søndag 7. mars 2010

Oljepengene - folkets eller elitens penger?

Norges bank betalte ut 1,4 mrd kr i bonus til eksterne forvaltere knyttet til forvaltningen av oljefondet. Oljefondets kostnader økte med 49 % fra 2008 til 2009 (kilde; Dagens Næringsliv 06.03.2010).

Hvor mye er 1 mrd kroner? Dersom du putter kr. 45 000.- inn på din personlige konto hver dag, 365 dager i året – i hele 60 år, da har du nesten nådd en milliard (dvs uten tillegg av renter og rentes rente). Dette for å illustrere hvor mye 1 mrd/1, 4 mrd kroner er.

Bondevik II-regjeringen – støttet av Fremskrittspartiet - sørget for å ”privatisere” Norges bank, ved å kaste ut demokratisk valgte politikere ut av styret til Norges bank. Disse politiske styrerepresentantene ble erstattet av det jeg kaller ”elitens håndplukkede folk”, som da kan operere uten særlig forstyrrelser fra demokratiet og dets vedtak, etiske holdninger og verdier. Styret i Norges bank har medlemmer fra samme utdanningsmiljø (og dermed i stor grad samme vennemiljø), med samme ideologi og kompetanse, samme holdninger osv – og som synes å være basert på nyliberalismens tankegods. Valgte politikere har ikke lengre demokratisk styring, kontroll og revisjon av Norges bank, og dermed over Statens pensjonsfond - utland. Det gir åpninger for nyliberalistiske lønns- og bonusholdninger for noen få – hentet fra fellesskapets oljeformue – slik Dagens næringsliv beretter.

Fra 1. januar 2006 overtok Norges bank ansvaret for å forvalte Statens pensjonsfond – utland.

Den gangen Oljeselskapet Phillips Petroleum fant olje i Nordsjøen i 1969, ble det fra politisk hold fremhevet at oljen var hele nasjonens eiendom.

Man kan i hvert all slå fast at det er blitt en meget ubalansert fordeling av nasjonens oljeformue. Mens eliten kan dele ut 1,4 mrd kr av ”hele nasjonens” penger, bare på ”bonuser til sine egne” fondsforvaltere, står norske verftsarbeidere i fare for å få en betydelig lønnsnedgang gjennom å bli pasifisert over til NAV og trygdesystemene. Dette fordi oppdraget med å bygge oljeplattformen Goliat FPSO, med en kontraktsverdi på 6,9 mrd kroner nylig bli gitt til det koreanske selskapet Hyundai Heavy Industries. Det kan medføre at rundt 7000 norske årsverk i Norge går tapt, og verftenes ordrebøker er i ferd med å gå tomme. Norske arbeidstakere blir til sidesatt for å gi rom for bedre lønnsomhet – og dermed grunnlag for bedre bonusordninger til ”elitens folk” med ansvar for denne kontrakten. (Det er forresten merkelig at bonuspenger og lignende - til eliten - verken er inflasjonsdrivende, rentedrivende, eller at det svekker landets økonomi og handelsbalanse?). Aker Solutions/Samsung tapte anbudet da deres anbud lå 3 mrd kroner høyere enn Hyundai sitt.
.
Verftsarbeider består i hovedsak av arbeidstakere med midlere/ lavere kompetanse og formue. Det kan virke som om det politiske miljøet, gjennom delegeringen av ansvaret for Statens pensjonsfond til Norges bank, er i ferd med å skape er et todelt samfunn. Og hvor fellesskapets oljeformue anvendes som et virkemiddel for å utvikle økte forskjeller.

En rød-grønn regjering - må vise at det en forskjell i fordelingspolitikken mellom dem (de rød-grønne) og høyrepartiene! Det krever enn annen form for tydelighet enn hva bonusene i Norges bank utløser kontra de som støtes ut av arbeidslivet på lavere lønnsytelser – og hvor begge har sitt utspring i oljen – som politikerne sa at var vår felles eiendom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar