fredag 17. desember 2010

ILO avdekker sjokktall om lønnsvekst

Noen tjener meget godt på finanskrisen. Prisen må betales av noen – og i EU-land, og andre høyrestyrte land er det arbeidstakere, trygdede og barne- og ungdomstilbud som må betale prisen.

Utdannings- og finanseliten skapte finanskrisen, og dessverre er det den samme eliten som tjener på den. Verden lider i dag – mer og mer av mangel på rettferdig fordelingspolitikk. Til tross for den internasjonale finanskrisen – viser World Wealth Report (WWR) at "de rike blir rikere igjen!”. Jf WWR, har antall dollarmillionærer vokst med 17,1 % i 2009, og dollarmillionærenes formuer økte med ca 18,9 % i samme periode. Det viser at den rike eliten er skjermet for finansielle kriser, og skjermes fra å ta sin andel av kostnadene med tysklands helsesystem.

FNs arbeidsorganisasjon ILO har lagt frem tall som viser at lønnveksten har falt dramatisk. Lønnsveksten for verdens arbeidere stoppet nesten helt opp for arbeidstakere rundt om i verden. Kina representerer et lite unntak – hvor reallønna økete med 1,5 % i 2008 og 1,6 % i 2009.

Tallene for resten av verdens arbeidstakere viser at i 2006 steg lønna i gjennomsnitt 2,1 %, og 2,2 % i 2007. Så kom finsnkrisen, da sank lønnsutviklingen for verdens arbeidstakere slik at gjennomsnittelig reallønn økte med bare 0,8 % i 2008, og 0,7 % i 2009.

Undersøkelsen som omfatter 115 land, viser at reallønna sank i hvert fjerde land i 2008 og hvert femte land i 2009.

I de industrialiserte landene sank reallønna i 2008 og steg svakt i 2009.
Norge er i en særstilling i Vesten med solid reallønnsvekst både i 2008 og 2009.

I to tredeler av landene i undersøkelsen har andelen lavlønte økt.
Blant disse landene finner vi Argentina, Kina, Tyskland, Indonesia, Irland, Sør-Korea, Polen og Spania.

Lavere etterspørsel forsterker krisen. Med lavere inntekter, innskrenkninger i trygder og pensjoner – kombinert med høy arbeidsledig, samt at arbeidstakere med midlere/ lavere inntekter sjeldnere får 100 % stillinger – blir det lavere etterspørsel. Ustabiliteten i økonomien rammer arbeidstakere og velferdsordninger brutalt.

ILO slår også fast at land med sterke fagbevegelser opplever kombinasjonen av sterk vekst i produktiviteten med høy lønnsvekst.
ILOs konklusjon viser at vi trenger mindre av høyrepolitikk (EU-politikk), og spesielt Fremskrittspartiet som har erklært fagbevegelsen krig i sitt partiprogram!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar