mandag 5. september 2011

Partiprogam og troverdighet

Noen generelle betraktninger;
Det er lett å love i en valgkamp. Enkelte partiet lover etter mitt syn i overkant mye en hva som er realistisk å få til av valgløfter både økonomisk og tilgjengelige ressurser!

Tidvis - noe godt kamuflert - handler politikken til høyrepartiene om å øke forskjellene mellom folk, og/ eller at handler om å frata arbeidstakere/ de som er avhengig av samfunnets støtteordninger trygghet og gode velferdsordninger. Å ikke stå åpent fram med holdninger og intensjoner – er heller ikke noe redelig spill.

Partier som lover i overkant mye, havner fort en situasjon hvor det oppstår politisk slitasje – det er en side av saken. Det som er verre (den andre siden av saken), er at det å drive en slik overbudspolitikk bidrar til å svekke tilliten til det politiske systemet – og dermed hele vårt demokratiske system.

Det å lage partiprogram – med masse lovnader, uten å vise hvordan man har tenkt å dekke inn kostnadene (utgiftene) – er etter mitt syn ikke annet enn et forsøk på å føre velgerne bak lyset.

I tillegg er dagens globale situasjon slik at det i valgprogrammer kan ligge fallgruver, eksempelvis i forhold til nasjonale og internasjonale finans- og gjeldskriser – som kan få ringvirkninger også på norske forhold. Da er det å ha for ambisiøse valgprogram i økonomisk ustabile tider – er i seg selv en risiko sport.

Ved fremtidige valg – bør det derfor være en forpliktelse for partiene å samtidig vise på hvilken måte de har tenkt å finansiere valgløftene. Det må kunne avkreves en dokumentasjon må hva valgløftene koster og hvordan utgiftene er tenkt dekket inn Dette som en slags garanti for velgerne.

Dersom en slik ordning blir avkrevd, så vil eksempelvis kunne oppleve at Fremskrittpartiets valgprogram bli landets tynneste valgprogram. Med alle de skatte- og avgiftslettene Fremskrittspartiet lover, samtidig som lover alt til alle – så vil man lett kunne avsløre hvor usammenhengende Fremskrittspartiets politikk faktisk er! For det vil rett og slett ikke sammenheng mellom inntekts- og utgiftsiden i Fremskrittspartiets valgprogrammer. Faktisk ville det trolig vært slik at Fremskrittspartiets valgprogram måtte vist kuttforslag på kuttforslag, om de måtte visse sammenhengen og fakta i deres politikk.

Konklusjon;
Fremtidens velgere bør ha krav på å vite sammenhengen mellom partienes utgiftsside og inntektsside når valgløftene presenteres. Mange valgprogram i dag er i realiteten lovnader under falskt flagg! Det er rett og slett uredelig ovenfor velgerne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar