fredag 7. oktober 2011

Høyre fremstår nok en gang som et parti uten respekt for familieliv og fritid!

Det er i seg selv ikke noe nytt at Høyre fremstår som et parti uten respekt for arbeidstakernes familieliv og fritid. Så Stortingspolitiker Ine Marie Eriksen Søreides (Høyre) forslag om at offiserer på utenlandsoppdrag tar lengre oppdrag enn seks måneder - er ikke noe nytt – det er egentlig bare en stadfestelse av noe man vet. Spørsmålet om lengre tidsintervall på utenlandsoppdrag - er reist i tilknytning til Norges deltakelse i invasjons-/ angrepskrigen som pågår i Afghanistan. En krig som er kommet i stand i strid med folkeretten.

Høyre utgangspunkt – er som kjent - å avskaffe dagens Arbeidsmiljølov, og med den arbeidstakernes beskyttelse av fritiden! Høyre mener at det er arbeidsgiver som skal ha ensidig rett til å styre over arbeidstakernes ferie og fritid – og vil derfor erstatte dagens Arbeidsmiljølov med en lov som gir en slik adgang om de får makt. Et forslag som for øvrig støttes av Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti.

Hovedverneombudet i Hæren, Thomas N. Hansen, tar til motmæle mot lengre utenlandsoppdrag, og mener blant annet at Ine Eriksen Søreides Afghanistan-forslag kan føre til flere skilsmisser og mer posttraumatisk stress dersom forslaget får tilslutning. Hansen har selvsagt helt rett!

Begrunnelsen som er brukt for lengre utenlandsopphold, er påstand om at det ”tar tid å bygge opp tillitt” i de landene hvor Norge er krig. Spørsmålet man heller bør stille er – hvordan er det mulig å bygge opp tillit i en tapt krig? Hvordan kan et land som har medvirket til brudd på tilliten til folkeretten få opparbeidet seg tillit av et land som er blitt angrepet på uriktig grunnlag?

Invasjons-/ angrepskrigen mot Afghanistan kom i stand med bakgrunn i tidligere president George W. Bush (USA) behov for å gjengjelde terroraksjonene 11. september 2001. Det er ikke dokumentert at et offisielt styre i Afghanistan - som nasjon - står bak terroraksjonene mot USA, derav er krigen ført på feil grunnlag.

At en fremmed nasjon, deltar i en invasjonskrig i strid med folkeretten – og på uriktig grunnlag, kan aldri skape tillit i ordets rette forstand! Det er derfor med stor undring jeg registrerer at sentrale personer i hæren støtter forslaget om årlige engasjement – fremfor seks måneders engasjement - med basis i påstanden om ”å bygge tillit”. Her må det ligge andre motiver bak.

Når Ine Marie Eriksen Søreide (Høyre) tar til orde for at offiserer bør kunne være i Afghanistan eller andre utenlandsoppdrag i ett år ad gangen, handler det trolig om en bit-for-bit-politikk - for på sikt å sørge for at arbeidsgivere også skal få styre arbeidstakernes ferie- og fritid, og dermed arbeidstakerens familieliv. Det Høyre vil innføre, er en modernisert form av gamle tiders husmannsvelde – med 13 til 16 timers arbeidsdager og 60 til 70 timers arbeidsuker.
Eller man kan stille spørsmålet på en litt annen måte; Når har ”Adecco-partiet” Høyre stått på arbeidstakernes side i spørsmål knyttet til lønns- og arbeidsbetingelser? Aldri!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar