lørdag 3. april 2010

Elektronisk stemmegivning i 2011!

Kommunal- og regionaldepartementet åpner for muligheten til elektronisk stemmegivning fra egen PC i 2011 - som et prøveprosjekt i 11 norske kommuner – samtidig som at 16 åringer skal få stemmerett ved kommunevalget.
Dette er en utvikling jeg er meget skeptisk til!

Det er mange betenkeligheter knyttet til elektronisk stemmegivning. NRK Møre og Romsdal har intevjuet Frank Aarebrot, og hans syn er dekkende for mange av de samme betenkelighetene jeg selv har hatt siden debatten første gang startet for noen år siden. Nedenfor siteres hans uttalelser:

• Den nye valgordningen med elektronisk stemmegivning via internett er lite gjennomtenkt og åpner for kjøp og salg av stemmer. Dette er så hodeløst og jeg er sjokkert over at Kommunaldepartementet har gått med på en slik løsning.
• Hjemmet er ikke en kontrollert omgivelse, og dermed er ikke valget hemmelig.
• Dette åpner for kjøp og salg av stemmer. Dessuten kan enkelte føle seg presset og forpliktet til å stemme det samme som ektefellen.
• Han frykter også at verdigheten rundt valget vil forsvinne dersom 16-åringer får mulighet til å sitte fremfor sin egen PC å avgi stemme. Se for deg at en gjeng med 16-åringer kommer hjem fra skolen for å spille data. Så sier en av dem at nå skal vi ta å stemme. Så stemmer alle sammen, og har det fryktelig gøy, sier valgforskeren.
• Aarebrot har ved flere anledninger vært norsk valgobservatør i utlandet, og han ville ikke følt seg trygg på at valget gikk rett for seg dersom en stemmer hjemme i sin egen stue.
• Kommunaldepartementet har garantert at den nye valgordningen skal være sikker. Det er ikke Aarebrot enig i.
• Vi snakker om identitetstyverier på nett i alle andre sammenhenger. Men ikke her. Det er ingen transaksjoner på nettet som kan garantere mot hakcing. Derfor er det ikke riktig å bruke nettet til noe så viktig som å stemme, sier Aarebrot.

Valgforsker og professor Frank Aarebrot peker her på noe som jeg mener er veldig viktig å følge opp. Det er ennå tid til det før valget i 2011.

Åpner man for elektronisk stemmegivning, er veien kort til at alle må benytte samme metoden enten hjemme eller i et stemmelokale. Det kan ekskludere mange fra å kunne stemme – som ikke makter å betjene, eller vil anvende elektroniske verktøy.

De som har sterk grad av lese- og skrivevansker, greier ofte ikke en gang å logge seg inn på nettet – fordi bokstavrekkefølgen ved innlogging stokker seg for dem. Hvordan skal de få stemt om man gjør om hele valgsystemet til elektronisk stemmegivning enten det skjer hjemme, jobben eller på et offentlig sted.

I utgangspunktet mener jeg at stemmerett bør følges av myndighetsalderen, dvs 18 år. Det er utrolig mange politisk godt skolerte 16 åringer, men jeg vil påstå at mange også vil stemme populistisk i retning av ”billigere sprit og billigere bensin (spissformulert)” – samt være påvirket av gjengmentalitet mer enn egne meninger. Det mener jeg ikke er noen styrke for demokratiet. Derav mener jeg at stemmeretten bør følge myndighetsalderen – da man selv må stå for sine meninger.

Stemmeretten er for viktig, og for alvorlig for hver enkelt til at man kan begynne tukle for mye med den!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar