tirsdag 11. oktober 2011

Finans- og gjeldskriser skyldes kortsiktig politikk!

Det kan ikke være særlig tvil om at finans- og gjeldskrisen er forårsaket av markedsliberalismens styringssystemer. Dvs det ideologiske og politiske styringssystemet som støttes av blant annet Høyre og Fremskrittspartiets – samt markedsliberalister generelt! Det er et internasjonalt styringssystem – som vakler kraftig økonomisk for tiden.

Hovedårsaken til vaklingen synes å være fravær av demokratisk politisk styring på offentlige oppgaver, nedbygging av offentlig demokratisk kontroll, og stor grad av privatisert revisjon (revisjonssystemer som har helt andre etiske og moralske standarder enn offentlig revisjon).

Privatisering, AS-ifisering, foretaksdannelser, interkommunale selskaper, anbud m.v, har hatt, og har det til felles at det aller meste av politisk makt og styring er blitt overført til ”gutte-/ jenteklubben grei”. Denne ”klubben” består av et lite knippe personer som kjennetegnes gjennom at de stort sett har samme syn (ideologi), samme holdninger, samme utdannelse, og samme omgangskrets. De er styrt av en tankegang som politisk ligger meget langt til høyre – dvs de markedsliberalistiske ideene.

”Demokratiet” i dag preges av at politikerne i meget stor grad lar seg styre av ”gutte-/ og jenteklubben grei” og deres grådighetskulturer – samt konsulentbyråer som driver massiv propaganda for den markedsliberalistiske politikken – bestilt av markedsliberalister - betalt av det offentlige (skattebetalerne).

Den markedsliberalistiske politikken består av – på den ene siden;
- Skatte- og avgiftslette – som først og fremst tilkommer de rikeste til gode (de med stor betalingsevne). Skatte- og avgiftslette betyr kutt i de inntektene som det offentlige mottar, og som skal finansiere de offentlige budsjettene.


På den andre siden;
- Markedsliberalismen generelt fører en overbudspolitikk – dvs at det brukes penger til alt og alle langt utover hva de offentlige inntektene tilsier – og uten nødvendig kontroll på økonomien og styringssystemene.

Fremskrittspartiet og Høyre + markedsliberalistene fører en politikk hvor de kutter i offentlige kontroll organ – dvs de svekker de organene som skal kontrollere økonomien. ”Snuske-kulturer” handler generelt om å sette kontrollen uten av stand til å kontrollere gjennom omorganiseringer, kutt i budsjetter, omstillinger m.v.

Markedsliberalismen innebærer et samfunnssystem og en politikk som generelt medfører mindre skatte- og avgiftspenger inn til det offentlige – samtidig som at de offentlige utgiftene øker – dvs at det bruker mer penger enn man har. Det betyr at – i mange land – øker at statsgjelden så sterkt at man over tid mister kontrollen (eksempelvis som i Hellas, USA, Irland, Italia, Spania, Portugal m.fl).

I et demokrati, fattes det beslutninger som normalt er ment å fungere slik at det skal gjelde for hele landets befolkning. Markedsliberalistene lager et system for rike, og et for fattige. Det er slik at flere av markedsliberalister er rene anarkistene når det gjelder å etterleve intensjonene med demokratiske vedtatte lover og regler. De vi ser, er at det lages – og de oppnår - å få egne regler tilpasset seg selv. Et eksempel; Hvert år ser vi skatteligningene at et meget stort antall av de – godt synlige - rikeste i vårt land står oppført med kr 0.- i inntekt, kr. O.- i skatt - og ofte med kr 0.- i formue i tillegg.

Nå vil markedsliberalistene ha hemmelige skattelister for å slippe å komme i søkelyset.

Eller at markedsliberalistene sørger for at politikerne åpner for et system hvor de kan føre ut kapital til skatteparadiser/ hemmelige kontoer. Et resultat av den globaliserte økonomien.

En annen variant er at det i demokratiets navn er sørget for muligheten for opprettelser av selskaper i f.eks NUF (Norsk utenlands foretaksregister) og lignende selskaper. Det betyr at markedsliberalister kan etablere selskaper i utenlandske foretaksregister – register som er opprettet i den hensikt i gi rom for skattesnyteri, samt sosial dumping ovenfor arbeidstakere – noe som har til hensikt å undergrave/ fjerne innholdet i velferdssamfunnet. Dette er eksempler på ordninger som politikerne/ markedsliberalistene opprettet på siden av demokratisk vedtatte styringsorganer og kontrollsystemer.

I tillegg har markedsliberalistene fått vedtatt en ny pensjonsreform, for ensidig å tjene de rike, mens reformen er en sparereform ovenfor arbeidstakere og andre.

Når markedsliberalistene kommer i posisjoner i det offentlige/ offentlige selskaper – oppdager vi et massivt utsalg av offentlige verdier og eiendommer til latterlig lave dumpingspiser – samtidig at det med salget undertegnes langsiktige leiekontrakter på de samme eiendommene til blodpriser som det offentlige betaler. Slike disposisjoner medfører økt offentlig fattigdom – som følge av økte offentlige utgifter til utbytter/ lønninger/ konsulentbruk, medfører at vi opplever kutt i eksempelvis sukker til kaffe/ kaker til kaffen osv osv ovenfor syke og pleietrengende.

Fremskrittsparti/ Høyre + markedsliberalister for øvrig har funnet en kjempegod inntjeningsmulighet – og som undergraver hele velferdssystemet i samfunnet. Det kalles OPS-kontrakter (offentlig privat samarbeid). Det er et system hvor private lånefinansierer, bygger ut og drifter offentlig infrastruktur på et slags avbetalingssystem. En EU-analyse/ beregning viser at investeringer gjennom OPS fordyrer de offentlige investeringene med opp til 48 % mer enn om det offentlige hadde forestått utbygging/ drift selv. Det er ingen grunn til å tro at disse tallene ser annerledes ut i Norge. Nok et eksempel på at markedsliberalister i posisjoner sørger for seg og sine – og skattebetalerne betaler.

Det at politikere i markedsliberalistiske land bevisst øker statsgjelden til fordel for skatte- og avgiftslettelser/ høyt offentlig forbruk, og påfører det offentlige enorme gjeldssummer gjennom OPS-systemer (delvis for å skjule offentlig

gjeld), gjør at vi lever på forskudd. Noen må en gang tilbakebetale det overforbruket som benyttes i mange land i dag. Det kan være slutten på store deler av velferdsordningene – det er ikke sikkert at fremtidens arbeidsliv/ skattebetalere evner å tilbakebetale gjeld og samtidig finansiere fremtidens velferdssystem. Det er i seg selv et stort tankekors. I hvert fall må fremtidens skattebetalere belage seg på enorme skatteøkninger om man skal finansiere gjeld/ og fremtidens velferdssamfunn.

Ovennevnte politikk - skaper ubalanse i den offentlige økonomien, og det medfører at det må kuttes. Det er de fattigste som får unngjelde hver gang. Det kuttes i pensjoner og ytelser. Egenandeler øker. Økt fattigdom og fremvekst av nye underklasser fremstår – det er også en del av den markedsliberalistiske politikken!

Det er velgerne som avgjør morgendagens samfunn! Finans- og gjeldskrisene viser at kortsiktig profitt-politikk – som markedsliberalismen er en del av - ikke er svaret på fremtidens utfordringer.

Demokratisk fattede beslutninger må gjelde alle, og hvor utformingene på beslutningene må være bygd solidaritet og ytevne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar