søndag 18. desember 2011

Markedsliberalisme eller omsorg?

Kongsvinger har fått ordfører fra Høyre fra 2011!
Nyhetssendingen den 16.12.2011 viste oss et innslag hvor det fremgikk at 3 sterkt pleietrengende eldre skal plasseres på et toalett i 14 dager i jule- og nyttårshelgen på grunn av kommunens dårlige økonomi. Dette fant Høyreordføreren forsvarlig!

Ikke overraksende. Slik jeg leser Høyres politikk og Høyres partiprogram, så er en av Høyres fremste målsetting å fremskaffe nye fattigdomsklasser, og synliggjøre klasseforskjeller/ fattigdom!
For å rettferdiggjøre vedtaket om å plassere 3 sterkt pleietrengende på et toalett, skyver politisk ansvarlige kommunelegen foran seg. Hva slags holdninger er dette til medmennesker?

Fører en politikk hvor forskjellene øker
Arbeidstakere med midlere/ lavere inntekt og utdanning er av markedsliberalistene betraktet nærmest som undermennesker uten følelser og behov – eller skal ha rettigheter. Bare se på hvordan høyrepartiene (Fremskrittspartiet, Venstre, Høyre og Kristelig folkeparti) vil rasere Arbeidsmiljøloven, stillingsvernet, innføre midlertidige stillinger – og hvordan de driver fagforeningsknusing gjennom å fjerne arbeidstakeres faglige rettigheter, for å oppnå mer fattigdom!

Eksemplet fra Kongsvinger med å plassere tre eldre plassert på et toalett - er et gufs fra den politikken vi opplevde i årene 2001 til 2005, da Høyres Erna Solberg, som kommunalminister, sultefôret kommunene i stort mon. Det skjedde under den markedsliberalistiske Bondevik II-regjeringen (Høyre, Venstre og Kristelig folkeparti) – med Fremskrittspartiet som garantist for markedsliberalistisk politikk.

Økte fortjenester/ utbytter fra det offentlige – svekker velferdstilbudenes innhold
I markedsliberalistenes verden, virker det åpenbart som at skattepenger – fellesskapets midler – er innbetalt for at de rike skal få kloa i dem (rike skal ha et sugerør i de offentlige kassene)! Og at ytelsen og standarden på offentlige velferdstjenester skal forringe i takt med hva de rike får/ tar mer i økonomisk utbytte.

Markedsliberalistene innført skattefrysvedtak i 2004, for å øke den offentlige fattigdommen. Markedsliberalistene har i tillegg skapt et marked på siden av det offentlige – hvor det offentlige betaler – innenfor helse, barnevern, helse og omsorg mv, mv. Disse private markedsliberalistene, som utfører oppdrag på vegne av det offentlige, beregner seg skyhøye utbytter, honorarer, bonusordninger mv på sine oppdrag.

Disse private markedsliberalistene krever å få konsulentoppdrag på vegne av det offentlige – og det virker ikke som det finnes noen begrensninger på hvilke timesatser og honorarer de kan bevilge seg – og det offentlige spyr ut penger. Slik tapper markedsliberalistene de offentlige kassene.

Oppdrag settes ut på prosjekter med offentlig privat samarbeid (OPS) – det betyr at det offentlige betaler 30 – 40 % (et gjennomsnitt i EU) mer for tjenestene enn om det offentlige hadde utført oppdragene selv.
Markedsliberalistene sørger for at lederlønningene stiger enormt – også innen det offentlige - i forhold til arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning og inntekt. Slike store lønnsinngrep – hvor ledere får betydelig mer enn andre - svekker den offentlige økonomien.

På Island, EU, USA m.fl ser vi at markedsliberalistene har tatt opp lån – blant annet for å kompensere for skattelettelser gitt til de rike - og økt offentlig forbruk. Dette overbruket – som har medført offentlig fattigdom, har ført flere land inn i dype finans- og gjeldskriser – alt for å opprettholde systemet med at de rike fortsatt skal få ha tykke sugerør i de offentlige kassene.

Ikke nok med det, markedsliberalistene ar innført – og vil innføre betydelige skattelettelser for de rike, + muligheter til fri flyt av kapital til skatteparadiser og hemmelige kontoer m.v. Alt for å svekke de offentlige budsjettene – og for å ramme velferdsordningene som arbeidstakere og trygdede er avhengige av gjennom livsløpet.

Markedsliberalistisk høyrepolitikk!
Det at tre eldre som i jule- og nyttårshelgen må bo på et toalett – er et resultat av en villet politikk, dvs en markedsliberalistisk høyrepolitikk. Når de rike – av markedsliberalister – er gitt anledning til å få boltre seg mer eller mindre uhemmet i de offentlige pengekassene, så blir det ikke penger igjen i de offentlige virksomhetene til å kunne gi et verdig liv ovenfor de som er avhengig av velferdssamfunnet på sikt.

Dette tilfellet fra Kongsvinger er en helt forventet Høyrepolitikk – det ikke mer enn vi kan forvente under markedsliberalistisk høyrepolitikk. Det verste av alt er at, jf politiske meningsmålinger, så er disse høyreorienterte ”samfunnssabotørene” av velferdssamfunnet i flertall i Norge for tiden!
Høyrepolitikk er høyrepolitikk! Verken mer eller mindre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar