søndag 15. mai 2011

Blackwater - en trussel mot demokratiet?

Dagbladet.no meddeler at Blackwater har dannet hemmelig hær som skal forsvare de arabiske emiratene mot terror og uro i folket.

Dette viser en av de farligste sidene ved markedsliberalismen!!! Markedsliberalisme handler om å overføre demokratisk politisk makt over til private kommersielle grådighets- og profitører – og hvor den rike eliten står bak.

I dette tilfellet handler det om at krig blir et marked, hvor krigsindustrien er profitørene, og hvor Blackwater (og andre tilsvarende organisasjoner) er blitt en slags ”krigsstat” som opererer på siden av demokratiske folkevalgte organ.

Erik Prince har tjent godt på leiesoldatvirksomheten sin i Blackwater, og tjent milliarder. Selskapet Blackwater fikk meget sterk kritikk for sin leiesoldatvirksomhet i Irak. Blackwater og tilsvarende selskaper driver i en gråsone. De definerer at de trenger ikke å forholde seg til demokratiske vedtatte politiske beslutninger, og at de kan opptre utenfor alle internasjonale spilleregler for krig og krigsopperasjoner. Slike selskaper har definert at de trenger ikke å følge Geneve-konvensjonen, som sikrer krigsfanger, syke og siviles rettigheter i krigshandlinger. Vilkårlig fengsling - uten ved lov og dom, tortur/ akseptable atferd er eksempler på hva som oppstår i kjølvannet av slike organisasjoner.

Blackwater skal nå ha etablert seg i Abu Dhabi - etter å ha møtt juridiske problemer i USA heter det, og skal - ifølge New York Times – ha blitt hyret inn av emiratenes kronprins for å danne en styrke på 800 utenlandske soldater, som skal slå ned på opprør. Jf Dagbladet skal styrken etter planen utføre spesialoperasjoner både i De forente arabiske emirater og i utlandet. Ved siden av forsvar av oljebrønner og skyskrapere, skal styrkene kunne brukes til å slå ned indre uroligheter slik man har opplevd i flere av de Nord-afrikanske landene den siste tiden.

Blackwater og tilsvarende organisasjoner, undergraver på denne måten demokratiet, demokratiske reformer og demokratiske beslutningsprosesser. Blackwater (og tilsvarende organisasjoner) er på denne måten blitt et redskap for den etablerte rike eliten – som mot penger – kan true demokratiet, rettssikkerhet, og arbeidstakere/ befolkningen generelt over hele verden.

I George W Bush sin ”krig mot terror”, ble Al-Qaida terroristene definert til å være ”fiendtlig stridende”. Og det ble uttrykt noe slik som at ”Al-Qaida er terrorceller uten land og konstitusjonelle styresett å forholde seg til”. Dermed kunne man – i strid med folkeretten – innvadere Afghanistan for å bekjempe terrorceller ble det sagt.

Etter terrorhandlingene mot USA den 11. september 2001, ble det et massivt krav om at disse terrorcellene skulle ”knuses”.

Hva skal man da kalle organisasjoner som Blackwater – slik de kan komme til å opptre i de arabiske emiratene og andre steder? De har ingen demokratisk regjering/ beslutning bak seg (de opptrer på bakgrunn av betalte oppdrag). De har ikke noe land de representerer – og de kan bli satt inn i oppdrag som har til hensikt å motarbeide demokratiet og demokratiske beslutningsprosesser. Om man setter ideologi og målsettinger til side – så har Al-Qaida og Blackwater (og tilsvarende organisasjoner) flere likhetstrekk med måten de er organisert på. Det er meget alvorlig for demokratiet!

Dersom det i tillegg stemmer at en tjenestemann i Obama-administrasjonen skal ha uttalt følgende – så er det minst like alvorlig, sitat; ”Gulf-landene, og særlig emiratene, har ikke særlig mye militærerfaring. Det gir mening at de vil se utenfor grensene sine for hjelp. Det kan hende de vil vise at de ikke lar seg tulle med”.

Det viser i tilfelle at USA gir blaffen i konstitusjonell rett og brudd på Geneve-konvensjonen, og en anerkjennelse av Blackwater brukt i utlandet – bare rike amerikanere tjener penger på det.

Det viser hvor lite opptatt USA er av menneskerettigheter, demokrati og demokratiske beslutningsprosesser – og hvor markedet rår!

Om dette er offisiell politikk, så viser det hvor totalt feil det var å gi Barack Obama Nobels fredspris!

Gitt at opplysningene stemmer, bør det være et folkekrav verden over å fordømme at de arabiske emiratene benytter organisasjoner som Blackwater i den hensikt å hindre demokratiske ytringer og rettigheter! Et signal som USA også bør forholde seg til! Verken organisasjoner som Blackwater eller Al-Qaida – eller tilsvarende organisasjoner – har berettigelse i et demokrati!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar