mandag 20. desember 2010

Regjeringen legger seg flat for høyrepolitikken

Regjeringen vil at småbedrifter skal få slippe å måtte la revisorer gå gjennom sine regnskaper. Det betyr at nærmere 140 000 aksjeselskaper, med en omsetning lavere en fem millioner kroner blir omfattet av den nye ordningen. I tillegg betyr det at bedrifter med færre en ti ansatte, eller med eiendeler under 20 millioner kroner - slipper revisjonsplikten. Den nye ordningen innebærer at småbedriftene vil spare rundt to milliarder kroner årlig – uten motytelser.

Den nye ordningen med revisorfritak vitner om historieløshet! Alle vet hvilke kulturer som lett kan utvikle seg når systemer får leve sitt eget liv. Vi så det i Hellas nylig! Når myndighetene oppdaget hvor stor statsgjelden var, ville myndighetene – gjennom frivillighet - forsøke å skaffe seg en bedre oversikt over antall private badebasseng. Det skulle skje ved at de rike selv skulle rapportere inn til myndighetene. I et boligområde nord for Aten, var det bare 394 husstander som oppga å ha egne svømmebasseng. Myndighetene fikk ikke dette tallet til å stemme, og det ble studert satellittbilder som var tatt over området. Det riktige antallet viste seg å være at 16 974 villaer hadde svømmebasseng. Det viser seg dermed at hele 97,7 prosent av villaeierne (eliten) - med svømmebasseng på eiendommen - dermed var å betrakte som skattesnyltere.

Hvilke incitamenter tilsier at det ikke kan oppstå flere uregelmessigheter i regnskapssystemene med den nye ordningen?
Ikke for det – den etiske standarden er ikke spesielt god i mange revisorfirmaer heller – hvor Enron-skandalen i USA er en av de største.

Fra før av har vi ordningen med Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Innføringen av selskapsformen NUF - i norsk selskapsrett - er et resultat av EØS-avtalen, som kom i stand som en konsekvens av at det er fri etableringsrett på tvers av landegrenser – noe som er et viktig prinsipp for EU-retten.

Når et NUF-selskap registreres, tildeles selskapet et ett norsk organisasjonsnummer - på lik linje med et vanlig norsk selskap. Likevel blir ikke det norske NUF-selskapet et eget rettssubjekt - det er slik at det pr definisjon er et utenlandsk selskapet som i juridisk forstand opererer i Norge.

NUF anvendes i den hensikt å nettopp unngå kravene om revisorplikt, og aksjekapital på minimum 100 000 kroner som er et krav for norske aksjeselskaper. I utgangspunktet er et NUF heller ikke et selvstendig rettsubjekt, og kan derfor ikke gå konkurs - bortsett fra på visse vilkår. Gjennom NUF er det også blitt opprettet en del enkeltmannsforetak.
Antall NUF-selskaper i Norge har hatt en sterk vekst siden årtusenskiftet. I første kvartal 2010 ble det startet noe over 1 350 NUF. Dette er en økning på 33 % i forhold til tilsvarende periode i 2009.

Den rød-grønne regjeringen har ikke foreslått å svekke tilsyns- og kontrollorganer i Norge – som har til hensikt å forebygge økonomisk kriminalitet og svart økonomi. Det er bra! Frykten er om høyrepartiene, og særlig Fremskrittspartiet, kommer til makten. Disse partiene har gjennom sine alternative statsbudsjett, og gjennom flytting av tilsyn, vist at de vil svekke de offentlige tilsyns- og kontrollorganene. Noe som kan gi økt grobunn for uregelmessigheter og svart økonomi.

EU-politikken/ høyrepolitikken skyller med andre ord inn over oss!
Mens arbeidstakere og trygdede opplever svekkede ytelser i trygder (pensjoner) – og økt overvåking (datalagringsdirektivet), får de rike lettere vilkår, og trolig fritak fra overvåking etter datalagringsdirektivet (da direktivet åpner for unntak).

Mens verden både trenger og ønsker mer sosialdemokratisk politikk – ser vi at regjeringen i Norge går lengre og lengre mot høyre. Slik Tony Blair gjorde det i England, og slik vi ser at president Barack Obama gjør det i USA for tiden (blant annet i form av Obamas knefall for et fortsatt uredelig skattesystem for de rike).

Med regjeringens høyre- og EU-politikk, er det ikke til å unngå at det vises på meningsmålingene, selv om alternativet – med Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre er ennå verre! Dvs at med alternativet (Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre) vil forsterke høyrepolitikken ytterligere!

Arbeidstakere og trygdede må derfor intensivere arbeidet med å få gjeninnført sosialdemokratisk politikk, reelt demokrati, og velge politikere med sosialdemokratiske holdninger! Dvs demokratisk styring, kontroll og revisjon!
Det vi trenger minst er den politikken som land som Island, Hellas, Irland, Spania, Italia m.fl står oppe i om dagen – dvs det som vi pr definisjon kan kalle ”Fremskrittspartipolitikk”!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar