søndag 4. oktober 2009

En forskuttering i bruk av EUs tjenestedirektiv?

Er politiets konklusjon i saken mot firmaet Norsk Helsepersonell AS om ”menneskehandel og slavedrift” også en forskuttert bruk av EU’s tjenestedirektiv i Norge?

Bakgrunn:
Stortinget behandlet saken om EUs tjenstedirektiv den 23. april 2009. Mot Sosialistisk venstrepartis og Senterpartiets stemmer – som hadde varslet dissens i regjeringen – ble direktivet med et stort flertall vedtatt med stemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Venstre.
Tjenestedirektivet er dermed vedtatt implementert i norsk rett.

Et tilleggsvedtak sier at regjeringen må legge frem saken på nytt for Stortinget dersom det skulle vise seg at LOs fire krav til tjenestedirektivet ikke blir oppfylt (LOs fire krav omhandler garantier mot sosial dumping som følge av implementering av EUs tjenestedirektiv i Norsk lov).

LO har derfor anbefalt bruk av vetoretten om disse garantiene ikke innfris.

Følgende tekst ligger ute på Dagbladet.no. Mye kan tyde på at politiets konklusjon kan få betydning for anvendelse av i EUs tjenestedirektiv om den blir stående: Teksten på Dagbladet.no er som følger:

- Jeg ble kalt horemamma
Sykepleier Hildegunn Lindaas (39) slår tilbake mot LO.

SPILL: Lindaas hevder ukrainske sykepleiere er blitt brukt i et spill.
— Å bli hengt ut på den måten, var et sjokk. Vi hadde ingen mulighet til å forsvare oss. LO kan tydeligvis sine ting når det gjelder media, sier Lindaas til Dagbladet.I fjor ble Hildegunn Lindaas (39) kåret til årets sykepleier i Haugesund.

På nyåret ble trebarnsmoren hengt ut som menneskehandler og slavedriver.Nå mener politiet at beskyldningene var grunnløse.Grove anklagerDet var LO i Rogaland som i januar i år politianmeldte selskapet Norsk Helsepersonell AS og kommunene Stavanger, Karmøy, Sveio og Vindafjord for menneskehandel og slaveridrift.

UDI anmeldte seinere firmaet for å ha innført 24 ukrainske sykepleiere til Norge, uten arbeids- eller oppholdstillatelse.Nå er sakene mot kommunene henlagt av politiet, mens Norsk Helsepersonell ilegges ei bot på 75 000 kroner for mangel på oppholds- og arbeidstillatelser.Men de groveste anklagene, som førte til massive medieoppslag, avvises tvert.

— Vi har etterforsket saken grundig, og det er overhodet ingenting som tilsier at bestemmelsen om for eksempel menneskehandel er overtrådt. Det er direkte feil å kalle dette menneskehandel, sier politiadvokat Thor Arne Reitan i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

— Vi var mafia
Hildegunn Lindaas, som i fjor mai ble kåret til årets sykepleier av Haugesund kommune, opplever politiets «dom» som en enorm oppreisning.— Underteksten i LOs anklager og medieomtalen var at vi var mafia. Beskyldningene var helt ute av proporsjoner, sier trebarnsmoren.Hun legger til:
— Det har ikke vært kjekt for barna mine å bli konfrontert med at jeg er horemamma, som driver med trafficking og slavedrift. Dette har vært en svært vanskelig tid for dem, sier Lindaas, som har sluttet i Norsk Helsepersonell, og vil derfor ikke kommentere bota.Hun mener LO, ved å velge konflikt framfor dialog, gjorde situasjonen vanskeligere for de 24 ukrainske sykepleierne, som i fjor kom til Norge for å jobbe.
— De er blitt brukt i et spill, sier hun. 100 kroner dagenFirmaet «overtok» på et tidspunkt ukrainerne, som hadde betalt 1000 dollar for å komme til Norge for å jobbe. De hadde turistvisum,og firmaet leide dem midlertidig ut til praksis og opplæring i de fire kommunene.Kommunene betalte firmaet 14 200 kroner per måned for noen av sykepleierne, ingenting for flertallet. Ukrainerne fikk 100 kroner dagen.
— Hadde selskapet sendt sykepleierne tilbake, søkt om og fått oppholds- og arbeidstillatelse, og hatt arbeidskontraktene klare når de kom til Norge igjen, ville alt vært ok. Dette er formalfeil, men ikke organisert kriminalitet, sier politiadvokat Reitan.

Skuffet
LO Rogaland er skuffet over at politiet avviser at de ukrainske sykepleierne har vært utsatt for menneskehandel og slaveridrift.Forbundet avfeier også påstanden om at de har blåst saken ut av proporsjoner og ødelagt for kvinnene.
— Det er helt feil. UDI har betegnet saken som den groveste sosial dumping-saken i Norge noensinne. Uansett hvordan du snur og vender på det, viser bøtene at Norsk helsepersonell brøt norsk lov, sier Helge Larsen, leder i LO Haugesund og Omland.
— Jeg mener fortsatt at selskapet drev menneskehandel og slavedrift. Hvis det å ha mennesker i jobb for 100 kroner dagen ikke er slavedrift, så vet ikke jeg, sier Larsen.

Sitat slutt

....
Alle norske arbeidstakere bør takke leder i LO Haugesund og omland, Helge Larsen, som har tatt opp saken.
Politiets vurdering om det forelå ”menneskehandel og slavedrift” i Norsk Helsepersonell er meget tvilsom ut fra teksten i inseratet på Dagbladet.no. Ikke overraskende – da politiet ofte bygger sine konklusjoner på klassejus.
Det er i hvert fall meget oppsiktsvekkende at ”UDI har betegnet saken som den groveste sosial dumping-saken i Norge noensinne”.

Det kan ikke være tvil om at dersom ikke arbeid for kr 100 pr dag er sosial dumping, så har vi et definisjonsproblem på hva som er ”sosial dumping”! Det må også ses i sammenheng med den nye loven omsolidaransvar – dvs at arbeidsgiver i en kjedeproduksjon står ansvarlig for at det eksisterer anstendige lønns- og arbeidsvilkår også hos underleverandører.

Politiets konklusjon mot Norsk Helsepersonell AS bør vurderes av en høyere instans. Politiets konklusjon kan umulig være i samsvar med samfunnets interesser.
I hvert fall må regjeringen merke seg denne saken i forhold til LOs fire krav om garantier mot sosial dumping som følge av implementering av EUs tjenestedirektiv. Det kan ikke være noen tvil om at politiets definisjon av hva som kan betegnes som ”menneskehandel og slaveri” på den ene siden, henger nøye sammen med sosial dumping på den andre siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar