lørdag 13. november 2010

Det oppskrytte styrevervsarbeidet

Det oppskrytte styrevervsarbeidet
Ingen ting er mer oppskrytt enn styrevervarbeid – er min påstand.
Det vi kan registrere er at eliten (nyliberalistene) i stor stil har lagd noen biinntekter i form av styreverv - styrevervsposter som gir noen meget lett tjente ekstrainntekter. Inntekter som ikke andre får (ved siden av skyhøye lederlønninger, bonusordninger, opsjoner, pensjonsavtaler, sluttpakker, og alle andre slags frynsegoder).

Nyliberalister, og bruk av New Public Management (NPM) som styringsverktøy i offentlig sektor, har medført at politikere har frasagt seg all makt over viktige samfunnsmessige oppgaver. Vi har fått opprettet mange offentlige Aser – hvor stillingene for det meste besettes av folk fra ”gutte-/ jenteklubben grei”.

I praksis har vi fått et system hvor styreverv deles blant en liten snever gruppe bestående av medlemmer fra ”gutte- og jenteklubben grei”. For å bli medlem i denne gruppen (”gutte- og jenteklubben grei”), må man være nyliberalist/ markedsliberalist – kjenne de riktige personene i maktapparatet – og inneha den ufravikelige grunnholdning at det skal utøves fagforeningsknusing og utstøting av eldre, syke og uføre ut av arbeidslivet. Et annet mål for ”gutte-/ jenteklubben grei”, er å arbeide for å få et tykt sugerør inn statskassen for private virksomheter – slik at det ikke blir penger nok til å finansiere velferdssamfunnet (skoler, helse, trygder/ pensjoner, osv). Hovedhensikten med det er å skape nye underklasser – og meget store klasseforskjeller samfunnet. Kort sagt; Å inneha de samme standpunkter som klart kommer til syne i EUs grunnleggende filosofi og holdninger.

I disse dager sitter Anders Talleraas (tidligere Stortingsrepresentant fra Høyre) på tiltalebenken - mistenkt for å misbrukt Stortingets pensjonsordning for tidligere Stortingsrepresentanter. Bakgrunnen for mistanken er at Talleraas innehar 49 styreverv – som gir ham en godtgjørelse på ca 600 000 kroner, som kommer i tillegg til Stortingspensjonen).

Jeg er ikke ute etter å ta Anders Talleraas som person, men systemet som tillater at en person kan inneha så mye som 49 styreverv. Da blir naturlig å trekke frem et konkret eksempel.

49 styreverv! Hvordan er det mulig å tilføre noe vektig kompetanse i 49 styrer, og samtidig ha kontroll og detaljkunnskaper i de samme virksomhetene med så mange verv? Et styremedlem skal til en hver tid være oppdatert på ting som skjer i virksomheten – slik det ”hevdes” at det kreves det ”formelt”. Slike påstander blir det vanskelig å ta seriøst! Derfor påstår jeg at styreverv er oppskrytt – og jeg vil gå langt i å påstå at opprettelsen av slike verv i mange tilfeller er rene vennetjenester innenfor ”gutte- og jenteklubben grei” – og hvor de i praksis deler maktposisjoner til hverandre, samt gradvis overtar politikernes og demokratiets makt!!!

Målt opp mot en normalarbeidsdag på 37,5 time pr uke, vil det si at Anders Talleraas har ca 45 minutter til rådighet pr styreverv pr uke - i ren arbeidstid. Dvs inklusive reisetid, henting av post, og møtevirksomhet og andre tilleggsoppgaver.

Fratrukket ferietid og høytider, betyr det at Anders Talleraas har vel 30 timer effektiv arbeidstid til rådighet pr styreverv pr år. Hva slags nytte har virksomheter og foretak av et slik overbelastet styremedlem – og som jf ovenstående knapt har tid til den enkelte virksomhet.

I mitt hode – er jeg tilbake til utgangspunktet for dette innlegget – om at styreverv er oppblåst, og dermed er uten reel betydning for de enkelte virksomhetene. Eller sagt på en annen måte tilfellet Anders Talleraas blir i mitt hode stående som et eksempel på en fordyrende utgiftspost. Det er ikke gitt noe menneske å ha slike telepatiske evner at man tar disse alle disse styrevervspostene på alvor. Mitt hovedpoeng avslutningsvis er at slike styrevervsgrossister bør dokumentere ovenfor hver enkelt virksomhet hva de tilfører av kompetanse, innsikt, utvikling m.v – utover å heve honorar! Da kan man finne ut av om det folk som er langt bedre egnet til å påta seg slike verv!

Det er i hvert fall på tide å ta en grundig demokratisk debatt på disse problemstillingene!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar