tirsdag 2. mars 2010

Utstøting av arbeidstakere

Det er varslet at om lag 300 vil miste jobben sin i Relacom. Mange av de ansatte har opptil 40 års ansiennitet – hvilket betyr at mange vil få store problemer med å få seg nytt arbeid.

I 2004, ble forskningsrapporten fra Høgskolen på Lillehammer lagt frem, med tittelen ”Staten på slankekur – trimming eller utsulting”. En av konklusjonene i denne rapporten var at staten er Norges største trygdemisbrukere – gjennom å pasifisere eldre, syke, og funksjonshemmede på trygdeytelser. Det er prisen norske arbeidstakere for innføringen av markedsliberalismen (nyliberalismen) og New Public Management (regnskapssystemer).

Den enkleste måten å kvitte seg med arbeidskraft, som ikke er ”lønnsom nok” for de som jakter på bonus/ utbytte – er å omorganisere, fisjonere/ fusjonere (nedbemanning), anbudskontrakter osv. Det å bli pasifisert på trygdeytelser, betyr en kraftig nedgang i lønn. Det er takken arbeidstakere med midlere/ lavere kompetanse og lønn får etter å ha tjent en virksomhet i 40 år eller mer.

Parallelt sørger markedsliberalistene politisk for å trumfe igjennom skattelettelser for eliten – det betyr mindre penger til velferd (blant annet til pensjons- og trygdeytelser). Politikerne har de seneste årene innført pensjons- og trygdereformer som rammer mange negativt økonomisk (sparereformer). EU landene New Zealand, Australia, England, Frankrike, Tyskland og Italia var de første som innførte slike reformer. (Ny)fattigdommen er på full vei tilbake, parallelt med at bonusordninger, utbytter, sluttpakker, pensjonsavtaler, opsjoner (klasseskille) øker hos eliten. Eliten kjøper opp legger under seg mer og mer av samfunnets verdier – et system som medfører at de midlere/ lavere utdannede og formuene i stadig sterkere grad blir underkastet eliten - på elitens premisser.

Fra 2011 innføres et nytt pensjonssystem. Det fungerer slik at det du betaler inn som pensjonsformue, er det du vil få tilbake som pensjonist. Om samfunnet ikke får sving på IA-avtalen (avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv), og garanterer alle som vil ha en jobb muligheter til det – og som generer innbetaling til pensjonsformuen, så vil mange kunne havne meget dårlig ut økonomisk som pensjonister. Eliten har beskyttet seg å lide samme skjebne.

Det er så man kan begynne å bli mistenksom på at staten bevisst sørger for utstøting av arbeidstakere for å dempe statens pensjonskostnader/ trygdeytelser for eldre, syke og trygdede i fremtiden.

Relacom er et resultat av omstillingsprosessene i det tidligere Televerket, dvs et utskilt selskap. Mens de tidligere ansatte i Televerket – nå Relacom havner på trygdeytelser, har deler av Telenor og det russiske selskapet Alfa slått seg sammen i et selskap med navnet VimpelCom LTD, med hovedkontor i Nederland, og med registrert eierskap på skatteparadiset Bermuda. (Denne modellen ble i tillegg betraktet fra offisielt norsk hold som at dette er en ”god avtale”). Det at ”Telenor” har etablert seg på Bermuda – er jo åpenbart for å gi eierne større profitt. Og det til tross for at verdien av Den Norske Statstelegraf og Televerket ble bygget opp av det norske folk både gjennom kollektivt høye etablerings- og brukerkostnader, og gjennom at skattebetalerne sto som garantister for investeringer i selskapet.

Takken den norske befolkningen får av dagens Telenor, er at Telenor etablerer nytt kontraktsystem – som da får konsekvenser for 300 Relacom-ansatte.
Slik fungerer markedsliberalismen for arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning og inntekt/ formue! Slik fungerer høyrepolitikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar