mandag 14. desember 2009

FOST-saken bør få et etterspill!

Ikke uventet ble saken mot Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) henlagt av statsadvokaten med begrunnelsen ”intet straffbart forhold ble ansett bevist”.

Saker er kort omtalt slik:
Tidlig i juni ble det hevdet en påstand om at Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal ha drevet ulovlig overvåking av norske toppolitikere og embetsfolk, herunder slottet og statsministerens kontor.

Deretter ba Forsvarsdepartementet Kripos om å etterforske saken, og Kripos tok ut siktelse mot FOST for brudd på sikkerhetsloven.

Det ble deretter lagt beslag i FOSTs sine lokaler på Jørstadmoen og Forsvarets IT-hovedkvarter på Kolsås.

Til tross for at Kripos etterforsket saken gjennomførte Forsvardepartementet egne undersøkelser/ intervjuer av ansatte ved FOST Jørstadmoen.

I mediene i ettertid, ser vi at det har foregått et maktspill hvor denne saken er blitt brukt negativt og ufordelaktig mot Jørstadmoen. Enkelte har sågar forskuttert i saken, hvor det har vært antydninger om å overføre FOST til andre forsvarsenheter med blant annet begrunnelsen ”manglende kompetanse” på Jøstadmoen. Nå har altså Statsadvokaten henlagt saken.

Ovennevnte reiser da noen spørsmål;
Hva slags rapporteringssystemer og rådgivere er det som sitter i Forsvarsdepartementet, eventuelt i politisk ledelse – og hvilke motiver har disse hatt?
Hvorfor gjennomførte Forsvardepartementet egen granskning/ undersøkelser ved siden av Kripos? Hvorfor ble ikke den saken stoppet i og med at saken var oversendt til Kripos? Er det underforstått slik at Forsvarsdepartementet ikke har tillit til Kripos? Eller skal det oppfattes som en mistillit til ansatte på FOST Jørstadmoen som krever departementets inngripen – og avhør under lojalitetsplikt? Dette er etter mitt syn kritikkverdige forhold på hva slags saksbehandling man bør forvente! Dette forholdet statsråden åpenbart burde ha stoppet/ ryddet opp i – men det jo avhenger selvsagt av hvilke informasjoner som statsråden selv fikk.

Det fremgår at de ansatte ved FOST Jørstadmoen forventer en beklagelse fra Forsvarsdepartementet. De ansatte ved Jørstadmoen har åpenbart vært under et overdrevent press – ikke minst ut fra at disse sakene er underlagt meget strenge vilkår i forhold åpenhet, og det faktum at de ansatte hele tiden mener seg uriktig hengt ut i mediene. De ansatte har hele tiden ment at de har utført sine arbeidsoppgaver etter gjeldende regler og rutiner.
Den oppfordringen bør Forsvarsdepartementet ta – og gi en unnskyldning ovenfor ansatte ved FOST Jørstadmoen.

Med statsadvokatens henleggelse som ”intet straffbart forhold ble ansett bevist”, er det selvsagt en styrke for både tilliten, troverdigheten, og den jobben som utføres, og ikke minst kompetansen ved FOST Jørstadmoen. Det er bra!

Men det er åpenbart at Forsvarsdepartementet har en jobb å gjøre med hensyn til rapporteringsrutiner og arbeidsmetodene til rådgiverne. Denne prosessen fremstår som alt annet enn ryddig! I hvert fall sett utenfra!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar