torsdag 11. mars 2010

"Regjeringen må bevilge mer penger"!

”Regjeringen må bevilge mer penger” sier høyrepartiene. Med hvilket motiv sier høyrepartiene det? Jo, det er selvsagt - begrunnelsen er at eliten skal få hånd om skattepengene - før de går til konkrete velferdstiltak i velferdssamfunnet.

Den sittende regjering har tilleggsbevilget mange milliarder til helseformål, og det er bra! Men spørsmålet er hvordan og på hvilken måte anvendes disse pengene? Her viser det seg å være mye høyrepolitikk uten og går.

I kveld (11.03) fremkom det på NRK-nyhetene at Norge bruker om lag en milliard kroner bare på vikarbyråer, som formidler helsearbeidere – stort sett fra utlandet, og hvor vikarleger betales med opp til kr 50 000.- pr uke for å jobbe her. Det er samtidig avdekket at det finnes ingen kvalitetskontroll med hva slags leger/ helsearbeidere man får – og hvor det kan forekomme mangelfull kompetanse. Norge fremstår som et eldorado for potensielle useriøse leger fra utlandet – og hvor det er mistanke om flere feilbehandlinger – og hvor private vikarbyråer viser seg å stå bak.

Her ser vi et praktisk utslag på virkningen av nyliberalisme og markedsøkonomi – og hvordan fungerer i praksis. Det vi er vitne til er at eliten bruker skattebetalernes penger i stort mon – og deler dem mellom seg – mens pasienter og folk i helsekøene ser marginale forbedringer.

Hvor mye er 1 mrd kroner? Dersom du putter kr. 45 000.- inn på din personlige konto hver dag, 365 dager i året – i hele 60 år, da har du nesten nådd en milliard (dvs uten tillegg av renter og rentes rente).

Fremskrittspartiets nyhetskanal, unnskyld TV 2, hadde nylig et innslag forleden som viste hvor ”forferdelig” den norske stat er (”som flommer over av penger”), når de ikke har innvilget en medisinkostnad på 3 millioner årlig ovenfor en pasient etter søknad. Det er selvsagt veldig trist og leit at den trengende pasient som sto frem - så langt – ikke har fått nødvendige medisiner. Men hvorfor stiller ikke ”Fremskrittspartiets nyhetskanal” (TV 2) hva slags etikk som råder innen medisinindustrien? Og i stedet bare hakker ned på den rød-grønne regjeringen ukritisk? Det at legemiddelindustrien krever 3 millioner kroner årlig for en medisin til en enkelt person - handler etter min oppfatning mer om utpressing og utplyndring – av en elite, fremfor at staten pr definisjon er gjerrig. Videre synes jeg det er vel spesielt å bruke en potensiell bruker på denne måten, det viser i hvert fall pasientens helsetilstand og behov er underordnet grådighetskulturen som nyliberalismen har skapt.

Det er på tide at alt hva angår helse blir underlagt demokratisk styring, kontroll og revisjon! Skattebetalernes, og pleietrengendes penger, skal ikke anvendes til at en elite/ høyt utdannede skal berike seg med slik grådighet som disse eksemplene viser! Dersom slik grådighet får eskalere – så hjelper det ikke hvor mye penger man pøser på innen helsevesenet, og det blir i hvert fall ikke mye penger igjen på praktiske helsetiltak til befolkningen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar