onsdag 3. mars 2010

Alle skal med???

Alle skal med” var Arbeiderpartiets slagord ved siste valg. Næringsminister Trond Giske har visst tolket dette til at ”Eliten skal med”!
Det er i hvert fall situasjonen etter at Giske har nedsatt et ekspertutvalg som skal vurdere fremtidens næringssatsing i Norge. Et tjuetalls - blant de rikeste i landet - er invitert til næringsministerens utvalg. Om det er slik at resten av regjeringen har godkjent et slik ensidig sammensatt utvalg – uten representasjon fra organisasjoner og andre befolkningsgrupper – så mener jeg det er et ganske alvorlig signal fra regjeringen. Det sender ut noen meget uheldige signaler om hvem som er viktig og ikke viktige i dette samfunnet! Etter offentliggjøringen av hvem disse personene i Giske-utvalget er, så synes det åpenbart at representerer ikke noe annet en seg selv og sin egen lommebok.

Milliarderarvinger har neppe den største erfaringskompetansen å bidra med – i hvert fall dersom vi skal se fremover i tiden. Så snevert kan ikke et politisk utvalg – på vegne av Arbeiderpartiet ha! Jeg tror at gründere, utviklere, forskere og erfaringskompetansen rundt om i arbeidslivet har vel så mye å tilføre et slikt utvalg. Det skuffer meg spesielt at næringsministeren overser organisasjonene i et slikt utvalg.

Hva disse personene vil bidra med i utvalget, tipper jeg er veldig forutsigbart, dvs ren høyrepolitikk – hvor vi trolig vet det meste fra før av. Og hvor kortversjonen er at ”eliten må få bedre rammevilkår for sine særinteresser” (Stein Erik Hagen har jo gitt oss den fasiten flere ganger både på nåtid og fremtid).

Dette utvalget – med dens sammensetning - har i hvert fall ikke noe med sosialdemokrati å gjøre! Jeg tror at Trond Giske har valgt den samfunnsklassen som det er viktig for ham å støtte. Dvs eliten, og de som tilhører den nyliberale ideologien, og som allerede har fått for mye makt. Så mye makt at resten av befolkningen er blitt uviktig – selv for en regjering som skal fremstå som arbeidstakernes parti (Arbeiderpartiet).

Som tidligere kulturminister, opplevde jeg at Giske var mest opptatt av å ruste opp ”bakgården” til eliten på ”Aker brygge” - med offentlige midler i form av med museum og gallerier mv.

Som næringsminister har Trond Giske vært opptatt av Kjell Inge Røkke, etter striden om Aker Holding/ Aker Solution. Og hvor statsråden forsøker å glatte over Røkkes disposisjoner - hvor det ikke ble avholdt Generalforsamling ved endringer i selskapsstrukturen.
Etter et møte mellom Giske og Stein Erik Hagen, uttrykte Giske at ville ha en god dialog med ”alle”. Hvem er ”alle” i dette bildet?

Jeg reagerer spesielt på at ”Giske-utvalget” bare skal bestå av vellykkede 30 – 40-åringer. Ille er det at Cecilie Fredriksen skal delta i utvalget, som ikke en gang bor eller skatter til landet, og med bakgrunn i et firma (til faren – John Fredriksen) som har skatteflyktet fra Norge (til skatteparadiset Bermuda). Å anerkjenne slike personer i et politisk utvalg – er en anerkjennelse av skatteflyktninger – slik flere har hevdet.

Dette utvalget med unge deltakere kommer i tillegg regjeringens sammensetning – og deres rådgivere og statssekretærer, som i det store og det hele består av unge personer og uten særlig erfaring fra arbeidslivet (Sigbjørn Johnsen og Svein Fjellheim representerer unntaket). Det blir litt for snevert.

Jeg tror ikke Trond Giskes valg skyldes naivitet men et bevisst valg. Og hvor han forsøkte å få kongehuset til å gjøre utvalget legitimt for det norske folk. Jeg opplever at han ønsker å fremstå som en statsråd som kan bidra til å gi flere fordeler til eliten! Når vanlige folk gjør dumme/ naive ting – så rammer det bare dem selv. Trond Giske (og regjeringen) har et ansvar for sosialdemokratiet og Arbeiderpartiet – og jeg er usikker på hva han nå steller i strand i forhold til det. Hans utvalgssammensetning – og hva de leverer politisk - kan få konsekvenser for veldig mange mennesker.

Norge trenger en næringsminister som representerer alle – det har vi ikke nå, for han vil jo ikke snakke med ”alle” lenger. Derfor mener jeg sånne politikere bør erstattes men en som oppfyller den funksjonen (inkluderer alle)!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar