onsdag 17. november 2010

Statens kjøp av Borregaard skoger

Ideologisk, og i nasjonens tjeneste, var det helt riktig av regjeringen å gå inn og kjøpe opp Borregaard skoger, som omfatter et areal på ca 1.1 millioner dekar. Skog er innlands Norge sin ”olje”, og er en ressurs som er fornybar om den pleies riktig, og den gir arbeidsplasser. Skogsarealene gir befolkningen rike muligheter til friluftsliv, jakt og fiske, og inneholder et mangfold av dyre- og plantearter – som er avhengig en planmessig og riktig forvaltning.

Det er kommet sterke reaksjoner fra enkelte politiske hold på prisen som staten betalte for Borregaard skogene, som kom på vel 1,7 mrd kroner. Spesielt fordi prisen (verdien) ble stipulert til ca 1 mrd kroner før salg. De sterkeste reaksjonene er kommet fra representanter fra Høyre – ikke uventet.

Mitt spørsmål er; Hvordan kan høyrefolk kritisere at regjeringen følger akkurat det systemet som Høyre selv innførte i regjeringsposisjon? Det var Kåre Willoch-regjeringene (1981/1985) som innførte markedsliberalismen i Norge, et system som går ut på at enkelte skal kunne berike seg selv – på andres og/ eller fellesskapets bekostning.

Tror høyresympatisørene at Orkla hadde solgt skogene til en lavere pris til private? At skatteflyktningen Stein Erik Hagen setter egen og aksjonærers lommebok foran viktige nasjonale interesser ved å ta en overpris, er dessverre et resultat av markedsliberalismen. Alternativt ville vært å bruke adgangen til ekspropriasjon. Gitt at regjeringen hadde tatt i bruk ekspropriasjonsadgangen for oppkjøpet, da ville man trolig hørt et virkelig hylekor av de samme høyresympatisørene - for nettopp manglende bruk av markedsmekanismer.

Hadde ikke regjeringen gått inn og kjøpt opp Borregaard skogene, vil man dessuten risikert at eiendommene hadde blitt kjøpt opp av utenlandske interesser. Det som kjennetegner nordmenn og norske selskaper som har etablert i skogsindustri i utlandet, og tilfeller av spekulanter på skog i Norge, er snauhogst og rasering av skogsarealer (urskog) – og latt arealer forbli i en slik vandalisert tilstand i etterkant. Det samme kunne vi risikert dersom Borregaard skogene hadde havnet på utenlandske hender, eller til spekulanter. Skogsvern og skogpleie er viktigere enn noen gang også i Norge – spesielt i tider hvor regjeringen bruker milliarder av fellesskapets midler til regnskogsfond, som jeg opplever at skjer for å bøte på skadene som norske enkeltpersoner/ virksomheters har bedrevet i form av rovdrift på skog i utlandet – og tilfeller av fordrivelse av urbefolkningen.
Høyrefolk forsøker å gjøre et nummer av at regjeringen bruker 1,7 mrd ”av andres (skattebetalernes) penger” for arealer som ligger langt over anslått salgsverdi.

Da Norge fant olje i Nordsjøen – ble det av samtlige politikere (inklusive Høyre)– hevdet at det var ”hele norske befolkningens eiendom”. Hvor var de samme høyrefolkene når eksempelvis noen markedsliberalister/ nyliberalister på Stortinget fant på delprivatiserte Statoil, samt privatisering strandsoner og andre nasjonale interesser i og langs norske kysten til latterlige underpriser?

Og hvor var høyrefolkene da Forsvaret - under ledelse av Kristin Krohn Devold (Høyre) – eksempelvis solgte Lista flystasjon for den latterlige underprisen av 3,5 mill kroner til Lista Flypark AS. Flystasjon utgjorde et areal på om lag 5 000 dekar, med en bygningsmasse på rundt ca 28 000 kvadratmeter. Ikke nok med det – det ble gitt et tillegg for næringsutvikling av ”andre/skattebetalernes penger” på 14,4 millioner til de samme personene som kjøpte eiendommen. Dvs at skattebetalerne fikk et netto utlegg på salget på mer enn 10 millioner kroner. Ovennevnte viser at høyrefolk taler med minst to tunger!

Regjeringen fortjener ros og anerkjennelse for kjøpet av Borregaard skoger! Det gjør at arealene forblir på norske hender, og at man kan få en langsiktig og god forvaltning av skogene i befolkningens og nasjonens interesser, og ut fra globale klimainteresser!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar