fredag 13. mai 2011

Utdeling av krigskorset før og nå

Noen private refleksjoner innspill i en pågående debatt;

Krigskorset skal visstnok ikke ha vært utdelt i Norge siden heltene under annen verdenskrig ble hedret for sin krigsinnsats i perioden 1940 - 45.

Frem til krigen på Balkan, har norsk forsvar vært basert på å være rent konvensjonelt invasjonsforsvar. Den grunnleggende tradisjonen med utdeling av krigskorset har således vært å hedre forsvar av Norge mot fremmede makter - på norsk jord.

I den sammenheng – og som gjelder generelt i alle land – har statsoverhodet hatt og bør ha en sentral rolle i hedringen av personer som har utført spesielle bragder i forsvaret av landet, grunnloven, demokratiet og statsform. Da er det riktig at statsoverhoder overrekker krigsmedaljer til de innstilles på å bli hedret.

Den 8. mai 2011 ble det for første gang – siden årene etter annen verdenskrig – utdelt krigsmedaljer (krigskorset). Det har utløst en uverdig debatt om hvem som er den rette til å dele ut krigsmedaljer? Kongen eller statsministeren?

Det går - etter min mening - ikke an å sammenligne utdeling av en krigsmedalje basert på innsats i forsvaret av Norge under norsk kommando - mot det å dele ut en krigsmedalje til soldater som har deltatt i et angrepsforsvar under et annet/ andre lands kommando! I en slik sammenheng mener jeg det blir feil at statsoverhodet deler ut slike hedersbevisninger.



Uredelig krig!

Situasjonen er den at Norge deltok med personell i Irak-krigen – hvor tidligere president George W. Bush i USA benyttet falske påstander/ falske bevis om at Irak fremstilte masseødeleggelsesvåpen – som alibi for å invadere Irak sammen med allierte. Norge diltet ukritisk etter!

Etter terror-angrepene mot USA den 11. september 2001, gikk Norge med på å stille med soldater til krigen i Afghanistan like ukritisk. Dvs å delta i en invasjons- og angrepskrig mot Afghanistan, en krig som USA satte i gang i strid med folkeretten – av tidligere president i USA – George W. Bush. Da mener jeg det oppstår et etisk problem – er det riktig å bruke det norske krigskorset som hedersbevisning til personer som deltar i uredelige igangsatte kriger? Og vil det da være etisk riktig å knytte et statsoverhode i Norge opp mot hedersbevisninger mot denne type krigshandlinger?

Mistanken om at terroristlederen Osama bin Laden oppholdt seg i Afghanistan var et av flere argumenter som ble brukt som alibi for å gå til invasjons- og angrepskrig mot nettopp Afghanistan. Et hvert menneske - utstyrt med vett og forstand – vet jo at Osama bin Laden aldri ville forløpe risikoen med å oppholde seg i et land som det blir erklært krig mot! Det er nå angivelig dokumentert da det i disse dager er det kommet frem at han angivelig har oppholdt seg i et annet land – dvs Pakistan.

Regjeringen skal ha ros for at de lot kongehuset avstå fra å dele ut medaljer (krigskorset) – til soldater som har deltatt i en krig i strid med folkeretten!

Generelt blir det etter min oppfatning feil å anvende et statsoverhode til å dele ut medaljer til krigere som har deltatt i kriger som har deltatt under andre lands kommando, og spesielt når krigen er kommet i stand på uredelige vis! Et statsoverhode representerer tross alt hele befolkningen.


Burde Stortingspresidenten delt ut krigskorset?
Den som eventuelt kunne vært den rette personen til å dele ut krigskorset – (ovenfor soldater som har deltatt under andre lands kommando) - bør i slike tilfeller være den øverste representanten på vegne av demokratiet, og dermed flertallsvedtaket, hvor flere partier står bak vedtaket om krigsdeltakelse (også opposisjonspartier). Det vil si – i dette tilfellet - Stortingspresidenten.

Jeg heller derfor i retning av at den riktige personen til å dele krigskorsene den 8. mai 2011 - ville vært Stortingspresidenten.

Etter mitt skjønn blir det helt feil at statsministeren - på vegne av regjeringen (koalisjonen/ politisk farge) - står i bresjen for å hedre personer som har deltatt i uredelige gangsatte kriger under et annet lands kommando når det er Stortinget som står bak.

Debatt
Det pågår i disse dager en debatt om hvem som bør involveres i utdeling av blant annet krigsmedaljer, og som vil ende opp med en konklusjon. En fornuftig arbeidsfordeling – på generelt grunnlag – vil etter mitt syn være;

- Statsoverhodet forestår utdeling av hedersbevisninger knyttet forsvar av landet, demokratiet, grunnloven.

- Stortingspresidenten forestår eventuelle utdelinger av hedersbevisninger ovenfor soldater/ personer, som etter Stortingsvedtak deltar i kriger under andre lands kommando.

Det vil etter mitt skjønn skape en ryddighet! Statsoverhodet vil da være statsoverhode for sitt land og folk, og Stortinget vil være ansvarlig for utenrikspolitikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar