lørdag 10. oktober 2009

Det er bare trist (Kongosaken)!

Kongo ble et selvstendig land i 1960. Den gangen forsøkte sosialistene å bygge opp et selvstendig demokratisk Kongo. Det eksperimentet lyktes ikke, og det endte opp med at et militærstyre overtog makten.

I dag sitter to nordmenn fengslet, mistenkt for drap, spionasje - og nå med mistanke om planlegging av et bankran. For beskyldningene om drap og spionasje, er de begge dømt til dødsstraffer – selv om dommen ikke er rettskraftig – da den er påanket.

Det er også kommet påstander at disse to nordmennene har tilbudt å drive spesialopptrening av soldater til en av opprørslederne i Kongo - som går under navnet ”slakteren”. Om det sistnevnte stemmer, så er det etter mitt syn alvorlig! En treningsvideo som ligger ute på nettet om opptrening av ”soldater”, svekker ikke akkurat en slik mistanke. En eventuell slik understøttelse av en opprørsleder er en alvorlig handling mot demokratibyggingen av Kongo, det er alvorlig ovenfor befolkningen som ikke støtter opprørslederen (”slakteren”), og det kan få konsekvenser for omdømme av Norge.

I tillegg synes jeg det er trist at nordmenn er satt under mistanke for delaktighet i oppbygging av private firmaer som har til formål å tilby soldater til krig eller krigslignende handlinger – gjennom organisasjonen SIG – mot penger. USAs (George W. Bush) bruk av spesialtrenende soldater fra private firmaet Black Water i blant annet Irak - dvs soldater unntatt fra internasjonalt regelverk (Geneve-konvensjonen) med mer – har vist oss at det er ikke er måten et land bør basere sine krigshandlinger på. Menneskerettigheter blir krenket!

Et demokratisk Kongo, og et demokratisk rettssystem - hvor rettssikkerhet og rettferdighet råder - kan aldri bygges med krig og soldater, slik disse to nordmennene åpenbart hadde tro på.

De to fengslede nordmennene har uttrykt mistillit ovenfor militærdomstolen som dømte dem til døden i første rettsinstans, og beskyldte domstolen for uredelighet. Greit nok, men mitt spørsmål blir da; Dersom det er slik at disse to nordmennene ønsket å bidra med hjelp privat og militært til en opprørsleder – er de ikke da med på å understøtte et system hvor rettssikkerhet og redelighet ikke akkurat er prioritert? Har noen hørt om et militærregime som har hatt et demokratisk redelig rettssystem? Her mener jeg at det kan være slik at de møter seg selv i døra.

Denne saken er trist for de to guttene. Saken er bare helt trist for Norge! Og fasiten blir vel at Norge må punge ut med masse penger – skattebetalernes penger – for å redde disse to guttenes liv og helse.
Det er bare trist!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar