søndag 17. april 2011

Portugal i krise - arbeidstakernes rettigheter angripes!

Det ene EU-landet etter det andre handler i økonomiske problemer. Det mest skremmende er at markedsliberalistene utnytter de økonomiske problemene som enkelte land har til å angripe arbeidstakerne lønns- og arbeidsvilkår!

EU-landene styres i dag stort sett bare av høyrepartier – og som riktignok er demokratisk valgt. Men det betyr at EU fronter den politikken som primært Høyre og Fremskrittspartiet står for her i Norge, dvs den samme økonomiske politikken som førte til finanskollapsen i USA og Island. I etterkant har Hellas og Irland møtt denne politikken, og flere andre land står i fare for å møte den samme virkeligheten med finanskriser. Euroen – som myntenhet vakler! I hvert fall står Portugal i samme situasjonen som Hellas og Irland gjorde for kort tid siden i dag.


Markedsliberalistene styrer?
Det kan virke som om markedsliberalistene har vært og er flinke til å skaffe seg kontroll over politikken og politikerne, i den forstand at blant annet utflagging av virksomheter og arbeidsplasser til lavkostland hylles og applauderes av politikere i alle land! Hensynet til arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår og livssituasjon i de enkelte land, som også rammer trygdede, synes å være av underordnet betydning i markedsstyrte systemer.

Internasjonale vikar- og bemanningsbyråer, samt overtar stadig mer av arbeidsmarkedet, og revisjonsbyråer med internasjonale forgreninger overtar stadig mer av kontrollen med virksomhetenes økonomi og transaksjoner, herunder transaksjoner til hemmelige kontoer og skatteparadiser!
Det er kommet for dagen at vikar- og bemanningsbyråer generelt kan få seg til å utnytte arbeidstakere på det mest groveste. I tillegg er det slik at arbeidsledige fra andre land, som kommer til Norge, ofte utnyttes like grovt på arbeidsmarkedet. Avsløringene i Adecco og andre vikar- og bemanningsbyråer har til overmål dokumentert dette.

Mens arbeidsledigheten og fattigdommen øker i flere av de vestlige landene, så rammes ikke finanseliten av denne utviklingen. "World Wealth Report (WWR) skrev sommeren 2010 at "de rike blir rikere igjen!". Jf WWR, har antall dollarmillionærer vokst med 17,1 % i 2009, og dollarmillionærenes formuer økte med ca 18,9 % i samme periode. Dollarmillionærene i Asia økte sine formuer med hele 30,9 % osv osv - fremgår det i den samme rapporten.
seg!
Det betyr at markedsliberalistene har så stor makt over politikere og politikken (og dermed demokratiet) at de unngår de utfordringene som de enkelte land står ovenfor.


Svikter vi hensynet til vår egen fremtid?
Kan det være slik at vi som arbeidstakere - og politikere, både nasjonalt og internasjonalt er i ferd med å svikte den utviklingen som skjer på arbeidsmarkedet med hensyn til arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår? I hvert fall er det på tide å våkne – før det er for sent!
Hva slags arbeidsliv skal vi ha i fremtiden, og hvordan skal vi økonomisk kunne sikre velferdssystemene i fremtiden – dvs finansiering av forhold pensjoner, uførepensjoner, sykelønn, skole-, helse- og omsorgsvesen, samferdsel osv osv?

EUs tjenestedirektiv – er implementert i norsk lovgivning, EUs datalagringsdirektiv – er implementert i norsk lovgivning, og EUs vikardirektiv kan følge etter.
Dette er direktivet som markedsliberalistene utnytter hver eneste dag – ovenfor så vel land, som arbeidstakere!


Portugisiske arbeidstakere rammes!
Det høyrestyrte EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken behandler i disse dager forslag til krisepakke/ kriselån for Portugal.

Her viser det seg at Det internasjonale pengefondet (IMF) blander seg politisk inn som eventuell økonomisk långiver.
Siden ingen politikere – verken i EU, eller andre land – protesterer på kravene fra Det internasjonale pengefondet (IMF), så viser det med tydelighet hvilken makt markedsliberalistene har skaffet seg over politikerne og demokratiske beslutningsprosesser!

Her er noen av (de politiske) kravene som Det internasjonale pengefondet (IMF) stiller som krav ovenfor arbeidstakere for eventuelt å bidra med krisepakke til Portugal; Det vil si krav som Portugal må gå med på for å få kriselån;
- Krav til svekkelse av retten til kollektive bransjevise forhandlinger – over til individuelle forhandlinger med arbeidsgivere
- Krav til reduksjon av ventelønnsordninger.
- Krav om at stillingsvernet svekkes, slik at fast ansatte beskyttes på linje med midlertidig – innleid – arbeidskraft
- Krav om at arbeidstidsbestemmelsene skal liberaliseres
- Offentlig sektor skal overvåkes

Merknad;
Dette er hva Fremskrittspartiet i særdeleshet, og Høyre vil innføre i Norge - om de får makt! Bare les valgprogrammene deres, og innholdet i den Arbeidsmiljølovgivningen de vil innføre om de kommer i regjeringsposisjon. Og Venstre (i særdeleshet) og Kristelig folkeparti støtter også denne politikken.


Hva betyr dette?
Det internasjonale pengefondet (IMF) krav, er det samme som at de forholdene som er blitt avdekket gjennom ”Adecco-skandalene” m.fl kan bli normaltilstandene om kravene vinner frem. Dvs et arbeidsmarkedssystem hvor de som protesterer kan risikere å bli satt på svarteliste og hindret fra å få nye arbeidsoppdrag! Dvs et system hvor arbeidstakere må gå tilbake til 1800-tallets system hvor de må ”stå med lua” i hånda hos vikar- og bemanningsbyråene for å få - i beste fall – noen timers jobb en gang i blant. Det skjer i Norge i dag – slik det også fremgikk en svensk fjernsynsreppotasje i dag 17.04.2011. I reportasjen fremgikk det at svenske arbeidstakere oppholdt seg i lokalene til vikar- og bemanningsbyråene når de ikke hadde oppdrag – i håp om at noe skal dukke opp. Hvordan skal arbeidstakere få ei lønn som er til å leve av under slike forhold?

Svekket økonomi (lønn/ trygder) hos arbeidstakere og trygdede, medfører redusert kjøpekraft. Det gjør at de mekanismene som skal stimulere "markedene" og veksten - gjør at det blir ennå vanskeligere å jobbe seg ut av de økonomiske krisene som flere land er kommet opp i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar