tirsdag 28. september 2010

Norge i krig

Norge er i krig! Det er en kjensgjerning det norske folk må ta innover seg. I en krig sender man unge kvinner og menn, uten lang livserfaring, med påfølgende holdninger som kan være lettere å påvirke negativt, og hvor evnen til den enkelte til å sette ord på følelser blir preget av den situasjonen og det miljøet som soldatene befinner seg i. Ord og uttrykk som faller er en form for overlevelsesstrategi når soldater befinner seg i et spenningsfelt 24 timer i døgnet.

I tillegg er det slik at Norge deltar i en invasjonskrig - som er i strid med folkeretten! Det har gjort at norske politikere, i mangel på respekt ovenfor de soldatene som deltar, forsøker å omdefinere vår krigsdeltakelse til noe annet – eksempelvis med uttrykk som”krigslignende tilstand” eller ”bekjempelse av terror” og lignende. Det er å underkjenne soldatenes status – men det har trolig sammenheng med ”krig” har en annen status juridisk og rettighetsmessig? Og en ”krig” er normalt forankret i folkeretten. Likevel, er det slik at det er politikernes ansvar at Norge deltar – i krig!

Det falt mange tungt for brystet å lese at (jf VG den 27.09) soldater uttaler at ”å krige er bedre enn sex”, ”å være i kamp er bedre enn å ”knulle”, og ”hensikten er å drepe”. I dagens VG fremstår en major med en form for ”viking atferd” foran et oppdrag i Afghanistan. Dagbladet forteller om offiserer som formaner at ”dere er rovdyret, Taliban er byttet. Til Valhall, til Valhall, til Vallhall”.

Dette er uttrykk som har som formål å forherlige vold i form av oppsøkende virksomhet mot en ”fiende”. En fiende som kan være vanskelig å definere fordi Afghanistan som nasjon ikke fremstår med begrepet ”fiende”, men Taliban er blitt et militært mål. I krig gis soldater en sjanse til å ta liv.

Det som er nytt med de beskrevne avissitatene (m.fl), er at denne informasjonen om enkelte soldaters atferd i dag tilflyter mediene. Slike utsagn holdes ikke lengre i de lukkede rom. Det kan tyde på at soldatene gjennomgår en debrifing som ikke holder mål. Kanskje hadde situasjonen med debrifing vært annerledes og mer omfattende om politikerne hadde definert vår deltakelse i internasjonale kriger for det det er - ”krig”. Det som er at tankekors, er at personer som forfekter holdninger som at ”å krige er bedre enn sex” og lignende en dag skal tilbake i samfunnet, hvor de fortsatt representerer slike holdninger og verdier?

Krig i dag handler om penger – og kontroll over olje- og gassforekomster. Krigsindustrien utgjør sannsynligvis fortsatt verdens største økonomi – også etter den kalde krigen. Det betyr at en elite sitter å profiterer seg på kriger – kanskje er det en medvirkende årsak til at Irak-krigen ble utløst på helt feilaktig grunnlag (propaganda) – og at Afghanistan-krigen ikke har forankring i folkeretten?
Krig handler om at sønner og døtre av arbeidstakere og underklasser settes til å krige mot arbeidstakere, eldre (sivile) og underklasser i andre land – mens noen sitter å profiterer stort.

For dem som er forferdet over medienes gjengivelse av ord og uttrykk som fallet hos soldater i krig – må slutte å bli det! Dette er soldatenes form for overlevelsesstrategi. Utrykkene er selvsagt uakseptable – men det er Irak- og Afghanistan-krigene også av de grunnene som er nevnt.

Sakens kjerne er at vi aldri burde deltatt i disse krigene – og hadde vi holdt oss utenfor så hadde vi sluppet disse ordene på trykk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar