fredag 12. august 2011

Markedsliberalismens vesen

Opptøyene i England handler om å forstå voldens og opptøyenes vesen. En av opprørerne som ble intervjuet på fjernsynet i går. Han uttrykte noe slik som at ”politikerne bryr seg bare om de rike – og ikke oss”.

Ingen kan forsvare ødeleggelsene og plyndring av gatene rundt i engelske byer – men skal man løse problemet – må man forstå problemene og gjøre noe med dem. Det har åpenbart markedsliberalistene og høyrepartiene ikke skjønt.

Markedsliberalismen ”vant” i England ved siste valg – og markedsliberalistene har i praksis vunnet hvert valg siden Margareth Thatcher kom til makten på begynnelsen av 1980-tallet. Markedsliberalisme er det samme som høyrepolitikk – og både markedsliberalismen og høyrepolitikk har det til felles at det handler om å fremskaffe nye underklasser i samfunnet og drive sosial dumping ovenfor arbeidstakere. Det kan virke som om markedsliberalismen og høyrepartiene i England ”vant” sitt fremste mål ved siste valg – og som denne ungdommen så riktig uttrykte det går; ”Politikerne bryr seg bare om de rike – og ikke oss”.

England styres av 3 høyrepartier
Politikken i England styres i hovedsak av 3 partier – som er The Labour Party, The Conservative Party og The Liberal Democrats. Felles for disse partiene er at - målt mot hvor norske partier står politisk – så ligger deres politikk et sted mellom Høyre og Fremskrittspartiet.

Markedsliberalistene har overlatt til markedet (de rike) å bestemme mer og mer, på bekostning av de folkevalgtes innflytelse og rettigheter – med løsninger som er universelle og omfatter alle.

Politikerne bryr seg bare om de rike
Markedsliberalisme og høyrepolitikk handler om å gi skattelette til de rike, redusere offentlig velferd, selg ut statlige og kommunal eiendommer og verdier (arvesølv), øke statsgjeld, samt å privatisere og konkurranseutsette offentlige tjenester (gi markedsliberalister et sugerør i statskassa).

Når markedsliberalistene og høyrepartiene nå har fått ”sitt” samfunn hvor ”politikerne bryr seg bare om de rike – og ikke oss”, så svarer Englands statsminister, Davis Cameron (The Conservative Party) ensidig med politiet og straff. Ikke nok med det – han truer sågar med å bruke militære. Dvs i ytterste konsekvens å starte en slags ”borgerkrig” for at markedsliberalismen og høyrefolkene skal få opprettholde sine privilegier.

Konsekvensene av å overse en stor andel av befolkningen, kutte i velferd og tilbud for de som har minst fra før – og tro at det ikke får konsekvenser har sin pris. Når folk drives til punkt hvor man ikke lengre har noe å tape – så viser historien at det hjelper verken med politiet eller militære. Sosiale og politiske kriser kan bare løses av befolkningen selv i fellesskap– ikke av politi og militære.

”Frihet, likhet og brorskap”
De problemene som store deler av hele EU-området sliter med i dag er fordelings- og inkluderingskrise! Markedsliberalisme og høyrepolitikk (økte forskjeller) er derfor ikke svaret på utfordringene. Ordene ”frihet, likhet og brorskap”, dvs det sosialdemokratiske verdigrunnlaget, er dermed svaret og alternativet på England og EU-landenes sosiale og politiske krise! Ikke mer markedsliberalisme og høyrepolitikk!

At England har fått ”politikerne som bryr seg bare om de rike – og ikke oss”, ble av noen ungdommer uttrykt slik forleden; ”Hvordan kan statsminister David Cameron lede oss når han ikke vet hvem vi er og hva slags behov vi har”. Det bør være ord til ettertanke for en hver som drømmer om mer markedsliberalisme og høyrepolitikk i hele verden. Markedsliberalismen ”kom, så og tapte”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar