tirsdag 1. november 2011

Har politikerne i Hellas våknet opp for demoraktiet?

Statsminister Giorgos Papandreous vil be om at folket tar stilling til hjelpepakken fra EU gjennom å avholde en folkeavstemning. Kanskje er det på tide at politikerne har våkner – og erkjenner at man lever i et demokrati! EU synes å ha glemt denne viktige bestanddelen i et samfunnsfellesskap.

Europas politikere har - siden finans- og gjeldskrisene inntrådte - glemt hva demokrati er, de har glemt hva arbeidstakere er, og de har glemt alle de menneskene som er avhengig av samfunnets støtteordninger for å ha økonomi til livsopphold.

I Hellas har EU påtvunget politikerne i Hellas å kutte arbeidstakernes lønninger med 20 %, kutte i pensjoner, og kutte i samfunnets stønadsordninger for de som er avhengige av slike ordninger – uten å spørre arbeidstakerne og befolkningen for øvrig hva de mener. Hvordan er det mulig i et demokrati – uten å spørre befolkningen til råds? En slik politikk som EU fører ovenfor land i økonomiske vansker, må vi gå til totalitære stater som eksempelvis Nord-Korea og lignende, for å finne en tilsvarende politikk og demokrati ovenfor majoriteten av befolkningen.

Jeg er meget bekymret for utviklingen i Hellas, og hvilke konsekvenser dagens utvikling kan få både for grekerne - som for mange andre land. Men det er minst like alvorlig at det politiske EU er så markedsliberalistiske – at de fortrenger demokratiske beslutningsprosesser på en slik måte at store befolkningsgrupper settes utenfor det demokratiske system når ny kurs skal velges (dvs arbeidstakere og de som er avhenging av samfunnets støtteordninger).

Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at grekerne er svært misfornøyde med den høye prisen de må betale for den utenlandske hjelpen – en hjelp som ensidig bare handler om redde formuene til de rike – som tilsvarer ca i sted mellom 1 til 5 % av befolkningen. Hvorfor skal EUs politikk ensidig ovenfor de rike menneskene – de som ofte sitter med bankkonti i skatteparadiser – og som ikke vil ta verken samfunnsansvar eller betale skatter og avgifter?

Arbeidsledigheten i Hellas var i september (2011) på ca 16,7 % - og ventes å stige til kanskje opp mot 25/ 26 %, som følge av de store innstramningene i den greske økonomien.
Eller sagt på en annen måte; Hver dag svikter politikerne 16,7 % av befolkningen, mens 1 til 5 % befolkningen (de rike) stort sett er blitt hørt og tatt hensyn til hver dag. Ikke bare av greske politikere – men av politikerne i hele EU m.fl, som krampaktig forsøker å redde de rikes formuer ved å legge byrdene over på skattebetalerne.

Hellas har lenge vært på vei inn i en politisk krise! Statsminister Giorgos Papandreous grep med å foreslå folkeavstemning hvorvidt de skal godta krise-/ gjeldspakken fra EU, er trolig et forsøk på å unngå politisk krise og totalt kaos i landet. Papandreous har valgt demokratiet i et forsøk på å komme videre – fremfor diktat fra den rike eliten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar