tirsdag 21. september 2010

Om oppsigelsen i NRK på direkten

Vikarer og midlertidig ansatte er blitt de ”kasteløse” arbeidstakerne i det norske arbeidslivet – akkurat som i EU. De blir ofte utnyttet kynisk. Mange av dem velger å stå uorganisert fordi det kan være et krav fra enkelte arbeidsgivere (dvs at organiserer de seg – får de i hvert fall ikke fast stilling, tilleggsvakter osv), eller at generell usikkerhet/ dårlig økonomi gjør at de må avstå fra å være organisert.

Det forekommer at vikarer/ midlertidig ansatte må være tilgjengelig for arbeidsgiver 24 timer døgnet – uten at det gjenspeiles økonomisk, at de settes til å jobbe doble/ trippel vakter (overtid/ arbeidstidsordninger som går langt ut over loven), og de hindres i medbestemmelse på jobben. Nekter de – fryses de ut av jobben/ nektes ansettelse (blir ansett som brysomme). Vikarer/ midlertidig ansatte er med andre ord mønsterarbeidstakere sett med nyliberalistenes/ høyrepartienes og EU sin tankegang – også fordi de også ofte representerer store muligheter for sosial dumping (les EUs tjenestedirektiv).

Nylig sa programlederen Pia Beathe Pedersen opp sin stilling i NRK i direktesending, og gjennom å publisere avgangen på NRK – i protest mot ”vikarbruken” i NRK.
Pedersen oppgir at av NRKs 3 700 ansatte – er 1 200 midlertidig ansatte, og hvor vikarene utnyttes på det groveste. Ledelsen beskyldes for å bruke rigide og antikvariske ledelsesmetoder. Med andre ord – NRK synes å ha; Nyliberalistisk ledelsespolitikk satt i system!

Det var norske arbeidstakere og LO som hjalp de rød-grønne til å få regjeringsmakten både i 2005 og 2009. I første rekke skjedde det fordi de rød-grønne lovet ”jobb til alle”, og en reversering av Bondevik II-regjeringen/ Fremskrittspartiets fulliberalisering av Arbeidsmiljøloven vedtatt den 06.06.2005. På disse punktene har de rød-grønne levert rimelig bra, tross finanskrisen er arbeidsledigheten forholdsvis lav, og Arbeidsmiljøloven har vi i stor grad fått beholde. Men de rød-grønne svikter i lønns- og personalpolitikken for de yrkesgruppene som ikke tilhører finans- og utdanningseliten!

Nyliberalistene har greid å EU-ifisere det norske arbeidslivet. Mange offentlige forvaltningsbedrifter er blitt AS-ifisert/ drives etter aksjelovens regnskapsprinsipper. Det innebærer at demokratisk styrte virksomheter erstattes av styrer bestående av håndplukkede personer fra jente-/ gutteklubben grei – dvs styrevervsgrossister! Det vil si nyliberalister, som bærer ”Høyre/ Fremskrittspartiets briller, syn og holdninger” i lønns- og personalpolitikken ovenfor alle arbeidstakere som ikke tilhører finans- og utdanningseliten! Blant styrevervsgrossistene finnes det ikke rom for sosialdemokratisk tankegang og demokratiske styringsprinsipper – derfor slipper ikke slike styremedlemmer til!

Arbeidstakere i offentlige selskaper ser ikke lengre forskjellen på om vi har en høyredominert regjering eller ei rød-grønn-regjering innenfor lønns- og personalpolitikken. Arbeidslivet er blitt betydelig brutalisert – av nettopp nyliberalistene. Personalpolitikken er EU-ifisert – dvs dønn høyrepolitikk!!!

Jeg opplever at Pia Beathe Pedersens oppsigelse er et fortvilet rop i et nyliberalistisk system. Men det gjelder nå som før – vi trenger et sterkt LO både nasjonalt og internasjonalt (ILO) – for å bremse på nyliberalistenes framferd! Sammen er vi sterke! Vi må jobbe systematisk og holde fanen høyt oppe for at arbeidstakere skal kunne ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår både nasjonalt og internasjonalt! Pia Beathe Pedersens reaksjon og oppsigelse blir fort glemt – det blir ikke fagbevegelsens systematiske arbeid for tryggere jobber og et bedre arbeidsmiljø!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar