tirsdag 21. desember 2010

Kapital uten kontroll

Dagens Næringsliv (21.12.2010) beretter om at 6 kjente advokatfirmaer har flyttet 7,5 mrd kroner for klienter til skatteparadiser de seneste årene. Når går advokatkontoret Thommessen til retten for å verne om taushetsplikten - etter at en tilfeldig rutinekontroll fra Skatt øst har oppdaget disse uredelige transaksjonene. Advokatkontorene nekter – ikke uventet - å oppgi hvem disse avsenderne er.

Her vil jeg hevde den påstand at involverte advokatfirmaer etisk og moralsk skjuler en kriminalitet – som undergraver hele velferdssamfunnet, staten og demokratiet.

Vi husker fra Nokas-saken, da skrev advokater krav om salær betalt av staten for opp til 25 timer i døgnet, og da i form av skyhøye honorarer. Det viser nok en etisk og moralsk side som enkelte innen advokatstanden kan få seg til å fordre fra den samme staten.

Det er en generell utting at mange konsulenter, advokater, sakkyndige, forskere og lignende, som skriver timer døgnet rundt når det utfører oppdrag på vegne av det offentlige. Det gjør de under hensvisning til en udokumenterbar påstand om at de tenker jobb/ forskning hele døgnet (selv i søvne) – dvs 24 timer i døgnet (En Nokas-advokat har som nevnt visstnok 25 timer i døgnet). Det viser at noen enkelte meget høyt gasjerte personer i nøkkelposisjoner misbruker og plyndrer det offentlige urimelig – og jeg vil påstå at de misbruker den tilliten som er gitt dem og de oppdragene de utfører. De som gjør slik burde etter min oppfatning fratas retten til senere oppdrag.

Det er tragisk at vi ennå ikke har innført finansavgift her i Norge på økonomiske transaksjoner/ kjøp og salg av verdipapirer. Hadde vi hatt det – burde de angjeldende advokatfirmaene selv svart finansavgift for de økonomiske transaksjonene som de har foretatt – i hvert ikke så lenge de nekter å oppgi hvem som står bak utflagging av kapital til skatteparadiser.

I samme Dagens Næringsliv omtales saken til Kjell G. Finstad -under overskriften ”Verste saken jeg har sett”. Finstad er dømt for grov utroskap, brudd på straffeloven og verdipapirhandelsloven. Men han slipper straff fordi politiet brukte 7 år på å etterforske saken. Som for rikfolk flest – foreldelse fører til null straff.

Som jeg tidligere har hevdet, så virker det som at brorskap og kameraderi innen lov og rett og finanseliten, setter en stopper for pådømmelse av alle rettssaker som omfatter økonomisk kriminalitet.
For ikke lenge siden ble det omtalt sågar at man kunne lese utfall på enkelte dommer ut fra kjente politiske holdninger til enkelte Høyesterettsdommere. Slik fungerer rettssikkerheten i Norge.

I 1985 hevdet jeg den påstand at rettssikkerheten vil øke med minst 50 % dersom man kaster kron eller mynt i rettssaker, fremfor å føre sakene i domstolene. Da slipper samfunnet også kjempekostbare sakkyndige som benytter anonyme kilder, hemmelig notater, seksuelle tjenester og lignende, for å gi dommere alibi for å få uriktig avsagte dommer. Påstanden som jeg forfektet synes å bli mer og mer riktig, for jeg nekter å tro at eliten vil ”vinne riktig kron/mynt hver gang” – og ved ”kron/ mynt-kasting gjelder ikke brorskap og kameraderi.

I tillegg har regjeringen i disse tillatt at småbedrifter skal få slippe å måtte la revisorer gå gjennom sine regnskaper (et EU/EØS krav). Det betyr at nærmere 140 000 aksjeselskaper, med en omsetning lavere en fem millioner kroner blir omfattet av den nye ordningen. I tillegg betyr det at bedrifter med færre en ti ansatte, eller med eiendeler under 20 millioner kroner – slipper revisjonsplikten. Den nye ordningen innebærer at småbedriftene vil spare rundt to milliarder kroner årlig – uten motytelser. Dette for ytterligere å legge til rette for økte økonomiske uredeligheter.

Dette er resultatet av markedsliberalismen/ nyliberalismen, og den høyrepolitikken som skjer i kjølvannet av den (EU-politikken), og som skyller innover landet. Dvs en politikk laget av og for eliten i den hensikt å svekke velferdssamfunnet!
Og på toppen av dette – dersom Høyre og Fremskrittspartiet kommer til makta, vil de svekke alle tilsynene i Norge – slik at det skal bli enda enklere med økonomiske uredeligheter for den samme eliten. Det er bare å se på nevnte partiers alternative statsbudsjetter – så ser vi hvordan de vil svekke tilsyns- og kontrollorganene i samfunnet under dekke av å bygge ned offentlig byråkrati!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar