søndag 13. desember 2009

Hva vil Fremskrittspartiets og Høyres politikk vært?

Hva ville Fremskrittspartiets og Høyres politikk vært i sykelønnssaken om de hadde sittet med makta i dag? Akkurat det hører vil veldig lite om fra den kanten. Men jeg registrerer at Fremskrittsparti-/ Høyresympatisører forsøker å skåre noen billige politiske poenger på den debatten som er reist i forhold til få sykefraværet ned i tilknytning til fornyelsen av avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). En sak som statsminister Jens Stoltenberg presentert på LO Stats kartellkonferanse for kort tid tilbake.

Men høyrefolk er høyrefolk uansett hvor de befinner seg i verden. De har en ting felles, og det er at tar fra arbeidstakere og fattige til fordel for de velstående. Slik har det alltid vært, og slik vil det alltid bli i Norge, i Sverige og alle andre steder på jorden.

Vi husker jo godt fra vår nære fortid hvordan Fremskrittspartiet sørget for at Bondevik II-regjeringen (Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre) kuttet kr 20 000.- i dagpengeordningen for langtidsledige i perioden 2001 til 2005.

I forbindelse med debatten om ny IA-avtalen, er det oppstått en debatt omkring hvorvidt man skal adoptere en ordning i Sverige som visstnok skal ha fått sykefraværet i vårt naboland. I den debatten er det viktig å se til hvilke mekanismer er det som påvirker at tallene på sykefravær har gått ned i Sverige.

Uten at jeg har noen dokumentasjon, så er det nærliggende å tro økningen i antall arbeidsledige (som nærmer seg 10 %) gjør at færre er i arbeidet – det påvirker trolig statistikken ved at arbeidsledige påvirker sykefraværsstatistikken.

En stor andel svenske arbeidstakere tar seg jobber og bosetter seg utenlands. Blant annet har flere kommet til Norge. Det påvirker trolig statistikken.

Det er nevnt at flere eldre arbeidstakere og syke er havnet utenfor arbeidsmarkedsstatistikkene, og havnet over på stønadsordninger – dermed påvirker de ikke sykefraværsstatistikken.

Både svenskene og vi vet veldig lite om de langsiktige virkningene av at svenskene innførte normert sykmelding fra 2007. Den nye svenske ordningen medførte at for mange sykdommer ble resultatet halvering eller mer av sykmeldingsperioden. Eksempelvis nevnes at gjennomsnittlig sykmeldingstid for blindtarmoperasjon tidligere var 27 dager, mens de nye anbefalingene sier at du kun bør bli sykmeldt om du har tungt fysisk arbeid, eller har fått komplikasjoner etter operasjonen. Spesielt ble psykisk syke hardt rammet av endringene. ME-pasienter og deprimerte skulle for eksempel gå fra henholdsvis å være sykmeldte i snitt 119 og 341 dager til null dager.

Den svenske høyreregjeringen tror visst at folk blir friskere av å bli fattige (få mindre penger), men slik er jo ikke verden. Poenget er at folk blir ikke friskere av slike regler – snarere tvert imot - kan mange risikere at det oppstår andre og nye tilleggskomplikasjoner knyttet til det syksdomsbilde den enkelte har. Som den svenske viseordfører i LO, Ulla Lindqvist eksempelvis uttaler; ”Det er helt urealistisk at utbrente skal greie seg uten en eneste dag sykmelding. For mange er det jo nettopp jobben som har gjort dem syke”. Men det er jo ikke noe nytt i at høyrefolk bruker og kaster arbeidstakere etter hva størrelsen på fortjenesten blir.

Det som har skjedd i Sverige, og som mange opplever, er at i Sverige trakasseres de syke og arbeidsledige gjennom at deres ordninger blir så dramatisk forverret under statsminister Fredrik Reinfeldts regjering. Svenske LO karakteriserer tiltakene som dramatiske for de svakeste i samfunnet.

Er det slik vi skal ha det her i Norge?
Tror det er på tide at man får avkrevd fra Fremskrittspartiet og Høyre konkret hvordan de ville ha fortsatt sin politikk – slik vi så begynnelsen på i 2001 til 2005. De hadde neppe til hensikt å stoppe med sin vandalisme ovenfor arbeidstakere der. En ting er i hvert fall sikkert; Høyre og Fremskrittspartiet opposisjonspolitikk på sykelønnsordninger har overhode ingen troverdighet – det er i hvert fall erfaringen fra Bondevik II-regjeringen. Det er nok slik nå som før; Høyrefolk sine holdninger og høyrepolitikk er den samme uansett hvor man befinner seg i verden. I disse dager er det nok å ”look to Sweden”! Slik vil vi ikke ha det! Men vil de svare ærlig?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar