tirsdag 22. desember 2009

USA og bruk av tortur!

USA OG BRUK AV TORTUR
Rapporten som nylig er offentliggjort om at USA gjennom CIA har utøvd grusom tortur mot fanger, bør få konsekvenser for tidligere president i USA - Georg W. Bush. Likeså ovenfor tidligere sikkerhetsrådgiver/ utentiksminister Condoleezza Rice, CIA-sjef George Tenet, forsvarsminister Donald Rumsfeld og justisminister John Ashcroft!

I denne saken finnes det ingen formidlende omstendigheter. De ansvarlige må stilles til ansvar – det finnes intet grunnlag for straffefrihet i slike alvorlige saker!

Det er også helt uhørt at president Barack Obama ønsker å gi forhørsledere som har utført tortur amnesti, dvs å ikke stille dem for retten, slik amerikanske myndigheter helt riktig gjorde ovenfor folk lenger ned i systemet, Blant annet husker vi at soldaten Lynndie England, ble dømt for mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Den fremlagte rapporten konkluderer også med at Bush-administrasjonen godkjente 14 ulike metoder som utvidede forhørsteknikker, inkluderte drukningstortur eller «waterboarding», innesperring i en liten mørk boks, psykologisk tortur og nektelse av søvn i opptil elleve døgn. Med andre ord, Bush-administrasjonen oppfordret til bruk av tortur!

Det er opplyst at i følge amerikanske militærjurister ble japanske fangevoktere som benyttet samme typer avhørsteknikker under 2. verdenskrig definert som ”krigsforbrytere”. Den konklusjonen må danne presidens også ovenfor involverte i CIA-avsløringene.
Det er også kommet frem at CIA skal også ha brukt et håndvåpen og en elektrisk drill i forbindelse med sine avhør, i et forsøk på å skremme en fanget al-Qaida-leder, Abd al-Rahim al-Nashiri, for å få ham til å bidra med informasjon.

Det er også meget skremmende at norske luftfartsmyndigheter har gitt amerikanske fly adgang i norsk luftrom for flyvinger av fanger til Guantańamoleiren på Cuba, og at norske virksomheter har vært engasjert til å bygge ut Guantańamoleiren.

Det omtales også at CIA opprettet hemmelige fengsler (avhørssentre) som ble benyttet til forhør av al-Qaida-fanger i utkanten av Litauens hovedstad Vilnius, samt i Romania, Polen, Ukraina, Thailand, Marokko og Afghanistan.

Det bør derfor bli et folkekrav nasjonalt og internasjonalt, at de ansvarlige ”krigsforbryterne” i USA blir etterforsket og dømt på lik linje med andre krigsforbrytere. Internasjonal rett må være lik for alle!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar