søndag 27. mars 2011

Politikere og sosial dumping

Følgende setninger er hentet ut fra en sak på nettet i dag (27.03) fra Bergen;

- Lærervikarene fikk beskjed om å melde seg hos et vikarbyrå, hvis de ønsket nye oppdrag. Skolene ble i fjor høst pålagt å la bemanningsbyråene skaffe lærervikarer
- Timelønnen falt fra 400 til 199 kroner
- Det var fortvilende. Jeg kan ikke leve på en slik lønn, sier en vikar.
- I vår inngikk Bergen kommune rammeavtaler om lærervikarer med fire bemanningsbyråer. I et rundskriv fra byrådsavdeling for barnehage og skole til skolelederne sendt i september i fjor høst heter det at avtalen "er meget god i forhold til pris". Siden vikarbudsjettene kan være "trange" bes skolene "utnytte denne fordelen på best mulig måte".

En lærervikar forteller at;
- Timelønnen lå på over 400 kroner, en timelønn som inkluderer godtgjørelse for for- og etterarbeid, i tråd med tariff. Timelønnen hos vikarbyrået ble en ganske annen.
- Jeg måtte forhandle og diskutere meg opp til en timelønn på 199 kroner, sier vikaren.
- Ingen av vikarene BT har vært i kontakt med, våger å stå frem på grunn av frykt for problemer.

Ved skolen som akkurat disse vikarene jobber, snudde ledelsen etter noen uker. Skolen returnerte til praksisen de hadde før rammeavtalene og hyrte inn sine egne vikarer.

Politikerne har ansvaret;
- Byråd for skole og barnehage er Filip Rygg (Kristelig folkeparti)
- Finansbyråd Liv Røssland (Frp) har ansvaret for rammeavtalene.

Kommentar;
Dette er politisk initiert sosial dumping satt i system. At slik skjer i borgerlig styrte kommuner overrasker jo ingen. Dette er jo markedsliberalistenes/ nyliberalistenes politikk, basert på regnskapsmodellene til New Public Management (NPM). Trenger man å si noe mer?

Det er heldigvis snart kommune- og fylkestingsvalg. Alle som er opptatt av at arbeidstakere skal ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår, og som mener at det offentlige bør gå foran å utvise en anstendig personalpolitikk, har muligheten til å bruke stemmeseddelen på partier og enkeltpersoner som skygger unna markedsliberalismen! I hvert fall om man vil unngå nye episoder som disse opplysningene fra Bergen kommune!

Husk – neste gang kan det være deg som markedsliberalistene rammer på tilsvarende måte!

Implementeringen av EUs tjenestedirektiv i norsk lovgivning begynner i virke etter sin hensikt ser det ut til - akkurat slik man fryktet på forhånd!

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar