mandag 16. mai 2011

Hellas - det beste eksemplet på at EUs høyrepolitikk ikke virker!

Hellas sliter igjen tilsvarende som for et år siden. Kriselånet Hellas mottok i 2010 på 110 mrd euro er ikke nok – det trengs minst et påfyll på ytterligere 60 mrd euro fra EU og Det internasjonale pengefondet – eller
International Monetary Found (IMF) – som er det internasjonale navnet. I motsatt fall er Hellas pr definisjon konkurs.

De ulike finanskrisene som har rammet verden siden 2008, har noen fellestrekk. På den ene siden er finanskrisene skapt som en konsekvens av markedsliberalisme og høyrepolitikk. Finanskrisene er skapt av finanseliten. Finanseliten krever at arbeidstakere og trygdede skal betale for finanselitens høyrepolitikk og feilgrep – og at på til på finanselitens premisser. Dette er gjennomgangstonen i alle land som sliter med finanskriser.

På den andre siden; Mens arbeidsledigheten og fattigdommen øker i flere av de vestlige landene, så rammes ikke finanseliten av denne utviklingen. World Wealth report (“WWR”) dokumenterte sommeren 2010 at "de rike blir rikere igjen!”. Jf WWR, har antall dollarmillionærer vokst med 17,1 % i 2009, og dollarmillionærenes formuer økte med ca 18,9 % i samme periode. Dollarmillionærene i Asia økte sine formuer med hele 30,9 % osv osv – fremgår det i den samme rapporten. Det betyr at finanseliten/markedsliberalistene har så stor makt over politikere og politikken (og dermed demokratiet) at de unngår de utfordringene som de enkelte land står ovenfor.

I Hellas opplever majoriteten av folkningen kutt i lønninger/ stønader og trygder (pensjoner), og økte priser på varer og tjenester, samtidig som at lån som skal tilbakebetales på markedsliberalistiske grådighetsprinsipper – kveler den greske økonomien. Når kjøpekraften blir borte i samfunnet, eskalerer arbeidsledigheten, konkurser osv, samtidig som at omsetningssvikt på varer og tjenester det medfører at det blir vanskeligere og vanskeligere for landet å komme på offensiven igjen. Velferd fremmes gjennom høy sysselsetting og solidarisk fordelingspolitikk, og som på denne måten genererer høy inngang av skatter og avgifter til fellesskapets vekst og velferd.
Konklusjonen synes å være; EU og IMF pålegger med andre ord Hellas å føre en politikk som viser seg å gå fra vondt til verre.

Og på toppen av det igjen – krever det International Monetary Found (IMF) og EU at regjeringen i Hellas øker privatiseringen – dvs salg av offentlige eiendommer og verdier. I praksis betyr det salg og privatisering av offentlige eiendommer/ verdier til latterlige lave dumpingpriser til grådige spekulanter. Spekulanter som sannsynligvis - med et sugerør i statskassa på salg av offentlige tjenester - vil kreve det mange-dobbelte tilbake i from av offentlige leie/ kjøp og anbudskontrakter. Dette systemet vil tillegg sannsynligvis legge økt press på arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår.

Vi kjenner jo til hvordan dette foregår fra Norge – i Fremskrittspartiet/ Høyrestyrte Oslo. De har privatisert og solgt nesten alt av eiendommer og verdier – til latterlige lave dumpingpriser til grådige spekulanter (i tillegg kommer privatisering av offentlige tjenester). I det siste har eiendomsselskapet Fredensborg AS vært mediene lys. De kjøpte boligmasse latterlig billig av kommunen, og har i ettertid greid å forslumme sine eiendommer, til tross for økte husleier. Det offentlige skal være blant leietakerne til Fredensborg. Slik fungerer markedsliberalismen og høyrepolitikken! Privatisering fører til økte kostnader – og dermed økte fortjenester til private – mens kvaliteten og innholdet i tjenestene forringes for brukerne!

Den greske fagbevegelsen har reist krav om at finanseliten skal ta sin del av ansvaret for den økonomiske krisen (som de selv har skapt). Fagbevegelsen sier nei til privatisering (dvs fordyring av offentlige utgifter gjennom leie/ kjøp av private tjenester), og de krever at IMF og EU sletter gjeld.

I EU er frykten stor for at dersom man vedtar å gjøre særlige unntak på økonomisiden ovenfor Hellas, kan det på den ene siden sette systemet med valutaen euro i fare, og på den andre siden medføre at andre land som Portugal, Spania, Irland m.fl. vil kreve tilsvarende særordninger. Det kan bety en stor belastning på økonomisystemene i EU.

Skal de landene - som nå har havnet ut i finanskriser lykkes i å snu utviklingen – må den markedsliberalistiske høyrepolitikken stoppes! Den politikken fungerer ikke – og den feiler gang på gang! Det skyldes at høyrepolitikken har to fenomener innebygget i seg. Den ene siden er at høyrepolitikk er det samme som fordelingskrise - med de konsekvenser det medfører. Det andre er at høyrepolitikk er det samme som fravær av demokratisk styring, kontroll og revisjon av økonomien. Når økonomien kommer ut av kontroll å privatiseres - blir det ofte økonomiske kriser! Island er vel det beste eksemplet på det!

Under finanskrisen i Norge på 90-tallet, tok LO (Yngve Hågensen) grep – gjennom solidaritetsalternativet. Det grepet gav arbeidstakere jobb, bankene ble stimulert og underlagt strengere offentlig styring, og den negative utviklingen i næringslivet snudde!

Det Hellas trenger er et solidaritetsalternativ – fritt for høyrepolitisk tankegang om skjevdeling og økte forskjeller mellom folk! Vil IMF og EU gjøre det? Alternativet kan komme til koste EU dyrt på sikt er min spådom!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar