lørdag 13. mars 2010

Mediene fokuserer på de høyt utdannende og rike

Sist torsdag (11.03) hadde NRK et program som tok for seg forventninger og realisme knyttet til årets tariffoppgjør i privat og offentlig sektor. Programposten har tittelen ”Debatten”!

Bondevik II-regjeringen – oppnådde å få mediene til systematisk å gjennomføre en kraftig overrepresentasjon av høyt utdannede og rike i alle debatt- og aktualitetsprogram på NRK og i mediene for øvrig. Tidligere var det bare TV 2 som hadde slik ensidig fokusering. Dette fenomenet med overrepresentasjon fra rike/ høyt utdannede har fått forsterke seg kraftig i mediene i årene etter Bondevik II-regjeringen. NRK nærmer seg med stormskritt TV 2 i slik ubalansert fremstilling.

Programmet ”Debatten” sist torsdag var ille. Alle debattantene med unntak av en, samt alle intervjuobjektene i salen med unntak av en, representerte de rike og/ eller høyt utdannede. Programmet fremsto også i vid forstand som et program som fremmer fagforeningsknusings i den forstand at de rike/ eliten ensidig fikk fremme synet på markedslønninger, lederlønninger, lokal lønnsforhandlinger (dvs Fremskrittspartiet/ Høyre/ Kristelig folkeparti sin lønnspolitikk). I tillegg deltok fagstatsråden i programmet – men som da skal ivareta ”alle” sine interesser, og opptrådte sånn sett ganske balansert.

Klasseskillet og lønnsforskjellene har virkelig fått eksalert seg de seneste årene i Norge. Det nærmeste programlederen, og resten av debattpanelet – med unntak av LOs representant kom gruppen ”lavt lønnende” var yrkesgruppen ”sykepleiere” (sykepleierne ble nevnt flere ganger). Til sammenligning tjener hjelpepleierne i full stilling ca 100 000 kr mindre pr år enn sykepleieren. Dette er etter mitt klassediskriminerende!
Fattigdomsproblematikken ble for øvrig bare helt overfladisk berørt. Er det på denne måten NRK journalistisk ønsker presentere norsk fordelingspolitikk på?

Er ikke arbeidstakere og trygdede med lavere/ midlere inntekter og utdanning – og hvordan de har det i hverdagen - interessante for NRK og mediene for øvrig lengre? Ei heller at arbeidstakere/ trygdede med midlere og lavere inntekt/ utdanning er kraftig underrepresentert i styrer, råd, utvalg, departement osv i samfunnet?

Jeg registrerer at eliten – dvs de rike og de høyt utdannede, med klippekort til mediene, er flinke til å kritisere de rød-grønne for ikke å få gjort noe med fattigdommen i Norge foran kommune- og Stortingsvalgvalg. Da er eliten/ høyt utdannede på banen med høytlytt kritikk. Programmet ”Debatten” avslørte derimot med all tydelighet hvor flaskehalsen ligger med å få bukt med fattigdommen – eliten/ høyt utdannede vil beholde ”alt” selv. De vil åpenbart ha en ny underklasse i Norge og med betydelige økte forskjeller (slik det overordnede mål synes å være i EU).

Etter at NRK ble omgjort til AS i 1996, og sponsede programmer har fått mer og mer innpass – virker det til at nyliberalismen som tar mer og mer overhånd i det faglige innholdet i programmene. Eliten og høyt utdannede har overtatt mer og mer makt over hva som faglig skal presenteres – noe programmet ”debatten” den 11.03 er et klart synes å være et bevis på. Det er på tide at NRK blir underlagt demokratisk styring, kontroll og revisjon – om vi skal få beholde en hvis grad av objektivitet i det som presenteres på eteren.

Min påstand er torsdagens program ”Debatten” var en oppskrift på lønnspolitikk for eliten (markedslønninger) og høyt utdannede, og hvilke mekanismer som bidrar til fagforeningsknusing (individualisering).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar