lørdag 5. november 2011

Oljesand eller fornybar energi?

Det kan virke som at skjer noe med folkevalgte politikere når de kommer til Oslo, får kjøre sort bil med privatsjåfør, og omgis stort sett av medarbeidere, rådgivere, lobbyister og finansspekulanter - som kommer stort sett fra de samme miljøene/ vennekrets, med samme utdannelse, og svermer til økonomiske teori (markedsliberalisme/ høyrepolitikk) m.v.

Store globale forurensningsproblemer, global oppvarming, og katastrofene (lærdommen) av atomkraftulykkene i Japan etter en tsunami som fikk store konsekvenser for atomkraftverket ved Fukushima m.v - gjør at verden nå vil satse på fornybar energi. Tyskland for eksempel - har som mål å avvikle sine kjernekraftverk innen 2022 som følge av virkningene etter Fukushima-ulykken.

Hva skjer i Norge?
Solenergi vil trolig bli et meget sterkt satsingsområde i fremtiden. Det har blant annet kineserne skjønt, og de vil gjerne overta og bli ledende på kunnskapen, kontrollen og utviklingen – og dermed de langsiktige fortjenestene innenfor solenergi.

Solenergiselskapet Rec (Renewable Energy Corporation)- med flere hundre ansatte i Norge, ble kjent for å være et av verdens største solenergiselskap, som produserte hele verdikjeden innenfor solenergi, og som verdens største produsent av superrent silisium og silisiumskiver (wafers). Denne virksomheten ble nylig lagt ned i Norge.

Hvorfor?
En av årsakene er selvsagt at en av Norges grådigste finansspekulanter – og skatteflyktning – som er størst på eiersiden i Rec i form av Stein Erik Hagen. Ved hjelp av opprettelse av et firma i Sverige, og etter ”å ha børstet støvet” av en svensk ambassadør er Stein Erik Hagen blitt ”venn” med Kina – tross konflikten som oppsto mellom Kina og Norge etter utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo. Stein Erik Hagen utviser lite eller intet samfunnsansvar, eller ansvar for norske interesser og arbeidsplasser – alt ser ut til å dreie seg om fortjenester til ”meg og min familie” som han selv uttrykker det.

Kineserne tenker langsiktig! En av årsakene til at Rec må legge ned i Norge - er at kineserne har pøst inn billige wafere på markedet – og med kinesisk statsstøtte. Dermed har prisen falt, og REC er ikke lengre ”lønnsomme”. Kineserne vil – ved hjelp av kinesisk statsstøte - på denne måten søke å overta posisjonen som den ledende nasjonen på solenergi - for sikre sitt lands fremtidige interesser.

EØS-avtalen ødelegger
Norge er, gjennom EØS-avtalen, pålagt å følge EUs høyredominerte politikk. Et av EUs virkemidler – i den hensikt å fremme sosial dumping ovenfor arbeidstaker med midlere/ lavere inntekt og utdanning, er blant annet å forby offentlig subsidiering (statsstøtte) til virksomheter (slik som kineserne gjør) - under dekke av at det er ”konkurranse vridende”. Derfor kan ikke norske myndigheter – gjennom EØS-avtalen gjøre annet enn det som nærings- og handelsminister Trond Giske uttykte; At ”det ikke er aktuelt for staten å gå inn på eiersiden i solenergiselskapet REC”.

Dermed forsvinner viktig kompetanse – med stort utviklingspotensial -bygd opp og av nordmenn ut av landet, og trolig ut av Norge for alltid (noe virker til å være Stein Erik Hagen-tenkning). Og demokrati, og demokratiske beslutningsprosesser for utvikling av fremtidige arbeidsplasser og utvikling viser seg nok en gang å være 100 % i kapitaleiernes hender.

Energikilder
Mens verden retter søkelyset på fremtidens fornybare energikilder – og det å ha en hvis kontroll over det markedet, med tilhørende fremtidige arbeidsplasser, så er Norges svar på den utfordringen mer gass, olje – og det høyst tvilsomme prosjektet med oljesand som Statoil er engasjert i, nærmere bestemt i Nord-Amerika. Annerledes kan man ikke tolke det etter at olje- og energiminister, Ola Borten Moe, kaller EUs drivstoffdirektiv for ”verken vitenskapelig eller opplagt” og går i forsvar for oljesand-prosjektet. Et prosjekt som kan få store ødeleggende miljøkonsekvenser – særlig ovenfor lokalbefolkningen der utvinningen foregår.

Det virker veldig lite fremtidsrettet det å ikke være opptatt av fornybare energikilder. Det kan ikke være særlig tvil om at satsingen på fornybare energikilder er fremtiden for våre barn og fremtidens generasjoner - ut fra dagens kunnskapsbilde.

Det skjer noe
Det kan som sagt virke som at skjer noe med folkevalgte politikere når de kommer til Oslo, får kjøre sort bil med privatsjåfør, og omgis stort sett av medarbeidere, rådgivere, lobbyister og finansspekulanter. Det skjer i hvert fall noe med den politiske ideologien når folkevalgte møter personer som Stein Erik Hagen, og/ eller myndighetspolitikere på tilvarende nivå som ham.
- Det kan i hvert fall virke skjer som at det skjer noe med kampen og forståelsen av behovet for å satse på fornybar energi - både nasjonalt og internasjonalt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar