onsdag 22. september 2010

Oljefondet og etikk

Etikk, samfunnsansvar og menneskerettigheter settes under press i den nyliberalistiske tankegangen. Verken barnearbeid, klima, arbeidstaker- eller menneskerettigheter tillegges vekt når finans- og utdanningseliten i ekspressfart skal tjene seg enda rikere – i et stadig enda raskere tempo. I de verste tilfellene foregår det drap, tortur og forfølgelser av fagforeningsledere og arbeidstakere som gjør krav på etiske lønns- og arbeidsvilkår for seg og sine familier (få ei lønn som er mulig å leve av).

Oljefondet utland er flagget ut av landet – til London, slik at nå må finanskomiteen reise til England for å komme tett inn på – og innlede en dialog med forvalterne av oljefondet. Det har kunnet skje fordi Bondevik II-regjeringen (Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre) – med støtte fra Fremskrittspartiet sørget for å avpolitisere Norges bank (kastet folkevalgte ut av styret)! Norges bank er ikke lengre underlagt offentlig forvaltning – og er – med Bondevik II-regjeringens stunt - i realiteten privatisert!

Fra London-kontoret til oljefondet hører vi nå signaler som at ”dersom politikerne vedtar å trekke seg ut av virksomheter som virker til å drive uetisk, kan vi risikere lav avkastning og dårlig utnytte på oljefondets investeringer. Vil vi det?”. Og det følges videre opp med utsagn om at ”jo høyere pensjon vi vil ha – jo lurere er det å tone ned kritikken mot uetiske investeringer i utenlandske bedrifter”. Slik lyder utsagnene fra oljefondets forvaltere.

Denne holdningen begrunnes av oljefondets forvaltere med at ”hensikten med opprettelsen av oljefondet, er å sikre økonomiske avkastning – ikke å være et redskap for norsk utenrikspolitikk, i den hensikt å nå målene verken for klima, arbeidstaker- eller menneskerettigheter” heter det fra forvalterne av oljefondet.

I debatten fremheves det som en parallell at mens Aker Kværner fikk gode omtaler for sin virksomhet i Norge, gjennomførte datterselskapet Kværner Process Services INC - gasjert av amerikanske myndigheter - for å bygge opp fangeleiren Guantanamobasen på Cuba. Den prosessen har fått beskjeden oppmerksomhet i norsk opinion – og liten negativ oppmerksomhet/ omtale for Norge. På Guantanamobasen ble vilkårlig fangede personer - i hovedsak tatt til fange i Afghanistan - holdt fengslet uten ved lov og dom – av de amerikanske myndigheter.

Ovennevnte informasjoner gitt av oljefondets forvaltere - er personer som man kan definere at tilhører klanen finans- og utdanningseliten (i hvert fall miljøet rundt elitene). Da forteller utsagnene i klartekst;
- At politikere har gitt fra seg all demokratisk makt, styring, kontroll og revisjon - og at politisk styring av klima, menneskeretter, arbeidsmarkedspolitikk og finanspolitikk – helt og holdent er overlatt til finans- og utdanningseliten å bestemme (om nødvendig på tvers av den demokratiske folkeviljen)
- Utsagnene forteller om hva slags holdninger sentrale deler av finans- og utdanningseliten har til arbeiderklassene og underklassene generelt – holdninger som også antas å gjelde norske arbeiderklasser og underklasser.
- Oljefondet opererer på vegne av den norske stat – ovennevnte holdninger viser hva slags omdømme finans- og utdanningseliten ønsker å skape av Norge i utlandet (Norge er uetiske i sin politikk/ finanspolitikk).

Ovennevnte syn og holdninger virker til å representativt for den politikken som EU og høyrepartienes står for! Og hvor det overordnede mål for nyliberalistene synes å være å omgjøre alle arbeidstakere i yrker hvor det ikke kreves høyere utdanning – og/ eller at rike foreldre kan kjøpe seg posisjoner – om til mer eller mindre underklasser.

Dette er et av mange eksempler som viser at alt av demokrati forvitrer fullstendig - som en konsekvens av innføring markedsliberalisme (nyliberalisme), og New Public Management! Et system som er utarbeidet, og laget - av og for finans-/ utdanningseliten.

Er det en sak det virkelig burde være demokratisk folkeavstemning om, er hvorvidt oljefondet og norsk internasjonal politikk skal støtte opp om uetiske virksomheter! Dette er en altfor alvorlig sak til at oljefondets ledere, samt deler av finans-/ utdanningseliten fritt skal kunne opptre på tvers av det som trolig er folkeviljen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar