lørdag 2. april 2011

Riksrevisjonen gjør jobben sin!

Offentlig revisjon er bygd på demokratisk kontroll og revisjon av den offentlige forvaltningen – det være seg Riksrevisjonen - som annen offentlig revisjon (eksempelvis kommunal revisjon). Den offentlige revisjonen har vært, og er, et meget viktig organ for blant annet å motvirke uregelmessigheter, korrupsjon og korrupsjonskulturer i den offentlige forvaltningen.

Etiske og moralske demokratiske holdninger
Offentlig revisjon bygger på helt andre etiske og moralske holdninger enn privat revisjon. Når eksempelvis en virksomhet er misfornøyd med et innleid privat revisjonsfirma (fordi revisjonsfirmaet gjør jobben sin og avdekker feil og uregelmessigheter), så bytter den virksomheten som oftest over til et annet revisjonsfirma med ”de riktige holdningene” – dvs i betydning et revisjonsfirma som godtar virksomhetens politikk selv om i varierende grad forekommer.

Vi vet hvor galt det kan gå med private revisjonsfirmaer med ”de riktige holdningene” (dvs uredelige holdninger). Enron-skandalen i USA er vel den mest kjente. Nedre Romerike vannverk, Undervisningsbygg AS er norske eksempler fra Norge på hvordan det kan gå når revisjonen ikke fungerer.

Det er også et tankekors at revisorfirmaer ofte har internasjonale forgreninger. Kan det være slik at denne internasjonale organiseringen er gunstig med tanke på alle de som flytter penger til hemmelig kontoer i skatteparadiser???

AS-sifisering = økt privat revisjon
Bondevik II-regjeringen (2001 – 2005) ”privatiserte” Norges bank, blant annet gjennom å kaste ut demokratisk folkevalgte fra styret – dvs at Norges bank ikke lengre styres gjennom demokratiske beslutninger (AS-ifisert). Det betyr at Norges bank ikke lengre er underlagt forvaltningen. Forvaltningen av blant annet Oljefondet utland er lagt under Norges bank, men hvor store deler av virksomheten er flagget ut. Straks disse omstillingene i (fristillingen av) Norges bank ble foretatt – dukket spørsmålet opp om - ensidig - å ha bare privat revisjon av Norges bank og underliggende selskaper. (Når jeg hører slike tanker – så tenker jeg på den økonomiske kollapsen på Island).

Privatisering av offentlige tjenester, AS-ifisering (inkl andre styreformer som foretak, stiftelser o.l) innebærer økt privat revisjon – i tråd med Aksjelovens regnskapsprinsipper. Dette har vært en villet politisk politikk fra markedsliberalistene – som samtidig har støttet seg til regnskapsmodellene fra New Public Management (NPM) som ble innført med markedsliberalismen (dvs høyrepolitikk/ EU-politikk).
I mitt hode betyr det en politisk bestemt nedprioritering av demokratisk styring, kontroll og revisjon av fellesskapets midler. Det som gjør meg ekstra bekymret - er at til å styre de ulike selskapene – håndplukkes det stort sett ensidig bare medlemmer av ”gutte-/ jenteklubben grei”! Dvs markedsliberalister!

Riksrevisor Jørgen Kosmo er et funn!
Riksrevisor Jørgen Kosmo er blitt en mektig person, som statsråder og byråkrater frykter. Men Jørgen Kosmo er samtidig et funn for Riksrevisjonen og det norske folk – ikke minst for de som ”sitter nederst ved bordet”. Han er uredd, og han gjør jobben sin! Riksrevisjonen er blitt en folkets institusjon! Spesielt når Riksrevisjonen avdekker de forhold som ikke fungerer for norske forbrukere - på tjenester som det offentlig har et ansvar for. Eksempelvis har Riksrevisjonens skarpe kritikk av NAV vært høyst berettiget!

Markedsliberalismen fungerer ikke!
Nettopp tidligere NAV-direktør, Tor Sagli, setter ord på hvor nødvendig Riksrevisjonen er for det norske folk – mot markedsliberalistene og deres holdninger, politikk og makt. Tor Sagli uttaler, sitat; ”Når Riksrevisjonen spisser saker bevisst i media, får folk et skeivt bilde av staten. Resultatet blir en systematisk svekkelse av omdømmet til offentlig sektor (Klassekampen 26.03.2011)”. Underforstått, jf Saglis utsagn; Markedsliberalistisk politikk og styringssystemer skal få leve sitt liv uten kritikk og innsyn – og i hvert fall ikke i mediene.

Det Riksrevisjonen avdekker, og det gang på gang - er at den markedsliberalistiske politikken, og dens styringssystemer og regnskapsmodeller (NPM) ikke fungerer for store deler av forbrukerne av offentlige tjenester! Derfor er det ikke til å undres over at markedsliberaister misliker Riksrevisjonen – og derfor gradvis retter blikket mot denne institusjonen - og hvor hensikten åpenbart er å forsøke å svekke den.

Derfor bør befolkningen sørge for å slå ring rundt offentlig revisjon, og Riksrevisjonen i særdeleshet! Er det noen som tror at eksempelvis NAV (og eller andre virksomheter som er blitt kritisert NAV) hadde foretatt/ forsøker å foreta forbedringer på ting som ikke fungerer om det ikke hadde vært for Riksrevisjonen? Svaret på det er nei – er min påstand!

Offentlig kontroll og revisjon er en nødvendighet, og det er mer nødvendig enn noen gang tidligere, dersom demokratiet skal fungere – og mot det som viser seg å være ”markedsliberalismens utilstrekkelighet”!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar