torsdag 23. desember 2010

WikiLeaks og Julian Assange

Julian Assange og WikiLeaks er erklært, og sammenlignet, som like ille i sin atferd som de verste terrororganisasjonene – og det av høytstående amerikanske politikere og myndigheter. I tillegg har uttrykk som mistanke om spionasje (landsforræderi) vært nevnt i debatten.

Etter datoen 11. september 2001, viser det seg at spørsmål om rettssikkerhet, demokratisk lov og rett og folkeopplysning, og respekten for folkeretten opphørte å eksistere i USA. Alt under dekke av begrepet ”terror”. Ikke bare i USA, men USAs allierte har stilletidende akseptert denne rettstilstanden, og har medvirket til at denne utviklingen kunne skje og fortsatt skjer.

Ulykken for USA og de allierte, er at WikiLeaks og Julian Assange dukket opp. De gav dokumentasjon på mange forhold som man bare har ant – eller trodd. Mens USA og deres allierte i mange saker baserer sin folkeopplysning på tvilsomme ”sannheter” og løgner (eksempelvis de forfalskede bildene om produksjon av masseødeleggelsesvåpen som alibi for innvadere Irak), så legger WikiLeaks frem en annen virkelighet – en annen sannhet. Tvilsomme ”sannheter” og løgner egner seg etter mitt syn lite som virkemiddel til å forebygge ufred, krig og terror.

WikiLeaks har avslørt hvordan USA overvåker, og hvilke metoder som anvendes for at USA skal ha ”kontroll” over det meste – til og med over sentrale personer i FN. I tillegg har WikiLeaks avslørt massedrap, krigshandlinger i strid med folkeretten, tortur, korrupsjon, tilfeldig synsing ved overvåkinger og manipulasjon mot enkeltpersoner/ maktpersoner. Et skremmende bilde som gjør inntrykk på de aller fleste.

Norge har, gjennom norske virksomhet (Aker/ Kværner), dessuten aktivt bidratt til oppbyggingen av fangeleiren Guantánamobasen – hvor folk holdes fanget og tortureres uten ved lov og dom - som en del av dette spillet.

Resultatet av USAs og de alliertes urasjonelle reaksjoner mot WikiLeaks og Julian Assange etter avsløringene, er at det har oppstått en intensivering av cyberspacekrigen på datanettene. Noe det sikkert vil bli mer av dersom USA og de allierte tenker seg grundig om i fortsettelsen av saken mot WikiLeaks og Julian Assange. Jeg håper at ikke WikiLeaks-saken medfører/ forårsaker at vi får mer overvåking av uskyldige, samt mer forfølgelse av enkeltpersoner rundt om i verden. Det er et storr tankekors om så skjer.
USA og de allierte er åpenbart av den formening at ved å ramme Julian Assange i en eller annen form, så tror de at WikiLeaks blir rammet. Her tror jeg man kraftig har undervurdert hva man virkelig kan forvente seg i fremtidens former for cyberspacebruk. WikiLeaks-saken handler også om ytringsfrihet og retten til den!

USA trenger nå syndebukker i kjølvannet av WikiLeaks-avsløringene. Bradley Manning, soldaten som står tiltalt for å ha lekket om lag 250 000 dokumenter, er en av dem. Julian Assange er den andre – som offentliggjorde dokumentene – og vil fortsette å gjøre det. Når WikiLeaks så grundig har dokumentert USA og de alliertes arbeidsmetoder i blant annet Irak og Afghanistanskonflikten – så kan man bare ane hva slags metoder som vil bli anvendt ovenfor Assange om USA får ham utlevert. Hvilken behandling Bradley Manning – i USA – kan vi jo bare ane, men man trenger ikke mye fantasi for å forstå at den er ikke god!

Det at det er reist tiltale mot Julian Assange i Sverige reiser noen interessante spørsmål. Hvorfor ble Sverige valgt ut som land for å forsøke å kneble Julian Assange? Jo en forklaring kan være at det skyldes at Sverige er pr definisjon et ”nøytralt” land. Underforstått at de vil ikke gjøre noe ”galt”. Å legge ut feller i et ”nøytralt” land – kan virke troverdig. I tillegg har man valgt beskyldninger om voldtekt – en sak som generer en tankegang hos mange om at det kan ha skjedd, like mye som det ikke har skjedd (dvs at det er en felle). Denne type feller er blitt anvendt før i politiske spill.
(Vi vet jo hvordan norske myndigheter eksempelvis har gått frem i andre saker med å legge feller for personligheter som Arnold Juklerød, Synnøve Fjellbakk Taftø, og Gerd Liv Valla.For sistnevnte benyttet man seg sågar av anonyme kilder for å få det ”riktige” svaret, og man benyttet ”villige” personer fra advokatstanden - dvs forsvarerstanden, domstolene - den dømmende myndighet, og psykiatrien - teorimakerne).

Det andre er spørsmålet er; Hva slags avtaler er inngått mellom det ”nøytrale” Sverige og USA i denne saken? Eventuelt hvilke avtaler som er gjort om mulig utlevering av Julian Assange til USA – til et land som under dekke av terror er blitt et mer eller mindre rettsløs samfunn for de som rammes av dette uttrykket.

Det tredje spørsmålet er; Hva gjør (som belønning) de om hevder voldtektsanklager - om et år eller mer?

Det heter seg at ”alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist i en straffesak”.
Julian Assange/ WikiLeaks sine bankkonti er sperret. Når har det skjedd tidligere - i vestlig demokratiske land – at bankkonti er blitt sperret som en konsekvens av beskyldninger om voldtekt (for det var etter at disse beskyldningene ble kjent at kontosperringene fant sted)?
Her er et norsk firma innblandet igjen – for å få sperret kontiene til WikiLeaks – slik det nylig fremgikk nyhetene.

Det store spørsmålet er hvorvidt Julian Assange overhode kan stilles til ansvar for at USA sine egne innbyggere lekker informasjon? Og kan man straffe personer som varsler om overvåking i form av et lands selvtekt - mot folk i andre land, og for begåtte krigsforbrytelser? Og ikke minst offentliggjøring av hvem som står bak slik overvåking og krigsforbrytelser. Slike avsløringer er sundt for demokratiet!
WikiLeaks har – etter mitt syn - fått frem opplysninger som viser hvordan man kan forebygge ufred og krig, mer enn noen annen. De bør være en høyaktuell kandidat til å motta neste års Nobels fredspris. USA har i hvert fall fått et kjempeproblem med å gjenreise tilliten – etter at de selv har misbrukt den.

Det store spørsmålet nå er hvordan vil den fremtidige internasjonale politikk og vår utenrikspolitikk vil bli forvaltet i fremtiden? Vil vi få mer åpenhet, demokrati og samarbeid bygd på tillit, eller vil få mer brukt av frykt og makt(misbruk) – dvs videreføring av George W Bush-linjen, eller vil få enda mer hemmelighold, løgn og forbrytelser mot menneskeheten?
Mye av svaret på det vil vi få når vi ser hva slags utfall anklagene mot WikiLeaks og Julian Assange vil få, og hvordan varsleren (hvis han er det da) Bradley Manning blir behandlet! Svaret vi får på det - vil avdekke om vi fortsatt får et lov- rettssystem, og en rettsikkerhet, bygd demokratisk folkerett, eller hvorvidt makt, selvtekt, løgn og forfalsknerier skal styre samfunnsutviklingen internasjonalt. Hvilken behandling Assange og Manning får av myndighetene – vil også sende et viktig signal til krigs- og terrororganisasjoner, som det fortsatt er like viktige å bekjempe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar