tirsdag 1. mars 2011

Vikarbyråene og politikk

Dagbladet (01.03.2011) tar i dag opp temaet ”Hvor er du, Jens?”

Saken gjelder selvsagt avsløringene om sosial dumping, uverdige arbeidsforhold, løgn, svindel og lovbrudd synes å være satt i system – i profitten tjeneste i vikarbyråer. Det samme spørsmål (hvor er du – Jens) har mange stilt seg de siste dagene. De mange spør – hvis ikke Arbeiderpartiet tar dette spørsmålet på alvor – hvem andre gjør det?

I dag har bystyret i Oslo sagt opp alle avtaler med Adecco, med bakgrunn i de ulovlighetene ved Ammerudlunden og Midtåsen pleiehjem.

Oslo styres av Høyre og Fremskrittspartiet – og helt uventet bryter de alle kontrakter med Adecco. Presset ble for stort.

Dette er meget overraskende fra den politiske kanten – fordi Adecco faktisk fører den arbeidsgiverpolitikken som Fremskrittspartiet og Høyere faktisk er 100 % enig at skal gjelde for arbeidstakere! Det vises i denne sammenheng til den Arbeidsmiljøloven som Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre (Bondevik II-regjeringen med Fremskrittspartiet som garantisk for politikken) vedtok den 06.06.2005 – en lov som heldigvis aldri ble satt ut i livet pga regjeringsskifte. Videre vises det til avstemninger i Stortinget, og skrift og utsagn som ellers gis fra nevnte partiet i spørsmål som har med arbeidstakere å gjøre.

Kan Fremskrittspartiet og Høyres atferd ovenfor Adecco i Oslo ha sammenheng med at det er valgår? Hva Fremskrittspartiet og Høyre egentlig står for – står jo både i valgprogrammene, og det fremgår i avstemninger i Stortinget og andre dokumenter. Hva Fremskrittspartiet og Høyre mener etter kommune- og fylkestingsvalget er avsluttet er et meget åpent spørsmål.

Arbeidstakere har historikk aldri hatt noen støtte i Høyre og Fremskrittspartiet tidligere – og det er neppe realistisk å tro annet enn at Fremskrittspartiet/ Høyre forsøker å ri på en stemningsbølge akkurat nå!

Det spørsmålet mange stiller seg er; Hvorfor er Jens Stoltenberg – og den rød-grønne regjeringen - så fraværende vedrørende å ta et oppgjør med de uverdige arbeidsforholdene som er avdekket blant mange av de som jobber i vikar- og bemanningsbyråer, men også mange andre av arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning og inntekt.

Den lønns- og personalpolitikken som Adecco sto/ står for, er helt identisk med hvordan jeg oppfatter intensjonene med EUs tjeneste- og vikardirektiv – og i tråd med intensjonene i dommer fattet av EU-domstolene – hvor arbeidstakere uten utdanning er mer eller mindre verdiløse mht rettigheter. De er blitt den nye underklassen!

Overvåking av ansatte er blitt virkelig satt i system de seneste årene både på arbeidsplasser og i det åpne rom.

I disse dager jobber regjeringen og opposisjonspartier med om man skal implementere EU datalagringsdirektiv i norsk lovgivning eller ikke. Friskt i minne om hvordan e-post, sms, Facebook, Twitter m.fl. lagde bølger i Tunisia, Egypt og delvis i Libya – de seneste ukene, er det nærliggende å tro at overvåking av arbeidstakere politisk sett vil øke betydelig.

Det er grunn til å understreke at det er markedsliberalistene som vedtok å innføre EUs tjenestedirektiv. Det er markedsliberalistene som vil innføre EUs vikardirektivet. Og det er markedsliberalistene som vil innføre datalagringsdirektivet. Blant markedsliberalistene/ EU-tilhengere finner man mange i toppledelsen i Arbeiderpartiet.

Kan det være slik at det er det som årsaken til den enorme passiviteten fra Arbeiderpartiet sin side i spørsmålene knyttet til vikar- og bemanningsbyråer, sosial dumping, løgn, svindel og lovbrudd m.v – som synes å være satt i system i denne bransjen. Alt ut fra nyliberalismens grådighetskultur. Er årsaken til passiviteten redsel for å falle i unåde hos toppledelsen i EU, og/ eller vanskeliggjøre jobben til generalsekretæren i Europarådet (Torbjørn Jagland)?

Utspillene til Martin Kolberg, Hanne Bjurstrøm og Tor Hagebakken i saken, blir tynt i forhold til hva som forventes av Arbeiderpartiet i arbeidstakerspørsmål.

Det er mange som også forventer at arbeiderpartirepresentanter rundt om i offentlige verv blir frarådet fra å inngå nye/ fornye kontrakter med bemanningsbyråer, og i stedet at det offentlige satser på gode arbeidskontraker og egne vikartjenester.

Og hvor er Siv Jensen og Erna Solberg? Er Høyre og Fremskrittspartiet i Oslo blitt de sorte fårene – siden de tar et oppgjør med Adeccos uverdige lønns- og personalpolitikk? Tause er de i hvert fall – ikke uventet når man leser disse partienes valgprogrammer.

Journalist Stein AAbø stilte spørsmålet – hvor er du, Jens? Det samme spørsmålet har flere andre også reist!

Står du sammen med EU, Fremskrittspartiet og Høyre (Adecco), eller står du på arbeidstakernes side?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar