lørdag 24. april 2010

Moralen i NHO?

NHOs nye president, Kristin Skogen Lund sier til NRK.no at avtroppende NHO-president Paul-Christian Rieber har gjort en ”god jobb” for NHO, og synes det er veldig leit at han finner situasjonen slik at han har valgt å trekke seg.

Paul-Christian Rieber trekker seg fra vervet som president i NHO ut fra at han er under mistanke for store toll- og avgiftsunndragelser – noe han selv jf mediene kaller en ”glipp”. Denne omtalte ”glippen” (en slags innrømmelse) - kan man tolke som en salgs stadfestelse på at det er stor sannsynlighet for at mistanken om toll- og avgiftsunndragelser i millionklassen er berettiget.

Faktabasen til NRK sier følgende om Paul-Christian Rieber;
• NRK avdekket at GC Rieber Oil AS har importert fiskeolje under feil kode og dermed sluppet å betale flere hundre millioner kroner i avgift til staten.
• Selskapet har fortollet fiskeolje fra Vest-Sahara og Marokko til bruk i menneskeføde – som er tollfri – mens den i virkeligheten har blitt brukt som fiskefôr – som koster 3,75 kroner per kilo i toll.
• Toll- og avgiftsdirektoratet startet granskning av saken, og selskapet risikerer både politianmeldelse og straff.
• NHO-president Paul-Christian Rieber har siden 1990 vært styreleder i GC Rieber AS.
• GC Rieber er et familieeid Bergen-basert selskap som omfatter blant annet shipping, marine oljer, salt, skinn og eiendom.

Hvordan kan den nye NHO-presidenten hevde at en person gjør en ”god jobb”, og at man finner ”det leit at man trekker seg”, når den tidligere NHO lederen Paul-Christian Rieber er satt under mistanke som en mulig lovbryter? Hva slags moral er dette fra NHO sin side? Betyr dette at det nærmest en betingelse for å bli president i NHO at man driver med snusk – da gjør man en ”god jobb” og oppnår hyllest?

Hadde dette vært en arbeidstaker med midlere/ lavere utdanning som hadde vært satt under mistanke, så vet vi hva reaksjonen hadde vært fra de høyere utdannede og eliten i virksomhetene og i rettsapparatet! Da hadde vi ikke hørt noen ord om ”god jobb” eller at det er ”leit” at vedkommende må gå. Nei, da ”fungerer” rettsvesenet (les Fritz Moen, Per Liland, Arnold Juklerød mfl, mfl)

Paul-Christian Rieber har i prinsippet intet å frykte – nettverket hans sørger helt sikkert for at han får andre arenaer å jobbe på. ”Gutteklubben grei” passer på sine. Klassejusen som vi er blitt vant til at generelt råder i Norge både hva angår etterforskning, tiltale og dom – gjør at han knapt vil merke dette lovbruddet. Det er grunn til å stille spørsmålet om det økonomisk verdt at samfunnet anvender titusenvis av kroner på rettsforfølgelser av eliten? Pengebruken står overhode ikke i forhold til resultatet!

Men moral i NHO blir med det at man ”gjør en god jobb”, og at det ”er leit at man må gå” når en tillitsvalgt i NHO ”glipper” på mulig lovbrudd!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar