onsdag 31. mars 2010

Skal norske skattebetalere omfordele til elitens lønns- og formuefest igjen?

Næringsminister Trond Giske (Ap) varsler tiltak for å hjelpe norske skipsverft (ANB-NTB 29.03.2010 ). Giske opplyser at Næringsdepartementer jobber med kriseløsninger som vil bli fremmet i revidert nasjonalbudsjett til våren.

Betyr det at norske skattebetalere skal finansiere elitens lønnsfest igjen?

Den gangen Oljeselskapet Phillips Petroleum fant olje i Nordsjøen i 1969, ble det fra politisk hold fremhevet at oljen var hele nasjonens eiendom. Folk forventer at disse pengene skal anvendes slik at formuen kommer hele befolkningen til gode.

Man kan i hvert all slå fast at det er blitt en meget ubalansert fordeling av nasjonens oljeformue. Mens eliten tillater seg å dele ut 1,4 mrd kr av ”hele nasjonens” penger, bare på ”bonuser til sine egne” fondsforvaltere, står norske verftsarbeidere i fare for å få en betydelig lønnsnedgang gjennom å bli pasifisert over til NAV og trygdesystemene. Dette fordi oppdraget med å bygge oljeplattformen Goliat FPSO, med en kontraktsverdi på 6,9 mrd kroner nylig bli gitt til det koreanske selskapet Hyundai Heavy Industries. Det kan medføre at rundt 7000 norske årsverk i Norge går tapt, og verftenes ordrebøker er i ferd med å gå tomme.

Norske arbeidstakere blir til sidesatt for å gi rom for bedre lønnsomhet – og dermed grunnlag for bedre bonusordninger til ”elitens folk” med ansvar for denne kontrakten. (Det er forresten merkelig at bonuspenger og lignende – til eliten – verken er inflasjonsdrivende, rentedrivende, eller at det svekker landets økonomi og handelsbalanse?). Aker Solutions/Samsung tapte anbudet da deres anbud lå 3 mrd kroner høyere enn Hyundai sitt.

Verftsarbeider består i hovedsak av arbeidstakere med midlere/ lavere kompetanse og formue. Det kan virke som om det politiske miljøet, gjennom delegeringen av ansvaret for Statens pensjonsfond til den ”privatiserte” Norges bank, er i ferd med å skape er et todelt samfunn. Bondevik II-regjeringen sørget for å kaste ut folkevalgte ut av Norges bank sitt styre, og erstattet disse med – slik det kan virke som – nyliberalister.

Norske skip i oljeindustrien flagger ut - viser et oppslag i Stavanger aftenblad/ NTB den 26.03.2010. Det berettes om at i løpet av de siste to årene har 64 norske skip flagget ut. Svært mange skip tilknyttet oljebransjen har skiftet flagg, og mange hundre norske sjøfolk har mistet jobbene sine ombord i forsynings- og servicefartøyer tilknyttet norsk offshorevirksomhet.

Rederiene sier at de skifter ut norske sjøfolk med utenlandske for å redusere kostnader, og for å tilpasse seg gjeldende rammebetingelser og den internasjonale konkurransesituasjonen. Ja slik kommer oljen – hele nasjonens eiendom – norske sjøfolk til gode – mens bonusene og utbyttene stiger hos eliten!
Ja, slik blir arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning/ inntekt behandlet av eliten, for at de skal kunne gasse seg ennå mer i deres profittbegjær, utflagging til skatteparadiser osv.

For å hjelpe verftsindustrien i vanskelig situasjon – skal det altså lages krisepakker. Og krisepakkene er jo ganske forutsigbare – ut fra at de skal finansieres av den norske stat. Mens arbeidsplassene knyttet oljen – hele folkets eiendom - flyttes/ gis ut av landet, vil trolige tiltak bestå i at skattebetalerne subsidiere eliten ytterligere gjennom verftsstøttetiltak, slik at eliten kan øke sine formuer ytterligere!

Når vil den rød-grønne regjeringen begynne å ta hensyn til folk med midlere/ lavere utdanning og inntekter?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar