lørdag 5. november 2011

Flytrafikk og klimautslipp

Det fremkommer opplysninger om at verdens klimautslipp økte i fjor med 564 millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge en rapport utarbeidet av Det amerikanske energibyrået. Det er tidenes største økning av CO2-utslipp noen sinne fra et år til et annet, skriver nyhetsbyrået AP.

Utslippene anses å være verre enn FN klimapanels (IPCC) mest alvorlige anslag, anslag som altså ligger langt under det utslipp som verden har nå, estimerer at gjennomsnittstemperaturen i verden vil øke mellom 2,4 og 6,4 grader innen 2100, med et beste estimat på fire grader.

Den 04.11.2011 fremgikk en reppotasje i fjernsynet med påstand om at flytrafikken ”nesten ikke uforurenser” og at alle tidligere anslag om klimautslipp fra fly pr definisjon er feil.

En studie fra NTNU i 2005 viser at nordmenns flyreiser står for 1.250 kg CO2-ekvivalenter pr person årlig. Det betyr at utslipp fra fly utgjorde omtrent 10,1 % av Norges totale utslipp av klimagasser i 2005. Det «offisielle» tallet oppgis å være 2,6 %. Med andre ord – meget stor avstand mellom offisielle tall og NTNU-undersøkelsen (7,5 %).
I denne saken tror jeg mer på NTNU enn hva representanter for flybransjen sier.

Det skal visstnok være anslagsvis mellom 30 – 32 000 fly i luften til en hver tid rundt i verden. Dersom NTNUs anslag er riktig, kan flytrafikken snarere være en medvirkende årsak til de økte klimautslippene er så urovekkende høye som de faktisk viser seg å være.

Kanskje på tide å øke satsingen elektriske biler, og på raske togforbindelser for å få ned forurensingen? Det handler våre barn og fremtidens generasjoner sin fremtid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar