fredag 23. desember 2011

Eldreomsorg – helt etter Fremskrittspartiet/ Høyre/ Kristelig folkeparti og Venstres hjerte?

I Sverige har man fått erfare virkningene av høyrepartienes politikk over flere år. I dag fremgår et nytt eksempel på hvor galt det kan gå (artikkelen står nedenfor).

Leser man partiprogrammene og holdningene som preger valgprogrammene til alle markedsliberalistiske partier – ser man den samme trenden. Først og fremst finner man de samme holdningen i partiene Fremskrittspartiet/ Høyre/ Kristelig folkeparti og Venstre.
I Sverige må eldre være med å betale prisen for sine borgerlige regjeringer, bygd på markedsliberalistenes prinsipper!

Artikkelen viser også på metoder/ hvilken måte private henter ut sine store utbytter på – at det viser hva som skjer dersom man skaper et privat marked som kokurrerer med det offentlige. Eksempler vi kjenner igjen fra norgerlige styrte kommuner i Norge – eksempelvis fra Oslo. Eksempelet fra Sverige viser hvordan rettigheter og rettssikkerhet forsvinner når private overtar offentlige omsorgsoppgaver – og ikke minst viser hva slags holdninger private har til enkeltmennesker.

Her er artikkelen; Er det slik vi vil ha det i fremtiden – eller skal vi erstatte markedsliberalismen med et sosialdemokratisk omsorg og omtanke for medmennesker?


Kritik efter Caremas spartävling
22 december 2011 kl 18:35, uppdaterad: 22 december 2011 kl 18:37

Carema Care uppmanar anställda att tävla om att spara in på äldres mat och hygienartiklar.Kommunal och Vårdförbundet fruktar att alla larmrapporter minskar intresset för att jobba inom vården.

Det är på äldreboendet Kastanjen i Järfälla de anställda får tävla om att minska kostnader. Carema har också ett eget spel för personalen, med ”inställningskort” som ”Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter”, skriver Dagens Nyheter.

- Vad Carema gör är att låta girigheten ta steget över gränsen. De flyttar fokus från brukare och medarbetare till bara pengar, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.
Hon menar att företagets metoder är ”den yttersta konsekvensen av 30 års besparingar” inom äldrevården.

TT har utan framgång sökt Carema för en kommentar. I ett pressmeddelande säger företaget att DN:s uppgifter om spelet och besparingar inte stämmer.

Ansökningarna till vård- och omsorgsprogrammet har minskat drastiskt under senare år. Nu oroar sig Nordström för att intresset för vårdyrken kommer att minska ytterligare.

- De känner ingen stolthet längre över sina jobb, och allt färre vill söka sig till den här branschen. Unga är inte beredda på att ställa upp på de villkor som erbjuds.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, instämmer i farhågorna.
- Allt negativt som händer inom vården, där du som personal blir behandlad på det här sättet, gör att ungdomar inte söker sig till vården i dag.

Lars Bergstig (FP), förste vice ordförande i Järfälla kommunstyrelse, har inte sett några rapporter om bristande vård på Kastanjen. Men han är skeptisk till att riskkapitalbolag driver företag inom omsorgen.

- De värderingar, eller den affärsidé, som riskkapitalet har högst upp i den här organisationen är näst intill omöjlig att förena med vård och omsorg i välfärdssektorn. Det är som att låta eld och vatten mötas, säger han till TT.

Det spel som Caremas personal ska ägna sig åt tolkar Bergstig som resultatet av att ”fokusera så hårt på lönsamheten”.

TT: Har inte ni politiker något ansvar i det här?

- När vi gör upphandlingar inom äldrevården kan vi inte göra skillnad på var kapitalet kommer från.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar