søndag 5. desember 2010

Når det blir for mange høyrepartier!

Jeg registrerer at Socialdemokraternas leder, Mona Sahlin i en tale forsøker å legge skylden for valgnederlaget over på venstresiden i partiet, og at hun mener at hun ble presset til å inkludere Vänsterpartiet i det rødgrønne svenske samarbeidet. Videre mener hun at samarbeidet med både Miljöpartiet og Vänsterpartiet signaliserer to helt ulike veivalg i politikken. Disse faktorene mener Mona Sahlin bidro til valgnederlaget.

Saken er nok heller at det er blitt for mange høyrepartier - også i Sverige. Socialdemokraterna har nok heller havnet i den samme situasjonen som mange andre sosialdemokratiske partier i Europa. De sosialdemokratiske partiene er blitt kuppet av en elite, og de sosialdemokratiske partiene er blitt et parti for eliten – i hovedsak anført av sterke EU tilhengere. EU fører en politikk som i sum – politisk - er den samme som Fremskrittspartiet og Høyre vil føre i Norge.

Sverige sliter med en arbeidsløshet på nærmere 8 %, og hvor rundt 30 % av de unge er arbeidsledige. Til tross for disse tallene, var det bare ca 22 % av arbeidstakerne som stemte på Socialdemokraterna ved siste valg, og de unge må åpenbart ha sviktet partiet – partiet som nettopp skulle være de unge arbeidslediges håp i et vanskelig arbeidsmarked.

Å tro at man kan vinne et valg på eksempelvis forslaget om å innføre en ordning med ”butlere” som tar seg av bestilling på butikk-innkjøp, rens av tøy osv når arbeidstakere går av trikken/ buss/ T-bane på vei til jobb – for så å få varene/ klærne levert på hjemturen etter endt arbeidsdag for "travle" businessfolk, der er ikke arbeidstakere flest. Slike utspill blir bare for lite jordnære for arbeidstakere. Når Socialdemokraterna fremmer denne type forslag – så legger de i prinsippet ”hodet sitt på hoggestabben. Det ikke det klassesamfunnet som sosialdemokratiet og svenske arbeidstakere ønsker seg.

Skal Socialdemokraterna fremstå som et alternativ til høyrepolitikken, må de – gjennom handling – vise at de ønsker å stå imot all den sosiale dumpingen som EU skyller innover Sverige!!! Det må være jobb nr 1 – på lik linje med arbeidet for full sysselsetting!

Aftenposten 04.12.2010 forteller at i Sverige gjenreiser den høyredominerte regjeringen til Fredric Reinfeldt forskjeller i skolene igjen, blant nnet med egne eliteklasser – og karaktersetting allerede i barneskolen. Heller ikke på dette område fremstår
Socialdemokraterna med en tydelig profil – i hvert fall ikke som jeg har kunnet registrere.

Jens Stoltenberg forsøkte under Stortingsvalget i 2001, å gjøre akkurat det samme som Tony Blair gjorde i England med Labour – dvs å legge Arbeiderpartiets politikk til å være en mellomting mellom Fremskrittspartiets og Høyres politikk (les EUs politikk). Det bar riktig galt av sted.

Så igjen tar du feil Mona Sahlin (ikke bare i valgkampen), du burde lært av Jens Stoltenbergs feilgrep i 2001. Blir det for mange høyrepartier – og at på til med utydelig politikk – så stemmer velgerne like gjerne på høyrepartiene (da vet man i hvert fall hva slags politikk man får). Høyrepartiene fremstår med en tydelig høyrepolitikk – og de sier at de vil føre en høyrepolitikk – dvs en aggressiv politikk mot arbeidstakere og deres lønns- og arbeidsvilkår, samt fagforeningsknusing. Det er i hvert redelig gjort av høyrepartiene å si at slik er deres politikk åpent og ærlig for velgerne – den skal de ha. Men det bør være arbeidstakernes interesse å velge bort den politikken ved hjelp av stemmeseddelen – men det betinger at da må de sosialdemokratiske partiene fremstå med en tydelig alternativ politikk!

I 2001 forsøkte Jens Stoltenberg å kamuflere at det var Fremskrittspartipolitikk han ville føre – men han ble gjennomskuet av velgerne ved valget, og han tapte så det suste. Det måtte en LO-leder til, Gerd Liv Valla, for å få Jens Stoltenberg til skjønne at det var Arbeiderpartiet han var leder for – og at han ikke ledet et Fremskrittsparti light parti – slik mange fikk inntrykk av!

Det blir dessverre for enkelt å legge skylden over på andre Mona Sahlin, når politikken til Socialdemokraterna i velgernes øyne fremstår som et Moderaterna light senario. Så enkel er den analysen for mitt vedkommende

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar