søndag 28. november 2010

Varslere fortjener et bedre vern!

Det var en meget sterk og gripende opplevelse å høre beretningene til Per-Yngve Monsen og Pål Hivand på LO Stats kartellkonferanse den 25.11.2010 på Gol.

Den sterkeste opplevelsen var når man hørte at varsleren Per-Yngve Monsen uttrykke at, sitat; "Dette kommer jeg aldri, aldri til å gjøre igjen"! Det vil si – å varsle om kritikkverdige forhold igjen.

Videre at denne saken har pågått i mer en ti år, og at saken ennå ikke er avsluttet. Selv om Siemens har tapt i retten - og vil tape saken - så fortsetter Siemens å kjøre saken. Målet synes åpenbart å være å kjøre et umenneskelig psykisk kjør som en slags hevn mot Monsen, og for å vise ovenfor andre ansatte i virksomheten at man varsler ikke om uregelmessigheter og lovbrudd i Siemens.

Per-Yngve Monsen/ Siemens-saken handler om hvordan Siemens overfakturerte oppdrag for Forsvaret, og endatil delte ut bonuser på basis av slike uriktig tilegnede fortjenester.
Saken ble forsøkt dysset ned. Takket være regjeringsskifte i 2005, og at Anne-Grete Strøm Erichsen overtok som forsvarsminister, ble saken gransket - og reist for domstolene! Og Siemens har erkjent overfakturering.

Slik tillater - en såkalt demokratisk rettsstat - at samfunnet behandler en person som gjør skattebetalerne og staten en gedigen samfunnstjeneste, og som har gjort det eneste etiske og moralske riktige. Samtidig er dette et vitnesbyrd på hvordan kapitalsterke, internasjonale krefter bare kan ture frem mot enkeltmennesker uten nevneverdige konsekvenser!
Et skremmende bilde!

Pål Hivand gav et minst like skremmende bilde av hvor svakt varslervernet i Arbeidsmiljøloven faktisk er. Det er et tema som helt åpenbart er underkommunisert. Man kan nærmest få et inntrykk av at eksiterende lovtekst er (spissformulert sagt) "lagd av og for personer som har til hensikt ikke å beskytte varslere"!

Det kan ikke være tvil om at ved revisjon av dagens lovtekst i Arbeidsmiljøloven - må varslere få en reell beskyttelse. Og at slike saker ikke må få utarte seg slik at de som er lovlydige - og som gjør det eneste riktig sett i et samfunnsperspektiv - utsettes for slik utilbørlig atferd som det Monsen/ Hivand er blitt utsatt for av sine arbeidsgivere. Og som sikkert mange andre gjør.

Det er små ord, og sikkert ubetydelig i den store sammenheng – det jeg nå sier. Men jeg vil personlig få uttrykke at på kartellkonferansen til LO Stat fikk jeg to nye, store helter i mitt liv. De to heter Per-Yngve Monsen og Pål Hivand. Den jobben Monsen/ Hivand gjør er - sett ut fra at vi skal ha et lov- og rettssystem som er beskyttende, og en rettssikkerhet – er bare helt uttrolig! Ikke minst ut fra at det er etikk, moral og redelighet som skal råde i vårt arbeidsliv.

Takk for den innsatsen dere gjør ovenfor alle andre varslere - som trenger støtte og hjelp i lignende situasjoner!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar