktet seg til å kjøpe tilbake disse investeringene (etter at investeringene er blitt fullstendig nedslitt og forfalt – og profitert på). Dette skal også arbeidstakere og underklassene også finansiere (tilbakebetale). Systemet virker slik at tilbakebetaling av OPS-lån her prioritet foran pensjoner, trygder, skole og helse.

Noen må en gang betale tilbake for dagens uforstand! Høyre- og EU-politikken (nyliberalismen) er det beste virkemiddelet til å investere i fremtidens fattigdom, den våre barn og barnebarn en gang skal betale.

Den nordiske modellen, er kjent for å være den beste modellen for et sterkt velferdssamfunn! Det som smerter meg mest i dag – er at svenskene må slite med en regjering som svekke den nordiske modellen i ytterligere 4 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar