søndag 18. oktober 2009

Ny måling er bra for den nordiske modellen!

Det ser ut til at svenskene følger opp den vellykkede modellen med rød-grønt samarbeid. De rødgrønne partiene i Sverige har nå en samlet oppslutning på 49,2 prosent, en framgang på 1,4 prosentpoeng fra september. Regjeringspartiene har en samlet oppslutning på 44,4 prosent.

Det er helt klart at statsminister Fredrik Reinfeldt trenger å få avløsning - slik som han og hans regjering raserer den svenske velferdsmodellen – med særlig sterke angrep på arbeidstakerne og deres faglige rettigheter.

I Norge har vi – gjennom det rød-grønne samarbeidet – en regjering som snakker med oss. Det har ikke svenskene. Det er fremkommet at statsminister Fredrik Reinfeldt i løpet av tre år ikke har villet møte den svenske LO-lederen Wanja Lundby-Wedin - som representer ca 1,2 millioner arbeidstakere for å drøfte utviklingen på det svenske arbeidsmarkedet. Så demokratiske er høyrepartiene i Sverige.

Noe av det første Fredrik Reinfeldts regjering gjorde når de kom til makten, var å redusere kraftig på fradraget av fagforeningskontingenten på selvangivelsen. Det har resultert i at mange ikke lengre har økonomi til fortsatt å være medlemmer. En slik politikk forsterker arbeidsgiverne i styrke – med tilsvarende reduksjon av makt blant arbeidstakerne. Sett ut fra ståstedet til en samlet fagbevegelse er en slik utvikling meget uheldig.

Det neste Fredrik Langfeldts regjering gjorde, var å øke medlemskontingenten i A-kassan (arbeidsledighetsbidragene), slik at mange arbeidstakere ikke lengre har økonomi til å være medlem. For de som blir arbeidsledige, betyr det en overgang til å leve på sosiale bidrag – en økonomisk langt dårligere ordning.

I Sverige forslås det nå at det skal bli lettere å sparke ungdom, og at de yngste må tåle lavere lønn (jf. Dagens Næringsliv 15.10.2009). Arbeidsledigheten blant ungdom er nå på hele 21,6 % - ikke rart at tilstrømningen til Norge av svensk arbeidskraft for tiden er ganske stor.
Arbeidsmarkedsminister Sven-Otto Littorin går nå aktivt inn for å senke lønningene i Sverige for å få flere i jobb. En skremmende utvikling.

Av hensyn til å bevare den nordiske modellen - som er en suksessmodell i internasjonal sammenheng - er det viktig at det blir en rød-grønt flertall i Sverige fra høsten 2010! Svenskene trenger en regjering som tar hensyn til arbeidstakere, for å fremme et velfungerende velferdssamfunn. Veien til en slik en løsning ligger gjennom å fremme det rød-grønne regjeringsalternativet i Sverige og de andre nordiske landene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar