mandag 26. desember 2011

Nytt gufs fra det høyrestyrte markedsliberalistiske EU

I en artikkel i Fri fagbevegelse (http://www.frifagbevegelse.no/arbeidslivet/article5851930.ece) fremgår følgende tekst; sitat;

Vil ofre arbeidsmiljøet for å skape vekst
EU-kommisjonen vil styrke vekstevnen hos små og mellomstore bedrifter – ved å unnta dem fra store deler av regelverket om arbeidsmiljø og sosial dumping. Svensk og dansk fagbevegelse er i harnisk.

23. november presenterte EU-kommisjonen sin nye strategi i en rapport som har fått fagbevegelsene i våre naboland til å se rødt.

Poul Erik Skov Christensen, leder for Danmarks største fagforbund, 3F, skriver i et høringsbrev til den danske regjeringen at rapporten må forkastes.

Stort midlere stemt er ikke den danske LO-lederen, Hans Børsting:
– De påtenkte initiativene fra Kommisjonen kan bli totalt ødeleggende for helt nødvendig beskyttelse av de ansatte i små og mellomstore danske bedrifter, skriver han i LOs høringssvar til regjeringen.

Samlet nei-front i Sverige
I Sverige har fagorganisasjonene LO, TCO og Saco gått sammen om en felles høringsuttalelse der de ber om at «regeringen med kraft tillbakeviser kommisjonens ambisjoner».

De tre organisasjonene mener utspillet er særlig alvorlig siden kommisjonen har kunngjort at den har lagt arbeidet med en ny strategiplan for arbeidsmiljøet i skuffen på grunn av den økonomiske krisa.

En av tre regler skal vekk
I rapporten fra 23. november går EU-kommisjonen inne for å fjerne en tredel av alle reguleringer for bedrifter med færre enn 250 ansatte og en omsetning under 375 millioner danske kroner i året.

For såkalte mikrobedrifter, det vil si virksomheter med færre en 10 ansatte om lavere omsetning enn 15 millioner, bør unntake3ne fra regelverket bli enda mer omfattende, mener kommisjonen.

Kan få unntak fra utstasjoneringsdirektivet
Siden det foreløpig bare er snakk om en rapport fra EU-kommisjonen og ikke et konkret forslag til endringer i EUs lovverk, er det uklart hvilke regler små og mellomstore bedrifter vil få unntak fra. Blant eksemplene som er nevnt i rapport er direktivet om ergonomi (bl.a. tunge løft), regelverk om behandling av kreftfarlige stoffer, plikten til å lage skriftlige arbeidsplassvurderinger, sesongarbeiderdirektivet og utstasjoneringsdirektivet.

Dansk LOs nettmagasin Ugebrevet A4 har snakket med flere arbeidsliveksperter som advarer om at dersom rapporten blir fulgt opp i praktisk politikk kan det føre til et todelt arbeidsmarked og mer sosial dumping. De minner også om at det ofte er i de små bedriftene at arbeidsmiljøproblemene er størst.

Ser på arbeidsmiljøet som en byrde
Gunde Odgaard, sekretariatsleder i det danske Bygge- og Anlægskartellet, en samarbeidsorganisasjon for sju fagforbund, er opprørt over EU-kommisjonens vilje til å nedprioritere arbeidsmiljøet:

– Det blir feil når man ser på arbeidsmiljøet som en byrde for bedriftene. Du skal da for helvete ikke se på hvor mye det koster å overholde reglene, men på om folk får kreft, blir skadet eller nedslitt, er hans kommentar.

Ber EU endre kurs
Også Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) har reagert kraftig på det siste utspillet fra EU-kommisjonen. På et møte i Krakow i Polen nylig krevde styret i DEFS at EU i stedet setter fart i arbeidet med en ny strategi for arbeidsmiljøet.
Sitat slutt.

Det EU foreslår her, minner meg sterkt om Fremskrittspartiets Carl I Hagen utsagn på slutten av 80-tallet, da han rettet sitt skyts mot norske arbeidstakere. Arbeidsledighetene i Norge var på denne tiden høy, og Norge opplevde sin finanskrise. Fremskrittspartiets Carl I Hagen mente på denne tiden at arbeidstakere måtte begynne å underby hverandre på lønn for å få seg jobb, noe som var et meget stygt angrep på norske arbeidstakere – og særlig mot fagbevegelsen.
Det er grunn til å minne om at Fremskrittspartiet står for den samme politikken i dag!

Heldigvis tok LO grep på begynnelse av 90-tallet, og lanserte solidaritetsalternativet – et spleiselag mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og offentlige myndigheter. Arbeidstakerne å avstå fra høye lønnstillegg mot å få sysselsatt flere – for å få ”hjulene i gang igjen”. Dette målet lykkes Norge med gjennom at det skjedde gjennom en demokratisk beslutningsprosess som de aller fleste støttet opp om. Det er det stikk motsatte av hva som skjer i EU i dag, hvor demokratiet settes fullstendig tilside.

Poenget er; Dette forslaget fra EU (artikkelen sakset fra Fri Fagbevegelse) viser med tydelighet hva markedsliberalisme fører til, det viser med all tydelighet hva høyrepolitikk fører til for arbeidstakere, det viser med all tydelighet at vi trenger en sterk fagbevegelse og engasjerte medlemmer som kan stå imot disse ”samfunnssabotørene” som vil sette arbeidstakere og fagorganiserte mange tiår tilbake i tid.

Det mest bekymringsfulle for Norge, er EØS-avtalen (husmannskontrakten), som kan medføre at Norge må implementere en eventuelt lovfestet rettet til å drive sosial dumping, og forhindre ivaretakelse av arbeidsmiljøet til arbeidstakere – initiert av EU. Et system som spesielt vil ramme arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning og inntekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar